Derfor kan mineralene være nøkkelen for Ukraina

1 month ago 42



USA og Ukraina ble tirsdag enige om rammen som skal til for å kunne lage et utkast til mineralavtale mellom landene. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier onsdag at mineralavtalen kan legge grunnen for en bredere avtale, og håper å møte USAs president Donald Trump i Washington D. C. på fredag. 

– Dette er bare en start, et rammeverk, det kan bli en stor suksess, sier Zelenskyj onsdag.

 Reuters
SKITTEN PROSESS: Utvinning av sjeldne jordarter er en krevende prosess som krever mye kjemikalier for å få skilt ut de verdifulle stoffene. Her fra en mine i Bayan Obo i indre Mongolia, Kina fra 2011. Foto: Reuters

Trumps hastverk med å få en slutt på krigen i Ukraina har utløst frykt for at det i realiteten betyr knefall for Russlands president Vladimir Putin – og en betydelig sikkerhetsutfordring for hele Europa.

Nøkkelen til våpenhvile?

Nøkkelen kan være å gi Russland og USA tilgang til Ukrainas verdifulle mineraler. Men det forutsetter at det kommer på plass gode sikkerhetsgarantier for Ukraina. 

Så hvorfor er mineralene så viktige for Trump?

Sjeldne jordarter (REE) er en samlebetegnelse for 17 ulike grunnstoffer med unike egenskaper og som er kritiske råmaterialer for en rekke teknologier.

Hele fem prosent av verdens sjeldne jordartsmetaller finnes i Ukraina, ifølge en FN som viser til en ukrainsk geologisk rapport.

 David Becker
MINERALER: Prøver av sjeldne jordmineraler. Illustrasjonsbilde. Foto: David Becker

Det er snakk om mineraler som litium, titan, uran og mange andre mindre kjente stoffer. Det som kjennetegner dem er at de ikke går an å erstattes syntetisk eller med andre metaller, og det finnes begrenset mengde av dem på jorden. 

Disse mineralene brukes i produksjon av alt fra mobiltelefoner, harddisker, romfart, medisinsk- og militær utvikling til elektriske kjøretøy. 

Putin: – Behovet vil mangedoble seg

– Som del av det nasjonale prosjektet er det nødvendig å etablere utvinning og produksjon av sjelden jordmineraler opp mot teknologiindustrien, uttalte president Vladimir Putin 24. februar.

– Behovet for slike produkter vil mangedoble seg, sa han. 

Også USA ser dette økte behovet. Men Trump har et stort problem:

 Rick Bowmer / AP / NTB
KOSTBART: Raffinert tellurium kan blant annet brukes til produksjon av ren energi. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB

Kina er Trumps største geopolitiske motstander. Landet er også verdens største produsent av mineralene som USA er helt avhengig av. 

Kina i sentrum

Det er en økonomisk- og nasjonal sikkerhetsrisiko for USA, forklarer forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Petter Lindgren.

– Kina er den store rivalen til USA. At kineserne har så stor dominans på dette markedet er krevende for USA, som må sikre at Forsvaret og andre sentrale næringer får en pålitelig tilgang til disse mineralene, sier Lindgren til TV 2.

 FFI
FORSKER: Petter Y. Lindgren forsker blant annet på forsvarsøkonomi, sikkerhetspolitikk i Øst-Asia, og økonomiske virkemidler i internasjonal politikk. Foto: FFI

Kina har vært ledende i arbeidet med å prosessere sjeldne jordarter i minst 15 år. 

– Å kontrollere markedet kan brukes i handelskonflikter og andre type konflikter, sier Lindgren. 

– Når det gjelder økonomiske ressurser generelt, så kan de brukes til å kvele handel. Kina kan for eksempel utstede eksportkvoter, og argumentere for at det er for å dekke innenlandsk forbruk. Men det kan like godt være fordi de ønsker å straffe USA for tollpolitikken og handelskrigen med Kina. 

Kina kan også bruke ressursene til å knytte til seg andre land som blir avhengig av dem. 

– Kan skape alternativt marked

Både USA og Europa har forsøkt å redusere sin avhengighet av Beijing for å skaffe de nødvendige mineralene. 

– Hvis amerikanerne får produsere og etter hvert utvide og prosessere disse mineralene fra Ukraina, så vil det skape et alternativ til det kinesiske markedet, sier Lindgren. 

 Francisco Seco
EU BEKYMRET: Europa er også bekymret for sitt avhengighetsforhold til Kina når det kommer til sjeldne REE. I 2020 lanserte de en strategi for å sikre seg alternative tilganger. Foto: Francisco Seco

I Ukraina ligger reservene stort sett uutnyttet på grunn av krigen, og statlige reguleringer. Ifølge AP har også Ukraina mangelfull kunnskap for å bygge ut og lede utviklingen av slike jordartsgruver.

