Derfor tar snekkeren skrittet mot ytre høyre

1 week ago 11



Den 57 år gamle snekkeren fra Wien, Josef Binder, blir stadig mer desillusjonert over arbeidsforholdene og politikken. 

Han er langt fra alene med å ta et skritt langt til høyre når han søndag skal avlegge sin stemme i parlamentsvalget. 

– Mindre frihet

– Jeg er veldig bekymret for vår generelle frihet. Vi kan se i de senere årene at det er stadig flere restriksjoner på ytringsfriheten. Det er et meningsdiktatur. Folk får ikke lenger lov til å tenke slik de gjorde før, sier Binder til Reuters. 

 Leonhard Foeger / Reuters / NTB
PÅ VERKSTEDET: Her jobber Binder og kollegene med vindusrammer på verkstedet sitt i Wien. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB

Han er også kritisk til at man overvåkes rundt om av digitale kameraer og at betalingskort kan spores. 

– Den siste virkelige friheten vi fortsatt har, er kontanter. 

Han mener at det er et økende skille mellom dem som jobber hardt i vanlige yrker, og andre som spekulerer seg til rikdom. 

– Derfor ønsker jeg meg et politisk program som sikrer at hardt arbeid lønner seg, slik at ikke alltid arbeiderne føler seg som taperne i samfunnet, sier snekkeren.

For å oppnå det mener Binder at det høyrepopulistiske Frihetspartiet i Østerrike (FPÖ), er det beste partiet å stemme på. 

Partiet leder på meningsmålingene med 28 prosent, ifølge Euronews, og kan for første gang bli det største partiet i Østerrike. 

 Leonhard Foeger / Reuters / NTB
JOBBER: Binder mener ungdommer i dag ikke ønsker å arbeide like hardt som han har gjort gjennom livet. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB

Han har tro på at lederen deres, Herbert Kickl, er en mann med stor integritet som setter borgernes interesse i første rekke.

«Folkets kansler»

Kickl er en kontroversiell figur, som blant annet har framstilt seg selv som fremtidens «Volkskanzler», eller folkets kansler – et begrep nazistene brukte om Adolf Hitler.

Kickl er blitt kritisert for sin holdning til Russland, og i 2016 inngikk partiet hans en vennskapsavtale med Putins Forente Russland-parti. Avtalen skal aldri ha blitt formalisert.

FPÖ er mot sanksjoner mot Russland på grunn av invasjonen av Ukraina, og sier at det bryter med Østerrikes nøytralitet. 

 Joe Klamar / AFP / NTB
KONTROVERSIELL: FPÖs leder Herbert Kickl kommer trolig til å gjøre et brakvalg søndag. Foto: Joe Klamar / AFP / NTB

Kickl har også omfavnet konspirasjonsteorier, han er klimaskeptiker, innvandringsmotstander, og skeptisk til EU.

Partiet ønsker å forby det de kaller «politisk islam», og vil stoppe familiegjenforeninger og en del flyktningprogrammer.

– Med Kickl har partiet beveget seg mot det ekstreme høyre. Og det er en merkelapp han bærer med stolthet, sier førsteamanuensis i økonomisk sosiologi ved Universitetet i Wien, Valentina Ausserladscheider, til Euronews. 

FPÖ appellerer til folk som Josef Binder, som i en årrekke har følt seg akterutseilt med tanke på økonomi og eiendom. 

 JOE KLAMAR
«STOPP GALSKAPEN» En valgkampplakat i Wien der man oppfordrer til å stoppe den militære støtten til Ukraina. Foto: JOE KLAMAR

Klimaskeptisme

Klimaendringer er et moderne, meningsløst moteord for Binder, men naturvern og dyrebeskyttelse har han et varmt hjerte for. 

– Klimaendringer har alltid eksistert, i millioner av år. Jeg vet ikke om mennesker virkelig har så mye innflytelse der. Hvis du går tilbake i historien, har det alltid vært naturkatastrofer. Det bare hypes opp mer og mer nå. Folk blir mer oppmerksomme på det, sier Binder.

Han vil at politikken skal bry seg mer om arbeidere som ham selv, og mindre om krig og klimatiltak. 

 Leonhard Foeger/Reuters/NTB
VALG: Søndag skal velgerne bestemme hvem som skal styre Østerrike de neste årene. Foto: Leonhard Foeger/Reuters/NTB

Innvandringsspørsmålet

Innvandringsspørsmålet preger også debatten.

– Jeg bor i Wien og mye har endret seg her i løpet av de siste 20 årene. Du føler deg ikke så komfortabel lenger. Det er ikke slik det var som barn, da du hadde en følelse av sikkerhet, og at ingenting dårlig skjer. 

– Nå er det steder i Wien hvor du virkelig ikke vil gå lenger, sier Binder. 

Alt dette er følelser mange østerrikere ser ut til å dele. Ifølge meningsmålingene ligger FPÖ an til å vinne 27 til 29 prosent av stemmene.

Det vil ikke gi dem rent flertall, men det vil få dem tilbake inn i regjeringslokalene. 

 Leonhard Foeger / Reuters / NTB
SNEKKER: Josef Binder i arbeid med vinduskarmer i verkstedet sitt. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB

Mørkeblå vinner fram

Den mørkeblå vinden over Europa kom tydelig fram i EU-valget tidligere i år. 

I Tyskland strømmer velgerne til ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD). For tre uker siden vant AfD en tredel av stemmene ved valg i de østtyske delstatene Sachsen og Thüringen. I sistnevnte ble AfD størst. 

Det var første gang et ytre høyre-parti vant et valg i Tyskland siden nazi-tiden og 2. verdenskrig. 

I Frankrike sitter Emmanuel Macrons regjering på nåden til ytre høyre-dronning Marine Le Pen, og i Italia sitter allerede høyrenasjonalistiske Italias Brødre og Giorgia Meloni ved roret. I Slovakia styrer populisten Robert Fico.

Samtidig inviteres disse partiene oftere inn i regjeringssamarbeid. Noe som var utenkelig for få år siden. 

Felles for disse partiene er at de blant annet vil ha en hardere innvandringspolitikk og betraktelige kutt i klimatiltakene. Flere er også både islamkritiske og EU-skeptiske.

Read Entire Article