Derfor publiseres sjokkbildene

1 month ago 19



Etter at voldssaken mot kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, ble kjent, er det blitt publisert over 1000 artikler om ham i Norge.

Saken har også fått stor oppmerksomhet i utlandet. Tabloidene i land som Tyskland og Storbritannia er svært opptatt av kongestoff.

Voldssaken mot Høiby er derfor blitt slått stort opp.

Den tyske giganten Bild har de siste dagene trykket en rekke bilder av Høiby. Det har blant annet ført til at Subjekt-redaktør og «Spillet»-profil Danby Choi har krevd at de beklager.

Raser mot tysk storavis: – Jeg forventer ikke én beklagelse, men to

Magasinet trykket et bilde av ham – riktignok med sladdet ansikt – i en sak om Høibys «kriminelle venner». Choi har ingen kjent straffehistorikk, og reagerte kraftig på saken.

Pistol og hvitt pulver

De siste dagene har Bild fulgt opp med skandalebilder av Høiby selv. Bildene er også delt av flere i sosiale medier her hjemme.

På ett av bildene poserer Høiby i bar overkropp med tusenvis av kroner stukket ned i buksa. I hånden holder han en champagneflaske og en pistollignende gjenstand. Bild skriver at bildet ble tatt i 2023.

TV 2 har vært i kontakt med flere våpeneksperter, som heller mot at pistolen ikke er et ekte skytevåpen. De sier det er vanskelig å vurdere ut fra et bilde, men at det trolig er en softgun eller luftpistol.

Kronprinsen: – Hvilke bilder? De har jeg ikke sett

I et annet bilde poserer Høiby med en liten pose med hvitt pulver. Han har selv erkjent kokainmisbruk. TV 2 er ikke kjent med innholdet i posen som er avbildet.

– Stigmatiserende

TV 2 har valgt å ikke publisere bildene.

– Vi mener bildene i utgangspunktet kan ha offentlig interesse, slik de fremstår og kan tolkes. Likevel har vi valgt ikke å publisere bildene fra Bild fordi vi ikke har nok informasjon om konteksten for bildet ennå, sier TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

– Vi vet ikke i hvilken sammenheng bildene er tatt, og vi har heller ikke verifisert innholdet i bildene, sier Solbrække.

 Erik Edland / TV 2
PUBLISERER IKKE: TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække vil foreløpig ikke publisere bildene som er trykket i Bild. Foto: Erik Edland / TV 2

Hun åpner imidlertid for å publisere bildene på et senere tidspunkt.

– Men akkurat nå mener vi at det er for mange ubesvarte spørsmål til å forsvare publisering av bilder som kan virke unødvendig stigmatiserende.

Derfor blir bildene vist av andre

Bildene er blitt delt i stort omfang i sosiale medier. Samtidig er de publisert av noen norske medier.

Aftenposten er blant avisene som viser fram begge bildene.

– Vi har valgt å vise dem fordi en avis i Tyskland som når ut til flere millioner mennesker har publisert dem. Det gjør det interessant for oss å skrive om. Vi ser også at de er delt mye i sosiale medier, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i avisen til TV 2.

Nye anklager mot Høiby: Ekskjærester forteller om vold

Hun påpeker at hun ikke kjenner til hvor og når bildene er tatt, eller i hvilken kontekst.

– Det kan være alt fra en utkledningsfest eller parodi, til å være et bilde som dokumenterer noe faktisk, sier Strøm-Gundersen.

– Det å omtale bildene og skrive om dem i en presseetisk sammenheng, det tenker jeg er nyttig fordi det også bevisstgjør folk på at det er få som vet konteksten bildene er tatt i.

– Vi har kanskje vært for snille

Nettavisen er også blant mediene som viser bildene. Deres politiske redaktør, Erik Stephansen, spør i en kommentar om mediene har vært for snille med Høiby.

Han viser til at det er blitt kjent at Høiby har blitt bøtelagt for kokainbruk på festival og at han har lagt ut video av råkjøring. 

Sakene er ikke omtalt. Stephansen skriver i kommentaren at mediene har fått atskillige tips om «Høibys oppførsel og livsstil de siste åra».

Kronprinsen: – En alvorlig sak

– Jeg reiser spørsmålet om vi kan ha gjort ham en bjørnetjeneste, at han kan ha fått en opplevelse av at ting ikke får konsekvenser og at han er blitt en slags urørlig skikkelse, sier Stephansen til TV 2.

– Ekstremt stort trykk

– Hvis vi har vært for snille før, er han nå fritt vilt?

– Nei, overhodet ikke. Det er de samme presseetiske dilemmaene som ligger der hele tiden. Men på samme måte som at vi noen ganger må dempe oss hvis vi har vært for aggressive, må vi kanskje se litt nærmere på sakene hvis vi har vært for snille, sier redaktøren.

Svensk kongehusekspert: – Jeg er målløs

Han legger til at han har stor forståelse for at det totale medietrykket på Høiby nå er ekstremt stort. Stephansen mener imidlertid det er rett å publisere bildene fra Bild.