Mineralreservene er spredt over hele Ukraina, og kartleggingen er mangelfull, ifølge AP. Det kan finnes store skjulte reserver, ifølge analytikere nyhetsbyrået har snakket med. 

I 2021 sto den ukrainske mineralindustrien for 6,1 prosent av landets bruttonasjonalprodukt og 30 prosent av eksporten.

Fakta om sjeldne mineraler i Ukraina

  • Ukraina anslår selv at rundt 5 prosent av verdens sjeldne mineraler og jordmetaller befinner seg i landet.
  • Det er blant annet påvist 19 millioner tonn grafitt som benyttes i batterier på elbiler.
  • Ukraina antas også å ha rundt en tredel av Europas forekomst av litium, hovedkomponenten i dagens batterier.
  • Før den russiske invasjonen sto landet for 7 prosent av verdens titanproduksjon.
  • Ukraina har også betydelige forekomster av sjeldne jordmetaller som blant annet brukes i produksjon av elektronikk, våpen og vindturbiner.
  • Ifølge den ukrainske regjeringen befinner noen av ressursene seg i russiskokkuperte områder.
  • Landets økonomiminister har anslått verdien av disse til 3900 milliarder kroner.
  • Canadiske SecDev anslår at Russia i dag kontrollerer 63 prosent av de ukrainske kullgruvene, samt halvparten av forekomstene av mangan, cesium, tantal og sjeldne jordmetaller.
  • Ukraina skal være i ferd med å inngå en avtale som sikrer USA tilgang til landets verdifulle mineraler.
  • Avtalen blir av USA sett på som svært viktig, blant annet fordi Kina i dag anslås å kontrollere 75 prosent av verdens forekomster av sjeldne jordmetaller.

Kilde: BBC, NTB

Russisk okkupasjon

Anslagsvis 40 prosent av Ukrainas kjente metalliske mineralressurser er utilgjengelige på grunn av russisk okkupasjon, ifølge data fra We Build Ukraine, som er en tenketank basert i Kyiv. 

Ifølge Zelenskyj er ligger cirka 20 prosent av reservene i russisk-kontrollerte områder, skriver Reuters.

Ukraina argumenterer med at det er i USAs – og Trumps – interesse å sikre seg tilgang før Russland okkuperer enda større områder. 

Ukraina ønsker seg å bli medlem av både EU og Nato. For EU ville det bety at Europa får handel med sjeldne metaller innenfor sitt indre marked, noe som kan bety mye for den europeiske økonomien. 

Ubesvarte spørsmål

Trump ønsker en rask avslutning på krigen, og beskriver avtalen som en tilbakebetaling for milliarder av dollar som USA har gitt i krigsstøtte til Ukraina de siste tre årene. 

 Jevgenij Maloletka / AP / NTB
KRIG: Ukrainske soldater på slagmarken i Donetsk i januar i år. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Prislappen skal være på 600 milliarder dollar, noe som er åtte ganger høyere enn det USA har gitt til Ukraina siden fullskala invasjonen startet for tre år siden.

Dette har fått mange til å reagere. Zelenskyj har uttalt at han ikke vil signere noen avtale som betyr at flere generasjoner ukrainere må betale prisen.

Investeringsfond

Zelenskyj sier at rammeverket til avtalen innebærer at det opprettes et investeringsfond, men detaljene er ikke på plass, og heller ikke nødvendige sikkerhetsgarantier. 

 Javad Parsa / NTB
TOPPMØTE: President Zelenskyj under et toppmøte med europeiske ledere i Kyiv på treårsdagen for den russiske invasjonen mandag. Foto: Javad Parsa / NTB

– Uten sikkerhetsgarantier får vi ingen rettferdig fred. Vi vil ha en våpenhvile, men uten sikkerhet vil ingenting fungere, sa Zelenskyj onsdag.

For tre år siden startet Russland sin fullskalainvasjon av nabolandet, og militære analyser tyder på at full kontroll over Ukraina fremdeles er Vladimir Putins hovedmål.

Viktig for Europa

Hvilke avtaler man kommer fram til er også avgjørende for Europa og europeisk sikkerhet. 

Kampen for en plass ved fredsbordet

Det er innkalt til EU-toppmøte for å diskutere hvordan EU skal respondere på USAs drastiske kursendring i håndteringen av Ukraina-krigen under Trump.

Frankrikes president, Emmanuel Macron var i møter med Trump denne uken. Han tok til orde for at europeerne må involveres mer i forhandlingene rundt Ukraina.

Senere denne uken er også britenes statsminister Keir Starmer på plass i Washington for å godsnakke med Trump.

Read Entire Article