Derfor klarer ikke Hizbollah å beskytte lederne sine

1 day ago 4



Denne uken holdt Hizbollah sin første offentlige tale etter at bevegelsens leder, Hassan Nasrallah, ble drept.

Drapet har sjokkert Libanon og Midtøsten, og mange har stilt seg selv spørsmålet hvordan Israel har klart å ramme bevegelsen så hardt på så kort tid. 

På talerstolen stod nestleder Naim Qassem som lovet seier over Israel. Han hevdet også at drapene på ledere og høytstående personer ikke går utover Hizbollahs evne til å svare. 

Det er ikke klart hvem som kommer til å overta lederstillingen i Hizbollah, men mange pekte på Qassem og Nasrallahs fetter, Hashem Saifeddine. 

 RAMZI HAIDAR / AFP / NTB
HIZBOLLAH: Bildet av Naim Qassem er fra 15. april 2009 under et intervju med nyhetsbyrået AFP i Beirut. Foto: RAMZI HAIDAR / AFP / NTB

Kaos i Hizbollah

Natt til fredag rystet nye bombeangrep Libanons hovedstad Beirut. Målet skal ha vært den mulige arvtakeren Saifeddine. 

Det er ikke klart om Saifeddine ble drept i angrepet. Men det som er tydelig, er at Israel ønsker å ramme lederskapet i Hizbollah hardt. Og det har de fått til. 

Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøyskolen mener Israel ønsker å vise fienden hva de er kapable til. 

– Denne krigen har de vært forberedt på veldig lenge. Israel har sittet på enorm etterretning som fører til at de kan ramme Hizbollah hardt, sier Ranstorp til TV 2.

 Berit Roald / NTB
EKSPERT: Magnus Ranstorp har i mange år forsket på Hizbollah i Libanon. Foto: Berit Roald / NTB

Den svenske Hizbollah-eksperten var i Israel i september i fjor, tre uker før Hamas-angrepet 7. oktober.

Årelang infiltrering

Der møtte forskeren en sjef i Israels etterretningstjeneste, Mossad. 

– Det var veldig tydelig at Israel allerede før 7. oktober hadde et enormt fokus på Hizbollah og Iran. Det var nesten bare snakk om det og ikke like mye om Hamas, sier Ranstorp. 

Han mener det er veldig tydelig at Israel har brukt mange år på å infiltrere Hizbollah. Og at de har vært godt forberedt – resultatet av det ser man nå. 

Bevegelsen har nærmest ikke rukket å utnevne en ny leder før Israel har tatt dem ut. 

 Hussein Malla / AP / NTB
DREPT: Hizbollah lederen Hassan Nasrallah taler til folket gjennom skjermen under begravelsen til Hizbollah-toppen Fouad Shukur som ble drept i et Israelsk angrep. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

– De ønsker å etablere en avskrekkende effekt i Hizbollah. Gir du deg ut med Israel, så vil du få smake. Alle sperrer er borte, sier Ranstorp. 

Kan ikke knuses

Den svenske eksperten sier det er tydelig at angrepene har sendt et sjokk i Hizbollah og at det har svekket bevegelsen. 

– Med såpass bra etterretning og informatører på bakken i Libanon vil Israel komme til å eliminere flere ledere, mener Ranstorp. 

Men Ranstorp mener det ikke går an å knuse Hizbollah. 

– Israel kan ikke drepe ideologien. Hizbollah er svekket både militært og på leder nivå, men de er fortsatt motstandsdyktige, sier Ranstorp. 

Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad ved UiO er enig i at Hizbollah og hele motstandsaksen mot Iran er svekket. Men støtten til palestinerne, klarer ikke Israel å knuse. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
FORSKER: Dag Henrik Tuastad ved UiO mener Hizbollah er svekket, men ikke knust. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Motstandsaksen har en ideologisk appell langt utover den muslimske og arabiske verden. Propalestinske holdninger i Midtøsten forsvinner ikke selv om Iran og motstandsaksen svekkes, sier Tuastad, til TV 2.

Han mener det vi ser nå utspille seg er en etterretningskrise for Hizbollah.

– Det er åpenbart at Israel har en overvåking og infiltrering som Hizbollah ikke har klart å finne ut av. Det er veldig overraskende at dette kan skje gang etter gang. At ledere blir drept uten at man finner et mottrekk, påpeker Tuastad. 

 Hassan Ammar / AP / NTB
ANGREP: En mann løper fra området etter at et israelsk angrep har rammet bydelen Dahiyeh i Beirut. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Rammer Libanon hardt

Siden 8. oktober i fjor, har Israel og Hizbollah angrepet hverandre nesten daglig ved grensen til Libanon. Bevegelsen har en rekke ganger uttalt at de ikke vil slutte å kjempe før krigen i Gaza er over. 

Israel ønsker å svekke Hizbollah så mye som mulig, og den siste opptrappingen begynte da tusenvis av personsøkere eksploderte i et angrep flere eksperter mener Israel stod bak. Noe Israel nekter for. 

Israel har uttalt at de vil fortsette å angripe Hizbollah-stillinger over hele Libanon. 

Flyktkatastrofe

Krigen har rammet de sivile i landet hardt. Over én million mennesker er internt fordrevet, etter en rekke angrep og evakueringsordre fra Israel. 

 Hassan Ammar / AP / NTB
KRIG: en kvinne holder hennes katt foran et ødelagt bygg etter et israelsk angrep i Beirut 2. oktober. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Dødstallene øker daglig. Ifølge det libanesiske helsedepartementet er over 1000 mennesker drept de to siste ukene, og over 6000 er skadet. 

Verdens helseorganisasjon advarer også om angrep på helsepersonell. 

Ifølge en uttalelse fra dem torsdag denne uken har minst 28 helsearbeidere blitt drept det siste døgnet. 

Read Entire Article