– Det var så rått

1 month ago 19



 Aage Aune / TV 2

Gjengvolden

I årtier var det Nordens største hasjmarked. Så kom to maskerte menn og åpnet ild.

Publisert 25.08.2024 13:39

De får klarsignalet klokka 19.20. 

Det er lørdag kveld. De to mennene står og venter ved vollanlegget på Christianshavn, kledd i mørke klær og med hansker og full maskering. 

Så kjører de inn på to hurtige elsykler av merket MATE, parkerer dem utenfor «Fredens Ark» og går målrettet mot «Stjerneskibet», midt i Pusher Street. 

Der løsner de 23 skudd med tre ulike våpen. 

 Emil Helms / Ritzau / NTB
DRAMA: En politimann står vakt ved sperrebåndene på Christiania på kvelden 26. august 2023, like etter skytingen Foto: Emil Helms / Ritzau / NTB

Det er i påtalemyndighetens anklageskrift dette kommer fram. TV 2 har lest dokumentet. 

– Det var så rått, sier Hulda Mader til TV 2. 

Hun har bodd på Christiania i København siden 1980-årene og har i mange år vært et ansikt utad for den selverklærte fristaden som del av Christianias pressegruppe. 

 Aage Aune / TV 2
VETERAN: Hulda Mader er medlem av Christianhavns lokalutvalg og talskvinne for innbyggerne på Christiania. Hun har sett hvordan gjengkriminaliteten har økt og økt de siste årene. Foto: Aage Aune / TV 2

Ifølge Mader ble skytingen 26. august i fjor et vendepunkt for beboerne i fristaden. 

Gjengoppgjør

Fire medlemmer av den kriminelle banden Loyal to Familia er nå stilt for retten i saken, tiltalt for drap og drapsforsøk. 

Alle fire nekter skyld. 

Målet for angrepet var en 30 år gammel mann. Han var prøvemedlem i motorsykkelklubben Hells Angels, som har hatt kontroll på store deler av hasjhandelen på Christiania. 

 Aage Aune / TV 2
DØDEN: Et vindu i Pusher Street er rikt dekorert. Det var i denne gata at en 30-åring ble drept 26. august i fjor. Foto: Aage Aune / TV 2

Området var fullt av mennesker da skytingen begynte. Det var en fin sommerdag, 23 grader. Mens folk løp i panikk, ble den 30 år gamle mannen liggende igjen død med minst 13 skuddsår, flere av dem i ryggen. 

Fire andre fikk skuddskader – ifølge politiet var de tilfeldige ofre. 

Da politiet kom fram, hadde gjerningsmennene allerede flyktet igjen på elsyklene. 

– Det var så forferdelig, sier Mader. 

– Vi kunne rett og slett ikke være en del av det lenger. Det var det som fikk det til å velte. Så den måtte lukkes. 

Pusher Street stengt

Det er nettopp Pusher Street hun snakker om – den beryktede gatestubben på Christiania der man i årtier har fått kjøpe hasj åpenlyst fra boder. 

 Aage Aune / TV 2
JOINT: En besøkende passerer et typisk veggmaleri i beryktede Pusher Street. Foto: Aage Aune / TV 2

På en dag med høy aktivitet kunne det ifølge politiet være om lag 30–35 hasjboder i drift. 

Men den 6. april i år var det slutt. 

Beboerne på Christiania hadde fått nok. Hasjbodene ble revet, og brosteinen i Pusher Street ble gravd opp. 

Da justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) var på besøk i København denne uka, ga politiet henne en omvisning i området.

– Det har vært interessant å se resultatene etter at de har stengt ned hasjsalget her. Politiet sier at de ser en helt tydelig endring, særlig når det gjelder vold, sier Mehl til TV 2. 

 Aage Aune / TV 2
STENGT: Visepolitiinspektør Simon Hansen viser statssekretær Sigve Bolstad (Sp) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) rundt i området ved Pusher Street, som nå er ryddet for hasjboder. Foto: Aage Aune / TV 2

– Men narkotikaproblemene og problemene med gjengkriminalitet i København og Danmark er ikke over. Tvert imot. 

Ny gjengkrig i sommer 

For ikke før ett problem er løst, så dukker et nytt problem opp. 

Denne sommeren har nemlig en alvorlig gjengkrig rammet danskene, utløst av et stjålet hasjparti. Og i sentrum for konflikten står mange av de samme aktørene som har kjempet om kontrollen over den lukrative hasjhandelen på Christiania. 

 Aage Aune / TV 2
PATULJE: Dansk nærpoliti har som mål å være synlige i gatene i fristaden Christiania. Det hjelper på sikkerheten, men har vært en torn i øyet på de kriminelle bandene. Foto: Aage Aune / TV 2

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard forteller om flere tilfeller der svensk ungdom er blitt forsøkt rekruttert til å begå alvorlig voldskriminalitet i Danmark gjennom åpne annonser i sosiale medier. 

– Jeg kaller det barnesoldater, sier han. 

 Aage Aune / TV 2
VARSLER SKJERPET INNSATS: Danmarks justisminister Peter Hummelgaard (nr. 2 fra høyre), her på en pressekonferanse i København sammen med Sveriges justisminister Gunnar Strömmer og politisjefene i Danmark og Sverige. Foto: Aage Aune / TV 2

– Det vi ser utspille seg, er at det sitter kyniske, avstumpede bakmenn rundt omkring forskjellige steder i Stor-Midtøsten og har en konflikt med hverandre som København og Danmark brukes som kulisse til. Og det vil vi ikke finne oss i. 

Høyt konfliktnivå 

Inne på Christiania har situasjonen derimot roet seg. 

De siste tre månedene – mai, juni og juli – er det ifølge politiet ikke registrert noen tilfeller av vold. 

