– Vi får nok aldri svaret

2 hours ago 4



Sørfold-drapene:

Mange har lurt på hvorfor en 19-åring tar livet av sin egen mor og stefar. Nå er saken henlagt.

 Run Gyllander Eide / TV 2
TRAGEDIE: Folk i Sørfold kommune våknet 1. januar til et stort sjokk. Tre personer ble funnet knivdrept i denne boligen. Foto: Run Gyllander Eide / TV 2

Publisert 18.10.2024 12:41

– Det er en spesiell og veldig trist sak. Politiet har allikevel «snudd alle steiner» og har etterforsket saken systematisk og godt, sier Hilde Stoltenberg, førstestatsadvokat ved Nordland statsadvokatembete.

Nå har riksadvokaten besluttet at Sørfold-drapene henlegges fordi mistenkte døde. Henleggelsen er i samsvar med forslaget fra politiet og fra statsadvokaten.

Det var mange som både har håpet og ventet på et svar på hvorfor en 19-år gammel mann knivdrepte sin stefar og egen mor natt til første januar i år. 

– Vi skulle også gjerne ha vist hvorfor dette skjedde, men det er ofte slik at vi ikke får vite hvorfor og ikke kommer lenger på det sporet. Da var det på tide å avslutte saken, forteller hun.

 Roy-Arne salater/ TV 2
TRIST SAK: – Jeg vil berømme politiets arbeid. De har «snudd hver en stein» for å få et svar på hvorfor dette skjedde, sier Hilde Stoltenberg, førstestatsadvokat ved Nordland statsadvokatembeter. Foto: Roy-Arne salater/ TV 2

 Ifølge Riksadvokaten bygger henleggelsen på den helhetlige etterforskningen.

 – Det gjelder de kriminaltekniske undersøkelsene som er gjort på åstedet, obduksjonsrapporter av de tre avdøde, samt forklaringene til de overlevende som var på adressen da dette skjedde, sier Stoltenberg.

 – Det har vært mye folkesnakk og rykter, hva tenker du om at man ikke får noe svar?

– Politiet har hatt mange hypoteser som de har jobbet etter. Man har ikke kommet til bunns i årsaken til at dette skjedde. Vi i påtalemyndigheten har følt oss trygg på at vi kan konkludere nå. Politiet har gjort en grundig jobb, sier Stoltenberg.

Drepte mor og stefar

Det var natt til 01. januar at politiet fikk en telefon til AMK-sentralen i Bodø med melding om at det hadde skjedd noe alvorlig i et bolighus i Sørfold i Nordland.

 Run Gyllander Eide / TV 2
FULLSATT KIRKE: Det var mange venner, naboer og folk i Sørfold som tok farvel med de omkomne. Foto: Run Gyllander Eide / TV 2

 I boligen hadde de feiret nyttår sammen, og gjestene deres hadde forlatt feiringen. Familien hadde så gått og lagt seg.

Den siktede og avdøde 19-åringen var den siste som gikk for å legge seg, ifølge etterforskningen. 

Politiet mente at siktede drepte stefaren først. Deretter drepte han moren. Begge drapene skjedde på soverommet til foreldrene.

Den siktedes 16 år gamle lillesøster, som varslet politiet, våknet ifølge politiet av bråket som skjedde på foreldrenes soverom. Her oppstod det ifølge etterforskningen kamp mellom siktede og moren.

Tor Haug, som er forsvarer til den avdøde 19-åringen, er enig i at drapene nå henlegges.

– Jeg syns politiet har gjort en grundig etterforskning. Jeg forstår at mange ville ha et svar, men vi må slå oss til ro med at det neppe skjer, sier Haug.

Drapene første nyttårsdag kom som et sjokk på mange, og har preget den lille bygda i Sørfold.

Fortsatt preget

– Dette vil prege lokalsamfunnet i mange år fremover, og det må man ta hensyn til. Det er viktig at de som styrer i kommune nå gir et godt opplegg til de som er berørt, sier Haug.

 Lisa Ailin Rosvoll Berntzen/NTB
GRUNDIG ETTERFORSKNING: Det er brukt store ressurser på å finne årsak til hvorfor en 19-åring tok livet av sin egen mor og stefar. Foto: Lisa Ailin Rosvoll Berntzen/NTB

Anne Cathrine Præsteng er bistandsadvokat for de to fornærmede jentene som var til stede i huset da hendelsen skjedde.

Hun representerer også den avdøde morens myndige datter, samt morens foreldre.

– De etterlatte som jeg representerer, tenker at det er godt at straffesaken har fått sin endelige avslutning. Det gjør at de kan fokusere mer på sin egen sorgprosess. Det har vært en vanskelig ventefase, men nå kan de prøve å finne tilbake til en normal hverdag, sier Præsteng til NRK-Nordland.

Etter forholdene går det bra med de berørte.

 – Det går etter forholdene bra, også for de to mindreårige barna som var til stede i boligen da hendelsen fant sted. De har kommet seg tilbake i skolesituasjon og fritidsaktiviteter, og de er i normalt gjenge i lokalmiljøene sine, forteller hun.

Straffesaken har med dette nå fått sin endelige avgjørelse.

 – Nå fortsetter jobben med å bearbeide det som har skjedd. Tankene våre går først og fremst til de etterlatte, samt til de berørte i lokalsamfunnet, sier Stoltenberg.

Read Entire Article