Den blå muren slår sprekker: – Hun må ta noen sjanser

2 hours ago 2



Ved hvert valg siden 2008 har vinneren av de tre vippestatene også endt opp i Det hvite hus. Nå frykter Kamala Harris og Demokratene at Rustbeltet glipper.

 Evan Vucci/AP Photo
I FOKUS: Donald Trump har etablert en ledelse på meningsmålingene de siste dagene. Nå må Kamala Harris ta grep, mener TV 2s USA-ekspert. Foto: Evan Vucci/AP Photo

Publisert 24.10.2024 01:56

For både Barack Obama og Joe Biden gikk veien til Det hvite hus via Rustbeltet. De tre delstatene Michigan, Wisconsin og Pennsylvania har ved hvert valg siden 2008 utgjort en viktig del av «Den blå muren» – delstater som siden 1992 i all hovedsak har stemt demokratisk. 

Ingen regel uten unntak: I 2016 sprengte Donald Trump «Den blå muren» i fillebiter. Åtte år senere frykter Kamala Harris og demokratene at muren slår sprekker på nytt. 

Ifølge NBC News, som har snakket med kilder på innsiden av Harris-kampanjen, er man særlig bekymret for visepresidentens sjanser i Wisconsin og Michigan. Dersom demokraten skulle tape én av disse, vil hun selv med seier være avhengig i minst én annen vippestat for å nå 270 valgmenn og vinne valget. 

– Tiden for å spille trygt er forbi

Med under to uker til valget, mener TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen at Harris-kampanjen må tenke skifte gir. 

– Det er ikke lenge igjen. Meningsmålingene viser at Trump har en liten ledelse, og den har han klart å holde på en stund. Det er en stødig, men liten ledelse. Hun må gjøre noe annerledes, slår Bergesen fast. 

Natt til torsdag stiller Harris til en såkalt «Town Hall» på CNN i nettopp Pennsylvania. Dette er et format hvor velgere i salen får stille spørsmål direkte til kandidaten. Bergesen er ikke sikker på om det er dette som skal til for å snu den synkende trenden for Harris. 

 Jacquelyn Martin/AP Photo
KJENT FORMAT: Natt til torsdag stiller Kamala Harris i en «Town Hall» på CNN. Foto: Jacquelyn Martin/AP Photo

– Tiden for å spille trygt er forbi, hun må faktisk ta noen sjanser. Ved amerikanske valg må man tradisjonelt sett risikere å tape for å vinne. Vi så at Hillary Clinton ble for forsiktig, mens Donald Trump gambler rundt hver eneste sving, påpeker Bergesen. 

Første gang på 36 år

Historien er likevel på demokratenes side i Rustbeltet: Med unntak av 2016 har Michigan, Pennsylvania og Wisconsin alle stemt blått ved hvert eneste valg siden 1992. 

– I utgangspunktet tenker jeg ikke at disse tre delstatene ryker for Harris. Disse tre delstatene pleier også å stemme det samme som hverandre, som regel er det Pennsylvania som leder an og de andre følger etter, sier Bergesen om delstaten Harris besøker natt til torsdag. 

– Det ville forbause meg om de ikke stemmer likt. Det vil i så fall være første gang siden 1988, påpeker Bergesen.

Det kan ligge et historisk sus over årets valg. Nå mener nemlig Harris-kampanjen at de vanligvis så samstemte delstatene har så store økonomiske og demografiske forskjeller at de kan ende opp med å gå hver sin vei. 

 Rebecca Cook/Reuters
AVGJØRENDE: Krigen i Gaza kan bli avgjørende for utfallet i Michigan, og dermed hele valget. Foto: Rebecca Cook/Reuters

Demokratene er ifølge NBC særlig bekymret for Michigan, som med sin høye andel innbyggere med røtter fra Midtøsten har fått en ny rolle under årets valg. Mange er langt fra overbevist over Harris sin Gaza-politikk, noe som kan være nok til at de vender demokratene ryggen. 

– Hvis én av de tre ryker, tror jeg det er Michigan, mener Bergesen. 

– Maks dårlig kombinasjon

Han påpeker derimot at Harris har én stor fordel over Trump i Rustbeltet, som gjerne ikke kommer frem i media. 

– Det skjer veldig mye på bakken, hvor Harris er veldig godt organisert. Trump har mye mindre penger enn henne og han brukte mye mer tid på å få inn de pengene. Han har derfor ikke det samme valgkampapparatet i disse statene, og må stole på at det nasjonale budskapet hans er nok til å vinne, forklarer Bergesen. 

 Jim Watson/AFP
FORDEL: Donald Trump var tidligere denne måneden tilbake i Butler, Pennsylvania – stedet han ble skutt i sommer. Det gir republikaneren en stor symbolverdi i delstaten, mener Eirik Bergesen. Her sammen med Elon Musk. Foto: Jim Watson/AFP

Til tross for at Harris sine valgarbeidere går fra dør til dør, vil ikke det nødvendigvis være nok. Rustbeltet, som har fått navnet sitt av den nedlagte industrien og påfølgende fattigdommen i området, består i stor grad av hvite uten høyere utdanning. Det er en demografi som ikke favoriserer Kamala Harris. 

– En svart kvinne med akademisk bakgrunn fra liberale California, er en maks dårlig kombinasjon for å vinne disse vippestatene. Det er mye som teller i hennes disfavør, så nå handler det om å mobilisere, sier Bergesen. 

Read Entire Article