 Aage Aune / TV 2
TRAVEL: Simon Hansen i Københavnpolitiet har fulgt problemene på Christiania over flere år og forsøkt å stanse den omfattende gjengkriminaliteten i området. Foto: Aage Aune / TV 2

Visepolitiinspektør Simon Hansen, som leder København-politiets Christiania-innsats, beskriver kontrasten som enorm. 

Christiania har i mange år vært preget av voldsom konflikt mellom politi og hasjselgere. Ifølge Hansen var det vanlig at rundt 1000 personer ble pågrepet hvert år i forbindelse med handelen. 

 Aage Aune / TV 2
FRISTADEN: Christiania ligger i et område med gamle militærkasernerer i bydelen Christianshavn i København. Foto: Aage Aune / TV 2

Slik ble Christiania grunnlagt

Søndag den 26. september 1971 klokka 12.08. Jacob Ludvigsen, en lokal journalist og aktivist, bøyer seg ned foran bygningen som i dag er kjent som Børnehuset.

Han skriver med sprayboks på bakken: «Leve Christiania – en fri stat»

Så er Christiania grunnlagt.

Det hadde allerede ulmet en stund på Christianshavn da dette skjedde. Militæret hadde i løpet av de siste årene flyttet ut av den gamle Bådsmandsstrædes kaserne, og det 32 hektar store området sto nå tomt uten noen plan for framtidig bruk.

Fra før var det flere ganger slått hull i plankegjerdet rundt det militære området, og lokale beboere hadde tatt seg inn, dels for å lage lekeplass til sine barn, dels for å plyndre de forlatte bygningene. Samtidig svirret ryktene. Noen unge hippier skulle visstnok ha bosatt seg der allerede.

Den utløsende hendelsen inntraff dagen før invasjonen, lørdag den 25. september, da Jacob Ludvigsen tilfeldigvis traff på sin venn Fisker-Kim på Christianshavn.

Fisker-Kim hadde noe han ville vise den unge journalisten.

– Det er et helt land med frukttrær og alt mulig, skal han ha sagt.

De gikk sammen inn i kaserneområdet. Ludvigsen ble vist alt fra ammunisjonslagre, våpenfabrikker og verkstedhaller til offisersboliger med tilhørende frukthager.

– Det heter Christiania, sa Fisker-Kim.

Fisker-Kims venn Victor Esmann hadde avgjort dette. Hva som inspirerte ham, strides de lærde om. Én versjon er at han tok navnet fra et butikkskilt på Christianshavn. En annen versjon er at han tok det fra Hans Jægers roman «Fra Kristiania-Bohêmen».

Jacob Ludvigsen protesterte ikke. I løpet av kvelden la han sin plan. Så, neste morgen, sto han igjen ved plankegjerdet. Militærets «forbudte by» skulle erobres av sivilister.

I dag, men enn 50 år senere, bor det rundt 900 mennesker på Christiania.

De siste årene har dessuten den interne gjengvolden økt markant – med ett drap hvert år i 2021, 2022 og 2023. 

– Men nå har det vært helt stille siden april, sier Hansen. 

 Aage Aune / TV 2
TURISTMAGNET: En jevn strøm av skuelystne legger veien om Christianias fargerike gater, selv om man ikke får kjøpt så mye hasj her lenger. Foto: Aage Aune / TV 2

Han innrømmer likevel at stengingen ser ut til å ha ført til en økt omsetning andre steder i byen. 

Nå følger politiet nøye med. 

– Vi er godt klar over at etterspørselen etter hasj ikke bare forsvinner. Det er mennesker i resten av København som fortsatt ønsker å kjøpe. 

Vurderer hasjmuseum

Hva Pusher Street skal bli i framtida, er ikke bestemt. I første omgang har beboerne benyttet anledningen til å grave opp gaten og fikse kloakk, vann og elektrisitet. 

 Aage Aune / TV 2
FJERNET: Som ledd i stengingen av Pusher Street ble brosteinen i gaten gravd opp. Foto: Aage Aune / TV 2

Men et forslag som ligger på bordet, er å opprette et hasjmuseum, forteller Hulda Mader. Hun vil likevel bestemt avvise om at Pusher Street har vært et viktig sted i kampen for fri hasj. 

– Det handlet bare om penger. 

Og pengene, de forsvant ut av Christiania – til langere, kriminelle gjenger og bakmenn. 

 Aage Aune / TV 2
TRYGG: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl blir loset trygt rundt av et stort følge politifolk på Christiania. Foto: Aage Aune / TV 2

– Vi har ikke tjent noen penger på det. Det har vi ikke gjort. Det ble bare akseptert at det var der – eller vi måtte akseptere det. Men nå ble det rett og slett så ille at gaten måtte stenges. 

Under Mehls besøk på Christiania var det bare én enslig hasjbod i drift på stedet, ifølge politiet med symbolsk salg av lovlige cannabisprodukter uten virkestoffet THC. 

 Aage Aune / TV 2
FRITTVOKSENDE: Plantevekst på Christiania. Foto: Aage Aune / TV 2

– Er Christiania i ferd med å bli normalisert? 

– Hvis du spør politiet, er vi definitivt ikke normalisert, svarer Mader. 

Hun forklarer at det er gjort en betydelig jobb de siste årene for å få driften av området inn i lovlige former.

 Aage Aune / TV 2
LOVLYDIG: Hulda Mader og Christianittene ble lei av volden og narkotikaomsetningen i nærmiljøet. Nå samarbeider de med politiet for å få bukt med problemene. Foto: Aage Aune / TV 2

– Vi må legaliseres. Men vi blir ikke spesielt normale av den grunn, sier Mader og smiler skjevt. 

Read Entire Article