Derfor kan det være fordel Ukraina

3 weeks ago 13



Nordkoreanske soldater til Russland:

Det er ikke sikkert Russland kommer best ut av Nord-Koreas bidrag til krigen, skal vi tror Tormod Heier.

HVEM LER SIST? Det er ikke sikkert det er Vladimir Putin og Kim Jong-un som kommer best ut av at Nord-Korea nå blir part av krigen i Ukraina, mener norsk ekspert. Foto: KCNA / Reuters / NTB
HVEM LER SIST? Det er ikke sikkert det er Vladimir Putin og Kim Jong-un som kommer best ut av at Nord-Korea nå blir part av krigen i Ukraina, mener norsk ekspert. Foto: KCNA / Reuters / NTB

Publisert 28.10.2024 18:34

Mandag slår Natos generalsekretær Mark Rutte fast at nordkoreanske soldater er sendt til Russland og utplassert i grenseregionen Kursk.

Han kaller det en betydelig eskalering av Nord-Koreas involvering i konflikten, og at dette markerer «en farlig utvidelse av Russlands krig».

– Det økende militære samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea er en trussel for sikkerheten, sier Rutte.

 Ahn Young-joon / AP / NTB
VEKKER OPPMERKSOMHET: Nyheten om at nordkoreanske soldater nå er i ferd med å gjøre seg klare til kriging på europeisk jord, vekker stor oppmerksomhet. Her viser en TV i Seoul det som skal være bilder av nordkoreanere i Russland som gjør seg klare til krig. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB

– Utplasseringen av nordkoreanske styrker til Kursk er et tegn på Putins voksende desperasjon, sier han.

– Forlenger krigen

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole sier dette er en fortsettelse på Russlands utmattelsesstrategi. 

– Det er nye bølger med nye soldater som rykker fram mot frontlinjen. De vil bidra til å slite ned ukrainske soldater, forlenge krigen, og svekke Ukrainas utgangspunkt for forhandlinger om hvilken status Øst-Ukraina skal få, sier han til TV 2.

 Mathias Moen / TV 2
ADVARER PUTIN: Det kan hende Russland begår en tabbe ved å dra Nord-Korea inn i krigen, mener krigsprofessor Tormod Heier. Foto: Mathias Moen / TV 2

Det er likevel ikke sikkert at de nordkoreanske soldatene i det store og hele vil være positivt for Russland, ifølge Heier. 

– Dette kan være positivt for Ukraina fordi Sør-Korea mest sannsynlig vil begynne å gi Ukraina sårt tiltrengt ammunisjon og kanskje også mer etterretning, sier han.

Sist uke sa en høytstående tjenesteperson ved landets presidentkontor at Sør-Korea nå fortløpende vil vurdere å levere forsvarssystem, ifølge The Guardian

 AFP / NTB
SATELITTBEVIS: Sør-Korea har lagt fram satelittbilder som skal vise nordkoreanske soldater på militærleiren Khaborvsk i Russland 16. oktober. Foto: AFP / NTB

Dersom den nordkoreanske innsatsen går for langt, kan de også vurdere å sende angrepsvåpen. 

Presidenten selv, Yoon Suk-yeol, gjentok mantraet på en pressekonferanse.

– Selv om vi holder oss til prinsippet om å ikke direkte sende angrepsvåpen, kan vi vurdere vårt ståsted mer fleksibelt, avhengig av nivået på den nordkoreanske militæraktiviteten, sa han torsdag ifølge Time.

 Alex Brandon / AP / NTB
REGERER: Sør-Koreas president sier landet kan vurdere å sende flere våpen til Ukraina. Her under en tale i Kongressen i USA. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Heier tror at dersom Sør-Korea begynner å sende ammunisjon og bidrar med etterretning, kan det være en kraft som overgår den kampkraften de nordkoreanske soldatene har. 

– De er ikke integrert inn i det russiske kampsystemet, men vil fremstå som fragmenterte og løsrevet fra den russiske kommandokjeden, sier han.

– Så summa summarum kan det være at Ukraina får en fordel.

– Vil ikke provosere

Professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, tror Sør-Korea vil trå varsomt om de skal gi mer støtte til Ukraina. 

