NRK har tidligere skrevet om Thomas Coe som fikk hjelp til å bygge sin egen «mancave», i samme stil som sin fars i Canada.
En «mancave» er et sted hvor en mann kan gjøre det han vil. Om det skulle være å mekke på motorsykkel, drikke øl med venner, eller bare være alene med egne tanker.
Men er egentlig dette konseptet noe alle menn bør skaffe seg? Eller er det et utdatert rom i dagens moderne samfunn.
– Jeg tenker at det er et fint sted hvor menn kan trekke seg litt tilbake, og hvis man har anledning så er det fint.
Det sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Høgskolen på Vestlandet.
Mannen får frie tøyler
Ved å etablere et rom der mannen i huset kan trekke seg unna, vil det kunne fungere som ventilering for forholdet, sier den erfarne psykologen.
– Et parforhold handler generelt sett om å finne en god balanse mellom felles tid og egentid. Det å ha et område hvor man kan dyrke seg selv og egne interesser er noe som er nyttig for både kvinner og menn.
Ikke bare er det fint for menn å trekke seg unna. En mancave vil også være en arena der mannen får frie tøyler i form av dekorering.
– I mange familier og hjem er det kvinnen som bestemmer mest over innredning og utforming. Det er mye kvinnelig smak og stil som kommer til uttrykk. Det å ha et sted hvor mannen kan regjere, hvor han kan ha sine uttrykk, det kan være veldig sunt.
– Vi lever i en tid hvor likestilling har blitt mer og mer fremtredende, hvorfor er det fremdeles sånn at kvinner har mer innflytelse over hjemmets utforming?
– Kvinner har tradisjonelt sett mer oppmerksomhet rundt hjemmet og familien, de «myke» verdiene, de relasjonelle aspektene. Hjemmet er rammen rundt det. Samfunnet har endret seg, men noen av de tradisjonelle rollene sitter likevel sterkt.
Som en ventil for forholdet
Konflikter rundt hvordan man skal ha det hjemme kan også til dels løses med en mancave, ifølge Thuen.
– Hvordan man skal ha det hjemme, ryddighet også, er et veldig vanlig konflikttema i et parforhold. At mannen har sitt eget sted kan ta bort noe av stresset og behovene rundt resten av huset.
Hulen kan også fungere fint som en arena for samtale mellom menn, der kvinner generelt sett er mye flinkere.
– Kvinner kan sitte på en kafé og snakke om fortrolige ting. Men for menn er samtaler lettere å få til i mer ordnede former, og en mancave kan åpne opp i så måte.
– Men kan det bli for mye av det gode? Kan mancaven også komplisere forhold?
– Ja, det skal man ikke se bort ifra. Når det blir konflikter i et forhold er det lett at mannen kan trekke seg unna, være den unnvikende parten. En mancave kan gjøre at mannen trekker seg unna hyppigere. Det kan føre til at kvinnen får en følelse av ensomhet, noe som kan forverre situasjonen.
Så mancaven bør være et ønske av begge parter om det ikke skal bli et problemområde.
– Alt handler om balanse. Det er ikke noe poeng å få plass til mancave så lenge en av partene ikke liker det. Det bør være et felles prosjekt med gitte rammer.
Programleder for programmet Mancave, Morten Strand, kommer med definisjonen på rommet, og anbefaler samtidig alle menn å skaffe seg en mancave.
– Det handler om å finne tilbake til seg selv og vekke til live gammel lidenskap. Det kan være musikk eller å mekke på gamle motorer eller å rett og slett å lage et rom der man kan samle venner og pleie en felles interesse. En Mancave er egenomsorg innenfor fire vegger eller en godprat med gutta rundt bålpanna.
Publisert 04.11.2024, kl. 07.18