Departementets telefon til Aftenposten har utløst full krangel om Oslo-vaksinering

1 month ago 25



Helsedepartementet ringte Aftenposten og sa de hadde løst Oslos vaksineproblem. Oslos helsebyråd ber dem komme seg tilbake til arbeidspulten.

I år anbefaler FHI for første gang å ta koronavaksine, influensavaksine og pneumokokkvaksine (mot lungebetennelse) samtidig for personer over 65 år. Foto: Ketil Blom Haugstulen
  • Anine Hallgren

Publisert: 25.09.2024 10:20

Kortversjonen

Fredag ettermiddag tok Helse- og omsorgsdepartementet kontakt med Aftenposten.

– Vaksinasjon er viktig for oss. Nå har vi snudd alle stener og funnet en løsning for høstens vaksinasjonskampanje, sa Usman A. Mushtaq (Ap), som er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Departementet hadde ventet i halvannen uke på å svare om Oslo kommunes vaksineringsproblem, som Aftenposten skrev om sist uke.

Saliba Andreas Korkunc (H) er helsebyråd i Oslo. Han har bedt departementet om å gjeninnføre en takst og en forskrift. Dette ville bidra til at fastlegene kunne hjelpe til med effektiv korona- og influensavaksinering av Oslos innbyggere.

– Jeg håper at helseministeren raskt kan snu. For hver dag teller, sa Korkunc til Aftenposten i forrige uke.

Nå har kommunen, departementet, Legeforeningen og KS hatt møte.

Departementet: Håper fastlegene blir med på dugnaden

Statssekretær Mushtaq sier at grunnen til at de midlertidige forskriftene og taksten ble tatt bort, er at de hadde en utløpsdato. De vil ikke bli gjeninnført, sier han.

Men han foreslår en løsning for kommuner som ønsker å få fastlegene med på korona- og influensavaksinering av risikogruppene.

– Løsningen handler om en egen oppgjørsform-løsning som gjør oppgjøret mellom fastlegene og kommunen enklere. Det gjør at fastlegene enkelt kan legge inn digitalt at de har satt vaksiner, og at de får betalt for det, dersom de har gjort avtale med kommunen.

– Betyr dette at problemet er løst, og at vaksineplanen blir noe av?

– Slik vi forstår det, er vaksineplanen 100 prosent back on track. Vi er i tett dialog med partene for at dette skal bli bra, svarer Mushtaq.

Usman A. Mushtaq (Ap)

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Han legger til at han håper fastlegene blir med på dugnaden.

Men på Rådhuset i Oslo er helsebyråden i harnisk.

Byråden: Vi blir satt i en skvis

– At departementet ringer til Aftenposten og sier at alt er løst, stiller jeg meg svært undrende til. Dette er ikke godt nok av helseministeren.

Korkunc mener departementet har løst bare ett av tre problemer

– De gjeninnfører ikke taksten eller forskriften, og da blir vi satt i en skvis.

Saliba Andreas Korkunc (H)

Helsebyråd i Oslo.

Korkunc sier at Oslo og andre kommuner derfor må forhandle lokalt med Legeforeningen eller hver enkelt fastlege om hvor mye fastlegene skal få betalt for å sette vaksinene. Selv om kommunen og Legeforeningen blir enige, har ikke kommunen noen garanti for hvor mange av de 591 fastlegene i hovedstaden som vil bidra i vaksineringen, mener han.

– Jeg er virkelig skuffet. Nå er Oslo og andre kommuner nødt til å gå inn i lokale forhandlinger om hva fastlegene skal få betalt og bruke masse ressurser på det. Dette går ut over innbyggerne. Målet vårt er å vaksinere flest mulig, men dette gjør det ikke enklere for dem i risikogruppen.

– Så vaksineplanen er ikke «back on track»?

– Nei, denne saken er ikke over. Dette blir mindre plunder og heft for fastlegene, men krevende for innbyggerne å vite hvor de skal henvende seg for vaksinering.

Statssekretæren: Helsebyråden har sovet i timen

– Helsebyråden har tydeligvis sovet i timen og ikke fått med seg at den midlertidige ordningen, innført under pandemien, utløp da den skulle og velger i kjent stil for byrådet å klandre alle andre. Oslo kommune får, som alle kommuner, midler av staten for å gjennomføre vaksinasjonsprogrammet, skriver statssekretær Mushtaq som svar på Oslo-kritikken.

Han mener også at løsningen nå er på plass, og at Oslo-byråden må slutte å skape usikkerhet om et så viktig tema.

Read Entire Article