Det bygges altfor få nye boliger i Norge. Boligprisene fremover kan eksplodere.

1 month ago 25



Det kan få dramatiske konsekvenser for prisene på boligmarkedet fremover.

Boligprisene øker mens antallet nybygg faller. Og innen 2027 skal prisene rett til værs. Foto: Audun Braastad / NTB

Publisert: 18.08.2024 14:28

Kortversjonen

Det må bygges rundt 30.000 nye boliger i Norge hvert år. Hvis ikke må flere bo lenger hos mor og far. Eller ufrivillig flytte inn i bofellesskap.

De siste tolv månedene har kun bygging av halvparten av dette antallet kommet i gang, ifølge ferske tall fra Prognosesenteret.

Administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland sier vi må tilbake til 1946 for å finne en tilsvarende situasjon.

– Det er vanskelig å sammenligne nøyaktig, fordi vi har bedre metoder for å måle og høyere kvalitet på dataen nå. Men dette er det laveste antallet påbegynte boligprosjekter vi har på bok, sier han.

Bjørn Mangor Birkeland

Administrerende direktør ved Prognosesenteret.

Han roper varsko og sier at vi står overfor en varslet krise som vil treffe boligmarkedet om knappe to år.

Han sikter til enorm vekst i boligprisene og høyere botetthetbotetthetAntall personer som bor i hver bolig.. Særlig i pressområdene.

– Det er høy nettoinnvandring i Norge, særlig drevet frem av krigen i Ukraina. Flere på markedet og færre nye bygg skaper en drastisk ubalanse, sier han.

Samtidig har boligprisene skutt i været de siste årene. Ifølge tall fra SSB har boligprisene steget med opp til 54 prosentopp til 54 prosentPrisen på enebolig har steget med 39,3 prosent, småhus med 43,9 prosent og blokkleiligheter med 53,7 prosent. Kilde: SSB. siden 2015.

– Vi har ennå ikke sett effekten av mangelen på nye boliger i boligmarkedet, sier han.

Det blir verre

De siste to årene har også nyboligsalget svekket seg kraftig. Det påvirker oppstart av nye byggeprosjekter. I Oslo er situasjonen ekstra presset: Der har nyboligsalget vært svakt i tre år.

– Før nyboligprosjekter skal settes i gang, må en stor andel av boenhetene være solgt. Mens flere kjøper bruktboliger, er det færre som vil satse på nybygg, sier sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Andreas Benedictow.

Ifølge deres prognoserprognoserFor at prognosene skal stemme er det noen faktorer som må slå til. Blant annet må renten ned, den usedvanlig høye befolkningsveksten må fortsette og lønnsveksten må være høy. , vil boligprisene stige med 25 prosent innen 2027. I Oslo vil prisene stige med hele 33 prosent. Og da har de lagt til grunn en klar økning i ferdigstilling av nye boliger mot slutten av 2027.

Andreas Benedictow

Sjeføkonom Samfunnsøkonomisk analyse.

– Det er ikke mulig å hente inn etterslepet i igangsettelsen på kort sikt. Men vi tar utgangspunkt i at nyboligsalget tar seg opp fremover. Det har også vært tegn til oppgang den siste tiden. Hvis antallet blir liggende på dagens nivå, vil prisene stige mer enn det, sier han.

Trenger dobling

Ifølge daglig leder i Boligprodusentenes Forening Lars Jacob Hiim, er det først om et par år folk vil merke prisstigningen på boligmarkedet.

– Boliger som blir påbegynt i dag står først ferdig om to år. Boligene som blir påbegynt i år, dekker halvparten av behovet i markedet, sier han.

Lars Jacob Hiim

Daglig leder for Boligprodusentenes Forening.

Boligprisene vil kunne gå opp, mens flere vil ha boliger som ikke eksisterer. Særlig i pressområdene.

Hiim tror det i hovedsak er kostnadsbildet og rentehevingene som har ledet nedgangen i salg og igangsettelse av nye boliger.

– Vi må for det første få ned kostnader i plan- og reguleringsprosesser. Det tar for lang tid, og det er for dyrt. I tillegg bør vi vurdere å endre utlånsforskriftenutlånsforskriftenEn forskrift som blant annet sier at lånekunder skal kunne betjene et lån med minst 7 prosent rente, at lånet ikke kan overstige 85 prosent av boligens verdi, og at lånet ikke kan overstige fem ganger årsinntekt., sier han.

Både Benedictow og Birkeland har pekt på samme problemstilling. De tre er samstemte når de sier at søknadstiden må ned. Men Benedictow trekker også frem mangelen på tomter. Særlig i Oslo.

– Vi må regulere flere tomter som står bygningsklare. Det kunne vært med på å redusere kostnadene, sier Benedictow fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Ser til Husbanken

Benedictow foreslår at det offentlige tar seg av utsatte deler av boligmarkedet. Han trekker frem flere studentboliger som et eksempel.

– De fleste studenter ønsker nok ikke å bo utenfor Oslo sentrum alene. Men dersom man hadde bygget en studentby i utkanten av byen, hadde det kanskje vært attraktivt for flere. Det hadde frigjort boliger til ikke-studenter i pressområder, sier han.

I tillegg er de tre samstemte i at større tilgang på HusbankenHusbankenHusbanken er en norsk statlig etat som er underlagt Kommunal- og distriktsdepartementet. Husbankens samfunnsoppdrag er å forebygge at folk blir vanskeligstilte på boligmarkedet, og bidra til at de som ikke selv klarer det kan skaffe seg og beholde en egnet bolig. hadde vært god drahjelp på kort sikt.

– Dersom både utbyggere og boligkjøpere hadde fått hjelp til finansiering, hadde vi kanskje fått fortgang i nyboligbygging, sier Birkeland.

Read Entire Article