Siktelsen mot Tom Hagen henlagt: – En fullstendig renvasking

3 hours ago 4



Det opplyser Tom Hagens forsvarere fredag. 

Saken henlegges som intet straffbart forhold. 

Det betyr at bevisene i stor grad taler mot at Hagen har begått en straffbar handling, og er å anse som frifunnet.

– Dette er en fullstendig renvasking av Tom Hagen, skriver forsvarerne Svein Holden og Mikkel Toft Gimse i en pressemelding. 

Advokatene holder pressekonferanse fredag klokken ett. Øst politidistrikt, som har etterforsket saken, har invitert til en pressekonferanse klokken 12.00.

Bistandsadvokat: – Helt riktig

Det er snart seks år siden Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet. Lenge ble saken etterforsket som en forsvinning med økonomisk motiv, men etter omtrent seks måneder endret politiet hovedteori.

Siden har politiet ment at 68-åringen i realiteten er drept, og at det hele er forsøkt fordekt som en økonomisk motivert kidnapping.

I april 2020 ble Tom Hagen (74) pågrepet av Beredskapstroppen da han var på vei til jobb. Siden har han vært siktet for medvirkning til drapet på kona, noe han har nektet straffskyld for. Hagen har ikke villet forklare seg for politiet etter pågripelsen.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Anne-Elisabeth Hagens bistandsadvokaten, Gard Lier, uten hell. Til Dagbladet sier han følgende:

– Jeg tenker ut ifra den rollen jeg har i saken, er det helt riktig av politiet å henlegge saken mot Tom Hagen når man etter mange års etterforskning ikke har funnet bevis for at Hagen er skyldig. Slik jeg ser det, ville Anne-Elisabeth Hagen kun hatt et mål: At den eller de rette skyldige blir tatt.

Etterforsker som før

Før sommeren i år opplyste politiet at saken var oversendt til statsadvokat Kari Hangeland Buvik for en såkalt påtaleavgjørelse. Hun har senere sendt sin innstilling til Riksadvokaten.

TV 2 er kjent med at både politiet og statsadvokat Buvik innstilte på å henlegge saken for Hagens del. Riksadvokatens avgjørelse er dermed i tråd med innstillingene.

 Privat
LANGT EKTESKAP: Tom og Anne-Elisabeth Hagen giftet seg allerede i 1969. Foto: Privat

Minst tre andre menn er fremdeles siktet i saken. Senest i sommer opplyste politiet til VG at de fremdeles etterforsker med like store ressurser som de gjorde før innstillingen knyttet til Tom Hagen ble sendt til statsadvokaten.

Det innebærer at omtrent ti personer jobber dedikert med saken.

– Politiet jobber aktivt mot enkelte miljøer/personer som vi ønsker å sjekke ut eller inn ut ifra informasjonen som foreligger i saken, sa politiadvokat Guro Holm Hansen til VG i juni.

Forventer flere henleggelser

Halvard Helle forsvarer en av de siktede, den såkalte «kryptomannen». Til TV 2 sier han at han forventer en avgjørelse knyttet til sin klient i løpet av høsten.

– For min del er det ikke særlig tvilsomt at det vil ende på samme måte som for Hagens del å ende med henleggelse, sier Helle.

– Hvorfor det?

–  Fordi det ikke er grunnlag i saken for å mistenke han for medvirkning til bortføring. Siktelsen mot ham utledet egentlig av siktelsen mot Hagen, så når saken mot Hagen faller vekk så er det ingenting igjen av mistankegrunnlaget mot min klient.

Tidslinje i Lørenskog-saken:

  • 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
  • 9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.
  • 11. februar 2019 ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.
  • 26. juni 2019 opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.
  • 6. august 2019 opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.
  • 28. august 2019 gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.
  • 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.
  • 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.
  • 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.
  • 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.
  • 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.
  • 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.
  • 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.
  • 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.
  • 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog, melder VG. Øst politidistrikt holder en pressekonferanse om saken klokka 10.30.
  • 7. mai besluttet Eidsivating lagmannsrett at Tom Hagen skal løslates. Han blir sittende i varetekt til saken er behandlet av Høyesterett.
  • 8. mai: Politiet opplyser at en mann i 30-årene med relasjon til Tom Hagen ble pågrepet 7. mai, kort tid etter lagmannsrettens kjennelse. Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap, og har ifølge politiet IT- og kryptovalutakompetanse.
  • 25. april 2024 bekrefter Øst politidistrikt at de har oversendt saken til statsadvokaten.
  • 18. oktober ble saken henlagt av Riksadvokaten.

Kontakt med motpart

Anne-Elisabeth Hagen antas å ha forsvunnet fra hjemmet sitt mellom klokken 09.16 og 10.30 den 31. oktober 2018.

Klokken 13.27 kjørte, etter gjentatte forsøk på å ringe til kona, Tom Hagen hjem fra jobb for å se til henne, har han forklart.

Det tar omtrent sju minutter å kjøre fra hans arbeidsplass og hjem. Klokken 14.08 ringte han til politiets nødnummer og meldte kona savnet.

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
ÅSTEDET: I Sloraveien, helt nede ved Langvannet, har familien Hagen bodd i mange tiår. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

På en stol i gangen hjemme fant Tom Hagen, ifølge egen forklaring, et trusselbrev med krav om ni millioner euro i kryptovalutaen Monero.

I starten hadde Tom Hagen og politiet noe kontakt med de angivelige kidnapperne, men etter hvert stoppet kontakten.

Siden har det mye omtalte kryptosporet vært et av politiets viktigste spor i jakten på gjerningspersonene i saken.

Read Entire Article