Den store Tour de France-guiden: – En ny «gullalder» i norsk sykkelsport

7 hours ago 4



Lørdag starter verdens største sykkelritt igjen i franske Lille. VG gir deg alt du trenger å vite før årets store høydepunkt for norske Uno-X.

 Tobias Halland Johanessen kommer inn i årets Tour de France i storform. Drøbaksgutten ble nummer fem sammenlagt i generalprøven før Tour de France, Critérium du Dauphiné, i juni. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / NTB
  • Otto Hansen Rognstad, VG

    Otto Hansen Rognstad, VG

Publisert: 05.07.2025 06:03

Når Tour de France ruller ut fra Lille i Nord-Frankrike lørdag, er det med en av tidenes sterkeste startlister.

Alle de største stjernene er på plass når verdens største sykkelritt skal avgjøres over 21 etapper og 3320 kilometer i juli.

For første gang på fem år kjøres rittet utelukkende på franske veier – og det med det beste Uno-X-laget i en tour noensinne, skal vi tro TV 2s sykkelkommentator Mads Kaggestad.

– Vi er inne i en ny gullalder i norsk sykkelsport. Det er kanskje litt klisjé, men Uno-X har virkelig tatt steg for steg, sier Kaggestad.

Mads Kaggestad

TV 2s ekspertkommentator under Tour de France og tidligere syklist

For tredje år på rad er Uno-X Mobility tilbake i verdens mest prestisjetunge sykkelritt. Uno-X var avhengig at et såkalt «wildcard» fra Tour-arrangør A.S.OA.S.OAmaury Sport Organisation, arrangøren av blant annet Tour de France for å få delta i årets utgave av Tour de France.

 Danske Jonas Vingegaard feirer Tour de France-triumfen på Champs-Élysées i 2023. Foto: Thomas Sjoerup / AP / NTB

Femti år etter den første målgangen på Paris' mest ikoniske bulevard, vender rittet tilbake til den berømte Champs-Élysées for den vanlige champagne-nippingen og spurtfinalen på siste etappe i 2025-utgaven.

Årets løypeprofil er variert. Den første halvdelen i Touren ser relativt flat ut, men det er den ikke, sier TV 2s sykkelekspert Christian Paasche.

– Det er veldig mye opp og ned inne i Bretagne (5. og 6. juli). Det er krevende etapper som kan minne litt om Amstel Gold RaceAmstel Gold RaceSykkelritt i Nederland fra midten til slutten av april. Her kommer det til å bli god strekk på feltet og veldig åpent for angrep på slutten, forteller han.

Paasche tror det kommer til å vanskelig for feltet å kontrollere.

– Spesielt for spurtlagene. Her blir det bare om å gjøre å være offensiv og hive seg med i brudd.

Christian Paasche

Kommentator under TV 2s Tour de France-sendinger

I kjent stil inneholder andre halvdel av rittet en rekke fjelletapper. Etappe 12, 14, 16, 18 og 19 skiller seg ut.

Rittets høydepunkter

Høydepunktet, bokstavelig talt, inkluderer rittets høyeste punkt Col de la Loze, som angripes fra den øst for aller første gang i Tour de France-sammenheng. Stigningene opp Hautacam på 12. etappe kommer til å glede de beste klatrerne.

 Jonas Vingegaard, ikledd gul trøye, følger lagkompis Wilco Kelderman opp Col de la Loze i 2023. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Sammenlagtkonkurransen vil trolig avgjøres opp de øverste stigningene i andre og tredje uken av rittet, skriver Cycling Weekly.

Tøffe stigninger opp Mont Ventoux (etappe 16), Puy de Sancy (etappe 10), Superbagnères (etappe 14) og Col du Tourmalet (etappe 14) er også med i årets utgave.

Uno-X sine sjanser

Sammen med franske Total Energies og sveitsiske Tudor fikk norske Uno-X spesialinvitasjon til årets Tour de France. I mars søkte Tour-arrangør A. S. O til UCIUCIUnion Cycliste Internationale, Det internasjonale sykkelforbundet om å få lov til å utvide startlistene med ett ekstra lag.

Forespørselen ble innvilget, og Uno-X fikk invitasjonen for tredje året på rad.

– Er dette det beste Uno-X-laget vi har sett i en tour noensinne?

– Ja, det er det utvilsomt. Det har vist den siste måneden at de er i veldig bra form. De har kjørt bra gjennom hele sesongen, sier TV 2-kommentator Paasche.

– Det har vært et generasjonsskifte i norsk sykkelsport med Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Deretter har det vært en liten vakuumperiode. Nå begynner den "nye" generasjonen, som syklet fantastisk som juniorer og i U23-sammenheng å slå ut i full blomst på øverste nivå, forteller Kaggestad.

Kaggestad mener spekteret er mye større blant norske ryttere enn noen gang tidligere. Han trekker en rekke Uno-X-navn opp av hatten.

