– Det ble et mareritt

1 month ago 17



I april i år ble en kvinne i 20-årene tiltalt for å ha underslått over 730.000 kroner

21 kvinner er fornærmet i saken.

Pengene skulle gå til å finansiere russebuss, klær og andre utgifter som hører med russetiden. 

Men over en toårsperiode mellom 2020 og 2022 forsvant pengene ut av kontoen.

Nekter straffskyld 

Kvinnen, som selv hadde gledet seg i flere år til russetiden, står nå altså tiltalt for grovt underslag. Mandag møtte hun i retten, og nektet straffskyld.

– Jeg sier meg uskyldig i det. Jeg har ikke underslått for noen av de summene, sier hun i retten mandag.

 Jenny Eidesvik / TV 2
AKTOR OG BISTANDSADVOKAT: Aktor og politiadvokat André Jakobsen (høyre), og de fornærmedes bistandsadvokat Hege Falch (venstre). Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Klær, solarium og restaurantbesøk

Påtalemyndigheten mener kvinnen har overført 510.325 kroner fra en konto som skulle være forbeholdt russebussen, til sin egen private konto. 

I tillegg mener de at hun i samme periode har mottatt minst 226.622 kroner fra medlemmer av russebussen, som hun ifølge tiltalen brukte til private varekjøp.

Da aktoratet innkalte sitt første vitne, en spesialetterforsker fra Vest politidistrikt, ble en rekke rapporter om kvinnens pengebruk lagt fram for retten.

Transaksjonene viser tusenvis av kroner på taxi, dagligvarer, solarium, og titusener på klær, sminke og restaurantbesøk. 

Blant annet skal det ha blitt brukt 66.000 kroner på klær og tilbehør, 58.000 kroner på restauranter og nærmere 13.000 kroner på spa og hudpleie. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
AKTOR: Tiltalte ble avhørt i rettens første dag. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Ut fra type transaksjon og snittbeløp per kjøp, fremstår det som privat bruk, men det kan jeg ikke slå fast, sier spesialetterforskeren. 

Aktor mener at pengene fra kontoen som var forbeholdt russebussen, gikk rett i lommen på tiltalte, noe tiltalte nektet for da aktor avhørte henne i retten. 

– Hva tenker du pengene har gått til? 

– De er gått til bussen. 

– Fullt og helt? 

– Ja. 

Preget

Det er en synlig preget ung kvinne som inntar vitneboksen mandag ettermiddag.

– Dette er den vanskelige biten, sier hun innledningsvis.

I forklaringen sin understreker tiltalte hvordan hun gradvis engasjerte seg i russebussen. Hun begynner med å forklare hvordan det allerede fra ungdomsskolen fremstod som «kult» å være med på en buss i russetiden.

– Det høres teit ut, men det var kult å være på buss. Så ville jeg bare være med på russebuss, sier hun i forklaringen sin.

 Illustrasjonsfoto / Isac Skjevik Kvello / TV 2
GLEDET SEG: Tiltalte hadde gledet seg til russetiden siden ungdomsskolen. Foto: Illustrasjonsfoto / Isac Skjevik Kvello / TV 2

Videre utbroderte hun om hvordan hun kom i kontakt med gruppen som senere ble hennes medruss, og hvordan de startet planleggingen av russetiden.

Hun understreker at det tidlig var mye diskusjoner og avstemninger om hvem som skulle ha de ulike rollene i bussen.

Kvinnen sier at hun kun fikk rollen som bussjef.

– Kort tid etter ble økonomisjef og dugnadsansvarlig valgt. De som ble valgt den dagen tok ikke noe ansvar, som endte med at det senere ble stemt på nytt, og et annet bussmedlem ble valgt som økonomiansvarlig, påpeker tiltalte.

Hun mener likevel at hun ble sittende med det meste av ansvaret. 

– Jeg har følt jeg har stått mye alene når det kom til bussen. Det var en forventning at jeg skulle ordne det meste, sier kvinnen.

Frustrasjon 

Gruppen deltok på en rekke dugnader, samlet inn pant og solgte kjeks, i tillegg til faste, månedlige innbetalinger til en konto som tiltalte disponerte, men som skulle fungere som russebusskonto.

Hun forteller også om hvordan det ble rot med ulike bussleverandører og avtaler, som førte til frustrasjon og økonomiske utfordringer. I tillegg beskriver hun press og konflikter innad i gruppen.

 Jenny Eidesvik / TV 2
FORKLARTE SEG: Tiltalte var synlig preget da hun forklarte seg fra vitneboksen. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Til slutt valgte hun å trekke seg fra bussen. Tiltalte beskriver hvordan tiden etter at hun meldte seg ut har vært svært vanskelig.

– Dagen jeg valgte å forlate bussen, følte jeg gruppen tok det fint og ville at jeg skulle fortsette. Men lite visste jeg om hva som skulle følge. Jeg har aldri vært så langt nede i hele mitt liv.

Tiltalte var synlig preget da hun forklarte hvordan det hun beskriver som falske påstander og rykter ble spredt om henne i tiden etter hun forlot bussen.

Kort tid etter at hun forlot bussen, ble hun anmeldt av russejentene. 

– Jeg så for meg at russetiden skulle bli noe bra, og jeg gledet meg mye. Men det har egentlig har det bare blitt et mareritt for min del. Jeg sliter ganske mye i dag også, forklarer hun.

Feil tilnærming 

Tiltaltes forsvarer, Bertil Rønnestad, mener det er vanskelig å bevise at pengene er brukt til private kjøp. 

– Det at samtlige penger som er ført fra sparekonto til brukskonto er underslag, mener vi er uriktig tilnærming til saken. 

 Trine Svanholm Misje / TV 2
FEIL TILNERMING: Tiltaltes forsvarer mener det er vanskelig å bevise det kvinnen er tiltalt for. Foto: Trine Svanholm Misje / TV 2

Han påpeker at rapportene ikke viser hva pengene spesifikt er brukt på, eller om det skulle dekke utgifter for russebussen.

Han mener dessuten at saken har blitt langdryg.

– Saken er blitt svært gammel. Det har vært endringer i påtaleansvaret i løpet av etterforskningen. Tiltalen gjelder en periode der tiltalte var under 18 år. Da stiller straffeprosessloven regler om at en slik sak skal etterforskes i løpet av 6 uker, påpeker Rønnestad.

Han understreker at saken har vært en enorm belastning for tiltalte.

 – Hun har følt seg forhåndsdømt, spesielt etter omtale i media og sosiale medier, fortsetter forsvareren.

Andre forhold

Kvinnen er også tiltalt for å ha forledet tre ulike personer ved salg av klær på Finn, som skal ha betalt for en genser som de aldri fikk. 

Ifølge tiltalen skal hun også ha stjålet sminke til en verdi av 278 kroner fra en butikk.

Da skyldspørsmålet først kom opp i retten mandag morgen, erklærte tiltalte seg delvis skyldig i Finn-bedrageriene.

Det er satt av fem dager til rettsforhandlinger, med ytterlige forklaringer fra de fornærmede og andre vitner, deriblant tiltaltes foreldre. Strafferammen for det grove underslaget er på seks års fengsel.

Read Entire Article