Denne detaljen gjør flom-eksperten litt urolig

4 weeks ago 26



Regn i høst:

Mens bildene fra flommen i Europa sjokkerer, forbereder Norge seg på høsten. Den håper ekspertene at blir tørr.

 Lage Ask / TV 2
VÅTT: Det er mye vann i elvene og vassdragene våre nå. Det gjør at hydrologene håper på en tørr høst. Det var blant annet mye vann i elvene i Hedal denne uka. Foto: Lage Ask / TV 2

Publisert 15.09.2024 19:38

Etter regnværet som skapte problemer på Østlandet mandag og tirsdag, er det nå Sentral-Europa som flommer over.

Dramatiske bilder viser hvordan elver i flere land har satt store områder under vann. Flere liv har gått tapt i flommen. Polen og Tsjekkia er særlig hardt rammet, mens 19 landsbyer har vært under vann i Romania.

Flomstore elver setter stadig større områder under vann i Sentral-Europa

Her hjemme er det også fare for flom i høst.

Det er nemlig mye vann både i jorda og i elver, vassdrag og innsjøer.

Håper på tørr høst

Det betyr at det fort kan komme nye farevarsler hvis det kommer perioder med mye regn framover.

– Ja, det er urolig nå. Vi følger med og ser jo hvor heftig det er nedover i Europa denne helgen, sier hydrolog Trine Heggdal i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

 Lage Ask / TV 2
FLOMMET OVER: E16 i Sør-Aurdal måtte stenges mandag, da vannmassene førte til at det flommet helt over. Foto: Lage Ask / TV 2

– Kommer det mye regn, så kommer det nye farevarsler fra oss. Så får vi bare håpe at vi er litt heldige i høst, sier Heggdal til TV 2.

Hun påpeker at høsten er en tid der lavtrykkene ofte kommer på rekke og rad. Hvis de bærer med seg mye regn, kan det flomme over igjen i Norge også.

– Over normalt nivå

– Vi har mye vann i elvene og vassdragene på Østlandet. Det er over normalt nivå. Da er det ikke plass til så veldig mye mer, sier Heggdal.

Hun understreker at litt regn, kommer til å gå bra.

– Men vi er ikke interessert i langvarige og kraftige nedbørsperioder. Det er jo en påkjenning for folk. Mange som ble rammet av Hans i fjor, ble rammet igjen i år, sier Heggdal.

 Frode Sunde / TV 2
FRYKTEN: Den store frykten er at det skal bli storflom igjen. I Gvarv i Bø i Telemark flommet det over i sommer. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Det er ikke så mye å gå på. Men vi følger med og skal prøve å være tidlig ute med varslingen, legger hun til.

Da regnværet skapte problemer i Innlandet mandag og tirsdag, rammet det blant annet området som ble truffet av ekstremværet Hans. Fortsatt venter mange bønder på å få oppgjørene etter skadene de ble påført da.

Høy metning i jorda

Etter regnværet, var det flere som så livsverket sitt få store skader. Som på Haug gård, der en bekk flommet over og ødela 20 mål med matjord. 

Fikk sjokk av synet som møtte dem etter regnet

Nå vet ikke bonden der om erstatningsordningen er god nok til at matjorda kan reddes.

I tillegg til at det er mye vann i elver og magasiner, er jorda også våt nå på Østlandet. Samtidig sliter for eksempel Nord-Norge med tørke.

 Lage Ask / TV 2
BEKK BLE ELV: Den lille bekken ved Haug gård i Brumundal, ble til en stor elv. Den tok med seg store steinmengder inn på jordet og ødela matjord. Foto: Lage Ask / TV 2

– Det er en ganske høy metning i jorda her. Man kan tenke på jordlaget som et eget lager som har plass til en viss mengde vann, sier Heggdal.

– Når jeg ser på kartene vi har med estimater, ser vi at for store deler av Østlandet, er det nå en metning på over 60 prosent. Noen steder opp til 70–80 prosent, sier Heggdal.

Mindre skredfare

Det betyr at det er mindre plass til regnet som kommer ned. Da blir jorda fortere full, og vannet vil renne på overflaten i stedet.

– Dette endrer seg fra dag til dag og det er allerede mye bedre nå enn rett etter regnet. Litt regn har ikke så mye å si, men hvis det blir intenst og mye, kan det fylle opp lagrene igjen, sier hydrologen.

Så varmt kan det bli framover: – Dramatisk og skremmende

For jordskredfaren, er situasjonen litt bedre.

– Det har vært noen tørrere dager. Det endrer seg fra dag til dag, men det ser bedre ut nå. Det er mer problemer for flom, sier jordskredvakt Siv Seljesæter i NVE.

Read Entire Article