– Det er full krig

6 days ago 13



Anspent på grensa til Libanon:

Den spente situasjonen i Midtøsten ser bare ut til å forverre seg. – Nå er det stor redsel, forteller libaneser til TV 2.

 Jalaa Marey / AFP / NTB
HIMMELEN I BRANN: Bildet viser israelsk skyts i sørlige Libanon natt til tirsdag. Foto: Jalaa Marey / AFP / NTB

Publisert 01.10.2024 00:30

Det drønner rundt Louis Assi (55), som befinner seg i sørøstlige Libanon. Når TV 2 pratet med ham mandag kveld, høres skuddveksling og droner i lufta med jevne mellomrom.

På et tidspunkt rister døren som følger av kamphandlingene i bakgrunnen.

– I løpet av de 55 årene jeg har levd, så har jeg erfart at krig er noe stygt, veldig stygt. Det henger igjen i minnebrikken her oppe, alt som har skjedd gjennom årene, sier han og peker på hodet.

 Louis Assi / Privat
PÅ FLUKT: TV 2s fikser og tolk har måttet evakuere landsbyen sin mandag. Foto: Louis Assi / Privat

Det er ikke første gang TV 2s fikser og tolk har opplevd krig – men situasjonen har aldri vært så ille som nå, forteller han.

Beskriver det som «rykter»

Mandag kveld kom de første meldingene om at en «begrenset» bakkeoperasjon hadde startet i sørlige Libanon.

Meldingene ble tilbakevist av det israelske militæret (IDF) sin talsperson, som omtalte meldingene om en bakkeinvasjon som rykter.

– De siste timene har det vært mange meldinger og rykter om IDF-aktivitet på den libanesiske grensen. Vi ber om at det ikke videreformidles informasjon om aktiviteten til våre styrker av hensyn til deres sikkerhet, sa talsperson Daniel Hagari i en uttalelse på Telegram.

Selv om en bakkeoperasjon ikke er bekreftet, kjenner Assi at krigen kommer nærmere og nærmere.

Måtte flykte

Han er fra en landsby nær grensa til Israel, Ebel es Aqali, men har nå flyktet til landsbyen Kawkaba lengre nordøst i landet.

– Det skjedde mye i løpet av dagen, men det var tålbart, helt til det plutselig kom stor beskytning mot landsbyen. Et hus er totalt ødelagt, og tre sivile personer ble drept, forklarer Assi til TV 2.

Det var da han bestemte seg for å pakke det han kunne pakke, og raske seg selv og familien bort fra landsbyen sin.

I bilen har de pakket dagligvarer, klær, og det som trengs på flukt.

 Louis Assi / Privat
MÅ FLYKTE: Louis Assi fra sørlige Libanon har måttet pakke alt han kan i bilen, og evakuert hjemmet sitt. Foto: Louis Assi / Privat

– Nå er det så stor redsel, særlig når det snakkes om en bakkeoperasjon. Dermed må vi, på lik linje med mange andre, komme oss av gårde, sier han.

– Det er full krig

Som nevnt er det ikke første gang Assi har opplevd krig. Det er heller ikke første gang han har måttet evakuere familien sin fra krigsherjede områder.

– Jeg måtte flytte barna mine i 2006, og nå må vi nok en gang flytte til steder som er mindre farlige. Det er et strev, og noe vi har lært å leve med. Men det er den krigen som skjer nå som er verst, poengterer han overfor TV 2.

Da han flyktet fra landsbyen sin i sør, så han flere kolonner med biler som kjørte bort fra de utsatte områdene langs grensa til Israel. Han anslår at det i hver bil var fem eller seks personer, i tillegg til klær og madrasser på biltakene.

 Leo Correa / AP Photo / NTB
BOMBARDEMENT: Israel har iverksatt en rekke angrep mot sørlige Libanon natt til tirsdag. Foto: Leo Correa / AP Photo / NTB

Men i all elendigheten, var det også glimt av håp på veiene i Libanon.

– Mange hang hvite flagg ut fra bilene sine. Vi får håpe at vi slipper en bakkeinvasjon, så blir kanskje tilværelsen litt enklere for befolkningen.

Tross håp om at situasjonen kan bli bedre, er han likevel tydelig når han beskriver situasjonen i hjemlandet sitt.

– Det som skjer nå, er rett og slett en full krig, som plutselig brøt ut i nabolaget vårt.

For ordens skyld: TV 2 har brukt Louis Assi som tolk og lokal fikser under flere reportasjeturer til Libanon.

Read Entire Article