– Det er et lite mirakel

1 month ago 29



– Varmen var så intens at jeg trodde T-skjorta jeg hadde på meg skulle ta fyr, forteller Stein Skogmo.

Han er nærmeste nabo til storbrannen i boligkomplekset i Bodø natt til fredag

– Det var dramatisk, forteller han alvorlig.

Han våknet brått av at det var masse bråk utenfor huset. Skogmo stod opp for å be folk om å dempe seg. 

– Jeg trodde det var en fyllefest, men da jeg kom ut skjønte jeg hvorfor det var bråk, sier Skogmo.

For i gata utenfor observerte han en person som gikk rundt og slo på en kasserolle for å lage mest mulig støy. 

– Han slo med grytelokk eller en kasserolle mot lyktestolpen i et forsøk på å få oppmerksomhet. Dette gjorde han i et forsøk på å vekke så mange som mulig av de som bodde i boligkomplekset som stod i brann. 

– Mange våknet og fikk kommet seg ut som følge av bråket. Personen som gjorde dette, er den store helten i dag, forteller han.

Skogmo fikk hjulpet en dame og en hund i sikkerhet. Varmen på dette tidspunktet var voldsom. Det kom folk ut på verandaene iført bare underbukser og undertøyet.

 Run Gyllander / TV 2
MIRAKEL: – Brannen skjedde på et tidspunkt der folk lå og sov, det er et lite mirakel at dette ikke endte i en katastrofe, sier Stein Skogmo. Foto: Run Gyllander / TV 2

– Jeg vil berømme folk i nabolaget som dro hjem og hentet klær for å hjelpe slik at de som stod ute ikke skulle fryse, forteller han. 

– Det var dramatisk

Klokken var like før 02 natt til fredag da politiet fikk melding om at boligkomplekset stod i brann. 

Borettslaget består av rundt 30 boenheter. Det ble startet evakuering og søk i leilighetene. 13 personer ble evakuert til et hotell i sentrum. 

– Det var en eksplosiv brann vi hadde i natt. Da vi kom fram, var brannen slått igjennom på alle deler av huset. Det var stor usikkerhet på om det var folk som var savnet inne i bygget. 

– Vi startet umiddelbart med livreddende innsats med søk etter folk. Det er mange leiligheter og en omfattende oppgave, forteller Joakim Jarnæs, innsatsleder hos Salten Brann. 

En beboer forteller til TV 2 at han fra leiligheten i tredje etasje kunne høre både spraking og smell.

– Da prøvde jeg å komme meg ut. Da var det allerede full fyr. Brannalarmen gikk først senere, sier beboeren.

Han evakuerte ut på verandaen og på et sidetak. Han tok seg i sikkerhet ved at naboen satte opp en stige. Leiligheten hans er nå totalskadet i brannen.

– Alt er borte. Det var dramatisk. Det gikk så sabla fort, forteller han.

 Roy-Arne salater / TV 2
DRAMATISK: To ble fraktet til sykehus med lettere skader og flere ble evakuert etter en større brann i Rønvika i Bodø. Foto: Roy-Arne salater / TV 2

Fredag formiddag er brannvesenet på stedet for å hindre at brannen skal blusse opp igjen. 

– Vi har hatt flaks

Skogmo får se de enorme skadene på nært hold og i dagslys. 

– Brannen skjedde på et tidspunkt der folk ligger og sover. Natten er den verste tiden for brann. Når jeg ser dette i dag er det et lite mirakel at dette ikke endte i en tragedie med tap av mange menneskeliv, sier Stormo alvorlig. 

Innsatsleder Jarnæs er fortsatt på åstedet når TV 2 møter han igjen. 

– Kunne dette ha endt i en tragedie? 

– Ja, definitivt. Vi har hatt litt flaks her, det må man kunne si, sier han. 

– Det var vindstille og regn i natt. Hva hadde det å si?

– I forhold til spredningsfaren hadde det mye å si. Vi klarte å stoppe brannen mellom de ulike delene av bygget. Vi satte en barriere og klarte å holde den, forteller Jarnæs.

 Roy-Arne Salater/ TV 2
OMFATTENDE SKADE: – Det var svært uoversiktlig da brannvesenet kom fram og vi visste ikke om det var folk i leilighetene. Vi satte i dag livreddende søk. Heldigvis var alle kommet seg ut, forteller Joakim Jarnæs, innsatsleder hos Salten Brann. Foto: Roy-Arne Salater/ TV 2

Kommunedirektør Kjell Hugvik i Bodø kommune forteller at mange av de evakuerte under brannen i natt er preget. 

– Det er en dramatisk opplevelse. Alle lå og sov da de ble vekket av en voldsom brann. Men, de var rolige. Noen hadde behov for litt samtaler og fikk avklart behov for oppfølging. Noen får dette i dag også av kommunen. Alt i alt er dette håndtert veldig bra både fra politi og brann, sier Hugvik. 

Kun to personer ble kjørt til sykehus med lettere skader. 

– Hva tenker du om at dette kunne ha gått langt verre? 

– Nå når jeg ser skadeomfanget så skjønner jeg at dette kunne ha gått virkelig ille. Jeg hørte også noen av de dramatiske historiene fra de evakuerte i natt. Vi skal prise oss lykkelige for at dette gikk så bra, sier Hugvik. 

Årsaken til brannen er ikke kjent. Flere personer som TV 2 snakket med i natt, mente at brannen skal ha startet i en elektrisk sparkesykkel som stod på en veranda. 

– Ingen sammenheng

Det videre etterforskningsarbeidet og avhør er så vidt i gang. 

Det er bare noen måneder siden det brant i en dagligvarebutikk kun 100 meter lengre opp i gata. 

 Run Gyllander / TV 2
STORE SKADER: Slik så deler at boligkomplekset ut fredag formiddag. Mange forteller om en dramatisk evakuering fra bygget. Foto: Run Gyllander / TV 2

– Politiet er kjent med at det er spekulasjoner om brannårsak, samt at enkelte har uttrykt bekymring for om det er en sammenheng med brannen i den nærliggende Coop-butikken for ikke lenge siden.

– Politiet har ikke grunn til å tro at brannen er påsatt, og har en foreløpig formening om hvordan brannen kan ha startet. Politiet har heller ingen grunn til å tro at det er en sammenheng med brannen i Coop-butikken, sier Eirik Blomi, politiadvokat ved Nordland Politidistrikt. 

Av hensyn til etterforskningen, vil Bruveien 1 og 3 være avsperret, i første omgang til over helgen. Bruveien 5 og 7 vil bli frigitt fra politiets side.

Mange i Bodø starter helgen uten et sted og bo. Mange hjem er totalskade og ødelagt som følge av brannen. Andre leiligheter i borettslaget har fått omfattende vann og røykskader. 

– Jeg har mistet alt jeg hadde, forteller en beboer til TV 2.

Read Entire Article