  • Søren Wærenskjold

– Han kan ta en etappeseier. Han er nok ikke den største favoritten når han skal spurte mot Jasper Phillipsen, Jonathan Milan, Tim Merlier og andre, men samtidig så vet vi at han har kapasitet til å et vinne sykkelløp. Han er en vinnerskalle.

Paasche supplerer:

– Problemet er at jeg nesten ikke kan huske sist det var et så sterkt spurtfelt. Han får det jævlig tøft. Samtidig, når de har tatt han med, må de bruke rytterne som kan hjelpe han i en avslutning.

 Wærenskjold vant klassikeren Omloop Het Nieuwsblad tidligere i februar i år. Han blir Uno-X sin mann i spurtene i Frankrike. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / NTB
  • Andreas Leknessund

26-åringen fra Tromsø, som i juni ble norgesmester i fellesstart, kan overraske mange, tror ekspertene.

– Han er vant til treukersritt. Han ble nummer åtte i Giro d’Italia i 2023. I 2022-utgaven av Tour de France syklet han veldig bra på slutten, sier Kaggestad.

– Leknessund også er en sterk klatrer og en bra bruddrytter. Han er kanskje litt svak i avslutningene, så der mangler det litt.

Paasche tror Leknessund fort kan bli en yndling blant publikum i Frankrike.

– Han kommer inn i årets ritt i flytsonen. Han har litt mer stang-inn enn han hadde i fjor. Han var råsterk i fjor også. Det er en mann vi skal se opp for.

  • Jonas Abrahamsen

Etter en medisinsk vurdering i Manchester med en av verdens ledende skulderspesialister fikk Abrahamsen klarsignal til å delta i årets ritt etter kragebeinsbruddet han pådro seg på den første etappen av Belgia Rundt i juni.

29-åringen hadde klatretrøyen i ni etapper i fjorårets Tour de France. Paasche håper Abrahamsen er så sprek som han har sett ut på trening – også etter kragebeinsbruddet.

– Han er jo som oftest sprek, og kan selv i en avslutning, etter å ha gått i brudd, gjøre en jobb på slutten, sier han.

 Jonas Abrahamsen under lagpresentasjonen til Tour de France 2025. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / NTB

Paasche tror mulighetene ligger på de «halvharde» etappene. Etappe 4, 6 og 7 er bra for Uno-X – og Abrahamsen, tror Paasche.

– Het er det muligheter for å komme seg med i et litt større brudd, men det blir mange om beinet – også sammenlagtrytterne.

Det umulige comebacket
  • Tobias Halland Johannessen

– Den siste måneden har vi også sett det enorme potensialet med til Anders og Tobias Halland Johannessen. Sistnevnte kan være helt der oppe selv på tøffe fjelletapper, sier Kaggestad.

Paasche ser den tiende etappen til «vulkanfjellet» Puy de Saint-Sy som en ypperlig mulighet for Tobias Halland Johannessen.

Tobias Halland Johannessen leverte en kruttsterk femteplass i Critérium du Dauphiné like før Tour de France. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / NTB

Begge de to brødrene leverte sterke resultater i forkant av årets ritt i Frankrike. Anders vant Tour of Slovenia i juni, før Tobias fulgte opp med femteplass sammenlagt i oppkjøringsrittet til Tour de France, Critérium du Dauphiné.

– Tobias er bedre nå enn han har vært de siste to årene. Da har han gjort det veldig bra, men blitt kjørt av når det virkelig skal avgjøres.

Paasche peker på at Tobias også har vært på pallenpallenKun slått av Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard på den 6. etappen i 2023 tidligere i Tour de France-sammenheng.

– Han viste i Dauphiné at han i hvert fall ikke er noe dårligere enn før. Snarere tvert imot. Han har gode muligheter til en etappeseier når han kommer inn i fjellene, særlig fra et brudd.

Selv om Halland Johannessen selv har uttalt at sammenlagtplasseringen ikke er fokus, mener Paasche at Uno-X kan komme til å måtte endre strategi underveis i rittet.

– Plutselig sitter Tobias der fremme og forsvarer en fremskutt sammenlagtplassering langt ut i konkurransen. Det vil endre på ting, sier han.

  • Magnus Cort Nielsen

Dansken er det eneste utenlandske bidraget i Uno-X-laget i år – som i fjor.

– Cort kan være med der oppe når bruddet går helt inn til mål. Gjerne når feltet har satt seg litt utover rittet, sier Kaggestad.

 Magnus Cort står med to etappeseire i Tour de France fra 2022. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / NTB

Paasche tror etappe nummer ti er blant de som burde passe Cort.

– Det er en «klink» bruddetappe. Både Johannessen-brødrene, Cort og Holgaard kan gjøre det bra her. De er alle gode allroundere.

– Hvordan burde Uno-X angripe den første uken?

