Det blir sagt at soppen bedrer hukommelsen – ekspert er skeptisk

1 month ago 22



Gjennom sommeren har salget av soppen «lion's mane» eksplodert. Flere mener den kan forbedre hjernen vår.

 Just Salvesen
BEDRE FOKUS: Forskning viser at soppen «lion's mane» skal forbedre kognitive funksjoner. Ekspertene er skeptiske. Foto: Just Salvesen

Publisert 25.08.2024 08:08

– Det ironiske er at dette skal forbedre hukommelsen, men jeg glemmer å ta kapslene, sier Martin Skogheim. 

Han er utnevnt til Nordens beste bokser i sin klasse. For en drøy måned siden begynte han med et nytt kosttilskudd som inneholder «lion's mane», også kalt piggsvinsopp på norsk.

Soppen er helt lovlig, og skal visstnok styrke hjernens kognitive funksjoner. Både når det gjelder angst og hjernetåke, men også hukommelse og fokus. 

– Jeg har hørt masse positivt om det, så jeg tenkte at det ikke kan bidra negativt å teste det, forteller Skogheim. 

Den siste tiden har «lion's mane» tatt av på sosiale medier, men fungerer den egentlig? 

 Gisle Oddstad
STARTET PÅ SOPPEN: Martin Skogheim har brukt «lion's mane» i en måned. Foto: Gisle Oddstad

– Mer energi og fokus

Med kjappe trinn beveger Skogheim seg over boksematta. Her er det viktig å ha fokus og energi. Til det svarer Skogheim at kosttilskuddet kan ha bidratt positivt den siste måneden.

– Jeg har fått mer energi og fokus, men det er vanskelig å måle om det faktisk kommer fra kapslene. Det har nok dyttet meg fem prosent i riktig retning og gjør at jeg føler meg mer opplagt, forteller han. 

Skogheim er likevel ikke helt sikker på om soppen faktisk forbedrer helsen hans i stor grad.

– Jeg har ikke blitt supermann akkurat. Forskjellene er ikke så merkbare, men det er vanskelig å vite når jeg kun har brukt kosttilskuddet i en måned, sier han. 

 Boking Canada
– DYTTET MEG I RIKTIG RETNING: Martin Skogheim forteller at tilskudd på lion's mane kan gitt han bedre fokus og energi, noe han trenger som bokser. Foto: Boking Canada

Lager nye hjerneceller

Christian Johnston er klinisk ernæringsfysiolog i NurtiTac. Han forklarer at forskningen på «lion's mane» viser at den muligens kan styrke hjernen vår på flere måter.

– Den kan blant annet lage nye hjerneceller på grunn av stoffet «erinacine» funnet i soppen, sier Johnston og utdyper:

– Hvis man putter noen av stoffene fra «lion's mane» i et glassbeger av celler, vil disse reguleres til et signalhormon som kan lage nye hjerneceller, eller det er i hvert fall tanken, forklarer han. 

 André Holmedahl
POSITIVE STUDIER: Christian Johnston er klinisk ernæringsfysiolog. Han har lest mye av forskningen på «lion's mane», og er skeptisk til effekten markedet viser frem. Foto: André Holmedahl

Videre forteller Johnston at andre studier også viser at «lion's mane» trolig kan senke økningen på demens og Alzheimers. I tillegg har også soppen en positiv effekt på subjektiv opplevd stress hos unge. Effekten er vist på noe man kaller en «stroop test».

– Effekten på stress ble vist ved bruk av en spørreundersøkelse med 29 dagers mellomrom. Her var effekten faktisk betydningsfull. Stroop-testen blir brukt til å teste reaksjonstid. Problemet er bare at dette kun var en av mange tester som slo ut positivt, forteller Johnston. 

Han mener altså at selv om man ser en positiv effekt, er resultatene begrenset i det store bildet. 

– Hvis vi leser forskningen nøyere, ser vi at det er begrenset data i forskningen, og effektene vi ser er veldig små og varierende, som betyr at det er vanskelig å avgjøre om de positive effektene kommer fra «lion's mane» eller noe annet, sier Johnston.

Dyrker soppen selv

I motsetning til Skogheim, har Mikkel Løwe brukt «lion's mane» av og på i omtrent fem år. Han forteller at han føler seg mer skjerpet de gangene han bruker soppen. 

 Mikkel Løwe
– FØLER MEG MER SKJERPET: Mikkel Løwe har brukt soppen i fem år, og er sikker på at det hjelper med å skjerpe sansene. Foto: Mikkel Løwe

– Det handler om den lille ekstra prosenten med fokus. Det vil være det samme som når du krydrer maten din litt, da får du en ekstra dimensjon, sier Løwe. 

Han har nå gått over til å spise soppen i fysisk form.

– Noe jeg personlig har begynt med er å dyrke soppen selv i en selvdyrkningsbag som man får kjøpt fra soppkompaniet. «Lion's mane» smaker veldig godt og er den beste måten å simulere kjøtt, forteller han.

Stor økning i salget

– Vi har hatt en 400 prosent økning i vårt salg over sommeren. Flere ganger har det blitt utsolgt, sier Just Andreas Salvesen.

Han er daglig leder i CBD-Nordic, et norskeid selskap som selger kosttilskudd, og forteller at flere ønsker naturlige kosttilskudd-produkter.

– Det er stor bredde i hvem som har kjøpt «lion's mane». Det er alt fra foreldre som gir dette til barna sine som forteller om bedre fokus i timene, til besteforeldre som er litt mer påskrudd i hverdagen, sier Salvesen. 

Forskningen dere baserer dere på er jo relativt begrenset, hva tenker du om det? 

 Just Salvesen
STOR BREDDE: Just Salvese er daglig leder i CBD-Nordic, han forteller at det er stor bredde i hvem som kjøper «lion's mane» produktene, og mange kommer med positive tilbakemeldinger. Foto: Just Salvesen

– Vi har spurt om det finnes større studier, men det er ingen som kommer til å gjøre de største studiene fordi dette er naturlig og ingen kan derfor ta patent på det. Det er helt sikkert noen som kan bli skuffet av effekten, men så langt har vi fått veldig positive tilbakemelding fra de som kjøper produktet, svarer Salvesen. 

– Ikke overbevist

Ernæringsfysiolog Johnston er enn så lenge ikke helt overbevist over effekten soppen gir på forbedret kognitive funksjoner. 

– Slike tilskudd lever sjelden opp til hypen på markedet. Det trengs mer forskning og større studier for å forstå effekten på «lion's mane», sier han.

– Men det finnes ingen negative bivirkninger mot «lion's mane» , så det skader ikke å teste det ut. I beste fall vil det være med på å forebygge Alzheimers eller demens, forteller Johnston. 

Til tross for at forskningen er noe blandet er både Skogheim og Løwe helt klare på at de kommer til å fortsette å bruke soppen. 

– Ja, jeg kommer garantert til å fortsette. Jeg vil se om effekten bare tar litt tid og om det kanskje gir større effekt hvis jeg er mer konsis, sier Skogheim. 

– Jeg sier ikke ha det til «lion's mane» , eller piggsvinsoppp, med det første, sier Løwe.

Han vil også anbefale soppen videre til andre, men ikke uten forbehold. 

– Gjør din egen research først. Hvis det virker interessant for deg, og du liker å prøve ut nye ting, så er det bare å gjøre det. Se på det som et eksperiment og observer hvilke effekter det kan ha for deg, sier Løwe til slutt. 

Read Entire Article