– De kan gjøre mye. De er en stor produsent av våpen. Men de vil mest sannsynlig ikke snakke mye om det. De vil ikke provosere Russland og Kina, sier han til TV 2.

 UiO
EKSPERT: Vladimir Tikhonov ble født i Russland, men er nå Korea-ekspert på Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Tikhonov forteller at Sør-Korea har hatt en god del handel med Russland, og at det bor omtrent 50.000 personer med russisk pass i Sør-Korea, og flere tusen koreanere i Russland.

– De vil prøve å opprettholde en dialog med Russland, tror Tikhonov.

Han legger til at mens vi her i Norge og store deler av Europa har hele Nato i ryggen, har sørkoreanerne kun USA. Den støtten kan dessuten være usikker om Donald Trump igjen kommer til makten. 

Tre grunner

Men hvorfor sender Nord-Korea nå soldater til krigen i Ukraina? Tikhonov peker på tre grunner.

Penger:

 – Russland ser ut til å betale vanlig krigslønn. Da er det naivt å tro at soldatene får hele beløpet. Det er vanlig at når nordkoreanere jobber i utlandet, beskattes de med omtrent 50 prosent av lønnen.

Byttehandel:

– Nord-Korea hjelper Putin i Kursk, mens Russland mest sannsynlig sender avansert teknologi til Nord-Korea.

 KCNA / Reuters / NTB
HAR DETTE I SIKTET: Nord-Korea kan se for seg å få både penger, teknologi og trening på å krige. Foto: KCNA / Reuters / NTB

Krigserfaring: 

– Nord-Korea har veldig liten krigserfaring. Sist de var i full krig var i Koreakrigen fra 1950–53. Etter det hadde de noen piloter i Vietnamkrigen, og de har erfaring med småskala sabotasje, men det er ikke krig.

– Det som skjer nå er 21.-århundrekrig. En krig med droner. Det er veldig ulikt det Nord-Korea har erfaring med. 

Kontraktør

Foreløpig har nordkoreansk etterretning anslått at 12.000 soldater er eller vil bli sendt til Russland de kommende ukene. Men kan det bli flere?

Nord-Korea har omtrent 1,4 millioner soldater, men langt fra alle disse trener jevnlig, ifølge Tikhonov. Han sier at det er usikkert hvor mange som gjør dette, men at det gjerne anslås å være omtrent 150.000.

Han sier Nord-Korea kan ende med å sende betydelig flere soldater enn det som foreløpig er anslått.

 Ng Han Guan / AP / NTB
STOR HÆR: Nord-Korea har en av verdens største stående hærstyrker. Her fra en parade i Pyongyang i 2018. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

– Desto flere som får erfaring, desto bedre. Nord-Korea virker som en militær kontraktør som Russland setter bort jobben til, sier Tikhonov.

– Men det kommer an på hvor lenge krigen varer. 

Tikhonov sier det fortsatt er tidlig å si for mye om hvordan de nordkoreanske soldatene vil påvirke situasjonen.

– Vi får se de kommende ukene hvordan de brukes, sier han. 

Del av krigen

Heier er klar på at Nord-Korea nå er en del av krigen. 

– Nord-Korea er en part i krigen, som man har rett til å angripe. USA og Nato må forholde seg til at det kan blåse opp 7000 kilometer unna Ukraina, sier han. 

Han mener imidlertid at det ikke er noen stor fare for at det igjen blir en ny koreakrig, og at man vil være forsiktig med å sette Nord-Korea under press.

 KCNA / Reuters / NTB
FARE: Krigsprofessor Tormod Heier advarer mot blant annet rasjonaliteten i det nordkoreanske beslutningssystemet. Her er Kim Jong-un på tur med noen av sine hærsjefer. Foto: KCNA / Reuters / NTB

– Nord-Korea har et av verdens største militære, og de er et land med atomvåpen. Man skal også sette spørsmålstegn ved rasjonaliteten ved det nordkoreanske beslutningssystemet, sier Heier.

– Det er ikke stor fare for krig, men det er fare for misforståelser og tekniske uhell. Da kan det eskalere og komme ut av kontroll, særlig om de settes under press.   

Read Entire Article