– Når vi nå har kommet til et punkt der disse bildene er på sosiale medier og nesten alle nordmenn har sett dem, og de blir del av en debatt om kongehuset, er det naturlig å vise dem, sier Stephansen.

– Har nyhetsverdi

VG har på sin side valgt å publisere en faksimile som bare viser ett av bildene – det med en pistollignende gjenstand.

– Når slike bilder av et medlem av den norske kongefamilien publiseres, mener vi at det i seg selv har nyhetsverdi, sier Eva-Therese Loo Grøttum, leder av VGs nyhetsavdeling.

Hun viser til at Bild er Europas største papiravis, og at det det er viktig å se på hvordan kongehuset oppfattes utenfor landets grenser.

– Vi har valgt å gjengi faksimile av det ene bildet, i en gjennomarbeidet kontekst. Det er en totalvurdering av belastningen det medfører å viderebringe bildene, hva bildene dokumenterer og hva vi selv kan verifisere, sier Grøttum.

 Terje Pedersen / NTB
ULIKE VURDERINGER: Aftenposten trykker begge bildene – VG trykker foreløpig bare det ene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun sier det er vanskelig når medietrykket på en enkeltperson blir så stort, men at det kan være en verdi i at bildet settes i en kontekst. VG har skrevet at de heller ikke kjenner til når bildet er tatt og hvorfor Høiby poserer som han gjør.

– Disse nyansene kommer ikke frem når bildet spres og når mange i sosiale medier. 

Vanskelige spørsmål

Strøm-Gundersen i Aftenposten mener at delingen i stor hastighet i sosiale medier forsvarer å bruke bildene. Andre medier har derimot omtalt bildene, uten å vise dem.

– Det finnes absolutt gode argumenter for bare å skrive om dem, men ikke publisere dem. Vi landet på at i en sånn kontekst som artikkelen vår, der vi problematiserer bildebruken, er det forsvarlig.

 Lise Åserud / NTB
KONGEFAMILIE: Marius Borg Høiby er ikke del av kongehuset, men av kongefamilien som sønn av Norges neste dronning og stesønn av den kommende kongen. Foto: Lise Åserud / NTB

Strøm-Gundersen er klar på at det er mange avveininger som må tas i all journalistikk om saken mot Marius Borg Høiby.

– Det finnes argumenter mot å vise bildene, som handler om at vi ikke vet konteksten for bildene og at det å gjengi dem kan utgjøre en ytterligere belastning for ham selv og familien, sier Strøm-Gundersen.

Hun mener også det er bra at det gjøres ulike vurderinger i de forskjellige mediene. Det er Stephansen i Nettavisen enig i.

– Påvirker ikke kong Harald

TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen mener bildene ikke kommer til å påvirke omdømmet til det norske kongehuset ute i verden nevneverdig.

– Jeg tenker at folk klarer å se forskjellen. Det går ikke inn i kjernen av monarkiet som institusjon. Det kommer helt sikkert til å bli snakket om i de finere salonger rundt om i Europas slott, men det er mer på familiepremisset, sier Schulsrud-Hansen.

 Lise Åserud / NTB
REPRESENTERER NORGE: Kongehuset er Norges offisielle representanter ute i verden. Kronprins Haakon og kong Haralds jobb blir ikke påvirket av bildene som nå spres, mener TV 2s kongehusekspert. Foto: Lise Åserud / NTB

– Disse bildene skader ikke kong Harald og dronning Sonja – eller kronprinsparet – i deres arbeid som våres fremste ambassadører, slår kongehuseksperten fast.

Samtidig mener han at bilder som dette ikke er heldig.

– Gått over stokk og stein

– Det kommer i kjølvannet av Høibys innrømmelse av at dette er noe som har pågått en stund. Det viser bare at dette har gått over stokk og stein, sier Schulsrud-Hansen.

– Om det så bare er en lekepistol, eller om den lille posen er til en gangsterfest der det skulle se ut som han hadde med seg noe, så er det ikke heldig uansett.

 Dave Caulkin / AP / NTB
PÅ ARMEN: Bildene av det nygifte kronprinsparet på Slottsbalkongen gikk verden rundt. Flere bet seg merke i at lille Marius fikk være med på morens arm. Foto: Dave Caulkin / AP / NTB

Han understreker at det er enorm interesse for den norske kongefamilien ute i Europa. Særlig i Tyskland.

 Erlend Aas / NTB
STEFAR: Kronprins Haakon tok også Marius Borg Høiby på sin arm da han og Mette-Marit vinket til verden som nygifte fra Slottsbalkongen i 2001. Foto: Erlend Aas / NTB

– Det faktum at det var en alenemor med en sønn fra et tidligere forhold som kunne gifte seg inn i kongefamilien – og bildet av lille Marius på armen på Slottsbalkongen – det har brent seg inn i det mentale bildet til tyskerne. 

Read Entire Article