– Allerede første dag skal det deles ut klatrepoeng. Der blir det muligheter for Abrahamsen, for eksempel, forteller Paasche, og legger til:

– Der ligger flere trøyer i potten. Alexander Kristoff bar den gule trøya i én dag i 2020Alexander Kristoff bar den gule trøya i én dag i 2020Da han vant åpningsetappen . Når spurterne kan kjøre om den gule trøya så tror jeg den første etappen kommer til å bli rimelig "crazy".

Han forklarer hvorfor:

– De får denne muligheten ofte bare én gang i livet. Den kommer nå på lørdag.

Alexander Kristoff, med fire etappeseirer i verdens mest prestisjefulle sykkelritt, er vraket til årets utgave. Generasjonsskiftet er et faktum:

Grafikk: sofascore.com

Duellen: Pogačar mot Vingegaard

De foregående fire utgavene av Tour de France har Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard tatt de to øverste plassene i Tour de France. Etter to strake seire fra dansken i 2022 og 2023 var det Pogačar som vant forrige utgave.

Nok et år virker det å stå mellom Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard i Tour de France. Sloveneren blir utpekt som klar favoritt.

– Det snakkes i år om de fire storefire storePogacar, Vingegaard, sammen med Primož Roglič og Remco Evenepoel i toppen. I år føler jeg derimot at det er kun én – og det er Pogačar. Det er litt David mot Goliat, sier Kaggestad.

Grafikk: sofascore.com

– Samtidig har Vingegaard et utrolig sterkt lag med seg. De har Simon Yates (vinneren av Giroen), Matteo Jorgenson (topp 10 sammenlagt i fjor). Det vi så i Dauphiné (hvor Pogačar vant sammenlagt) er ikke nødvendigvis fasit på hva vi kan vente i Tour de France, forteller Kaggestad.

Sloveneren leverte en historisk 2024-sesong der han både vant Giro d'Italia, Tour de France og VM.

– Det er veldig mye som heller mot Pogačar. Han er en helt utrolig utøver. For duellens del må vi håpe at han var i nærheten av sitt aller beste i Dauphiné, og håpe at Vingegaard fortsatt har noen prosent igjen, sier Paasche.

Ekspertene tror hjelperytterne til de to superstjernene blir helt avgjørende i årets ritt.

– Pogačar har med seg unge, spreke ryttere i fjellene. Det vil være hans fordel, sier Paasche.

– Så er det store spørsmålstegn knyttet til hjelperytterne til Vingegaard. Er det like god som de var for noen år siden? De er alle stort sett over 30 år. Det blir jo spennende, men det er ingen tvil om at i inngangen til rittet så er Pogačar favoritt, legger han til.

Bortsett fra debuten i Vuelta a España (da Vingegaard jobbet for Roglič som hjelperytter), har dansken havnet topp to i sine seks andre Grand Tour-opptredenerseks andre Grand Tour-opptredenerTour de France 2021-2024, og Vuelta a España i 2020 og 2023. Dansken har hatt en utfordrende oppkjøring til årets ritt etter å ha krasjet ut av Paris-Nice med hjernerystelse i mars.

– De klarte å knekke Pogačar for noen år sidennoen år sidenTour de France i 2022 mot alle odds. Da brukte de overtallet til sin fordel. Hvis alle er mot han i år også, så skal han få kjørt seg, sier Paasche.

– Selv om Visma og Vingegaard har et vanvittig sterkt lag, kan det være at de mister hodet. Det har vi sett at de har gjort før. Men Pogačar er en klar favoritt. Mye kan skje i tre tøffe uker i Frankrike, forteller Kaggestad.

Ritterne å se opp for i årets Tour de France

Bak de to store favorittene finnes det flere ryttere som kan blande seg inn i kampen om sammenlagtseieren. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) endte på tredjeplass i fjorårets Tour de France – dog over ni minutter bak fjorårets vinner Pogačar.

– Selv om Pogačar er favoritt, er Evenepoel trolig på et bedre sted nå enn det han var i fjor, forteller Kaggestad.

 Belgiske Remco Evenepoel er trolig den som kan utfordre Pogačar og Vingegaard i sammendrag. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / NTB

Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe) er en annen rytter som kan utfordre de to store favorittene. Sloveneren har vunnet Vuelta a España ved tre anledninger og Giro d'Italia én gang. I 2020 mistet Roglič sammenlagtseieren på nest siste dag til landsmann Pogačar.

TV 2-paret trekker også frem noen «outsidere».

Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) kan få en bra sammenlagtplassering. Plutselig kan det være enda en danske som hevder seg i toppen, sier Paasche.

Louis Barré (Intermarché-Wanty) er også en spennende mann i de kuperte etappene, legger han til.

– I tillegg har vi Ben O'Connor (Jayco-AlUIa), som jo ikke akkurat er noe ubeskrevet blad. Det skal bli spennende å se hvordan han gjør det nå som han har kommet "hjem" til et australsk lag.

Tour de France starter lørdag og vises hos TV 2 og MAX.

Read Entire Article