– Det var en stor lettelse

6 days ago 8



Den røde løperen er rullet ut og køen inn til kinoen er lang. 

– Jeg kjenner at jeg er litt nervøs og spent nå, sier Sondre Justad. 

Det er klart for førpremiere på dokumentarfilmen «Riv i hjertet». Denne gangen er han i Bodø, en by som skulle bli helt avgjørende for den videre karrieren hans.

Han rusler rundt og snakker med familie, venner og fans. 

 – Jeg har vist frem filmen i noen få utvalgte byer allerede, men jeg har ikke gått rundt og hilst på de som skal se filmen på denne måten, sier Justad. 

Han flyttet til Bodø allerede som 15-åring. 

Da gikk det sju elever på musikklinjen i Henningsvær i Lofoten, og han måtte til fylkeshovedstaden for å bli en del av et større musikkmiljø. 

– Det var mange muligheter. Det unike med denne byen i forhold til andre byer, tror jeg, er at man får muligheter som artist til å stå på scener og møte likesinnede, forteller han.

Resultatet har blitt en helt ellevill reise. 

Lofotværingen er en av Norges største popartister med utsolgte konserter i mange år. 

– Litt skummelt

Nå er også livet til 33-åringen blitt til dokumentarfilmen «Riv i Hjertet».

– På loftet hjemme i Henningsvær i Lofoten hadde jeg noen kasser med opptak der jeg har filmet meg selv fra jeg var liten og frem til jeg var ungdom. Samtidig har vi også hatt med oss fotograf på turné de siste ti årene. 

 Dokumentaren «Riv i hjertet»
UNG SONDRE: Allerede i ung alder drømte Sondre Justad om å bli stor stjerne når han ble voksen. Det var mange opptredener på stuegolvet hjemme i Henningsvær i Lofoten. Foto: Dokumentaren «Riv i hjertet»

– Det resulterte i flere hundre timer med opptak, sier Justad. 

Dette fikk filmregissør Trond Kvig Andreassen vite, og han fikk frie tøyler til å lage film. 

– Det var litt skummelt. Jeg har ikke så mye å skjule, men vi har alle gode og dårlige dager. Det kan være ting jeg har gjort og sagt som jeg ikke husker, for eksempel at bandet har vært drita fulle i turnébussen. Det gikk veldig fort i den tiden der, sier lofotværingen.   

– Mannet meg opp

I dokumentarfilmen «Riv i hjertet» er det en dønn ærlig Justad som forteller om sine indre og ytre tanker. Blant annet er han åpen om hvorfor og hvordan han holdt sin egen seksuelle legning i skjul for seg selv, familie, venner og fans. 

Det å ringe pappa og fortelle at han alltid har vært dratt mot gutter, var veldig vanskelig.

– Så sier han, «og der er det 3–0 til Bodø/Glimt!», før han fortsetter, «Ja, men det var fint da, det var hyggelig», ler Justad. 

– Hva tenker du om en slik reaksjon fra pappa? 

– Det er helt nydelig. Det tok litt brodden av det hele. Der hadde jeg sittet og vært dritnervøs. Jeg hadde mannet meg opp for å fortelle det, og så får man til svar at Bodø/Glimt gjør det bra om dagen i rusen over at de scoret. Det var egentlig en lettelse, smiler Justad. 

 Run Gyllander / TV 2
SPENT OG NERVØS: Sondre Justad innrømmer at det kribler litt ekstra før norgespremieren på dokumentaren «Riv i Hjertet». Filmen har premiere 18. oktober. Foto: Run Gyllander / TV 2

I dag er han kjæreste med Peder Snekvik. Han synger også duett med Justad i filmen «Riv i hjertet». I filmen får man også et innblikk i hvordan tiden var før de to ble et par.

– Hva sier Peder og familien om at du utleverer deg selv og han på denne måten? 

– Jeg tror vi var stille begge to. Vi var litt overveldet. Jeg var veldig nervøs da jeg skulle se den sammen med kjæreste, venner og familie, men det gikk bra. 

– Mamma sa at hun følte at hun var blitt kjent med meg på nytt og fikk se noen nye sider. Det synes jeg var fint, sier Justad.

Han har levd et hektisk liv med forventningspress til seg selv og masse utsolgte konserter. Alle vil ha en bit av popyndlingen. 

Det kunne ikke gå i lengden. Det måtte komme en smell. 

 Run Gyllander / TV 2
FØR PREMIERE: Filmregissør Trond Kvig Andreassen (t.v) og Sondre Justad i samtaler med Knut Folkestad før bodøværingen skal se dokumentarfilmen «Riv i Hjertet». Foto: Run Gyllander / TV 2

– Jeg tror nok at jeg står sterkere og er mer ærlig mot meg selv nå enn det jeg noen gang har vært tidligere. Det er litt godt å kjenne på. Det er lite jeg angrer på. Den tanken liker jeg ikke. Det som har skjedd har skjedd. Det har hatt sin funksjon, forteller han.

– Det er sprøtt

Snart skal hele livet til Sondre Justad brettes ut på kinolerreter over hele landet.

– Jeg har prøvd å fortelle en sann historie om en oppvekst og ei ungdomstid. Da må man tåle at det er litt flaut her og der. Man vokser og blir eldre.

 Dokumentaren «Riv i hjertet»
GIR ALT: Sondre Justad er full av energi når han går på scenen. Han har allerede lagt bak seg en helt utrolig karriere. Foto: Dokumentaren «Riv i hjertet»

– Samtidig er det sprøtt å se 33 år av sitt eget liv bli komprimert til to timer. Man ser jo at livet går litt i revy. Det hadde jeg ikke trodd, forteller han.

Mange har et forhold til Sondre Justad. Ikke minst har tekstene betydd mye for svært mange. Allsangfaktoren er stor på Justads konserter. 

– Så hva gjør man videre når man har opplevd nesten «alt»?

– Det er vel bare å pensjonere seg, humrer han. 

– Seriøst? Det skjer vel ikke? 

 – Nei da. Nå skal jeg hjem til Lofoten og skrive og lage ny musikk og kose meg på loftet der med piano og gitar. Det gleder jeg meg veldig til. Det surrer litt rundt i hodet hele tiden, men jeg trenger litt tid til å få ro og tid for meg selv til å gå inn i bobla og skrive litt. 

– Det syns jeg blir helt fantastisk etter å ha vært på turne så lenge, men etter en stund blir det nok godt å kunne dra på turne igjen, sier Sondre Justad.

Dokumentarfilmen «Riv i Hjertet» har norgespremiere 18. oktober.

Read Entire Article