Demonstrerer utenfor skjebnemøtet: – Sint, lei meg og redd

1 month ago 15



Torjus (18) og Maren (14) anslår at de må bruke tre timer på bussen hver dag dersom Dokka VGS legges ned. Nå håper de at fylkespolitikerne ombestemmer seg i siste liten.

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
BYGDEDØD: Torjus Frøseng Nydahl (18) frykter at ingen vil bo i Dokka lenger dersom skolen legges ned. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

Publisert 23.10.2024 11:02 Sist oppdatert 23 minutter siden

Nedleggelser av skoler har skapt mye debatt den siste tiden. Spesielt i Innlandet, der det har ført til hard ordbruk blant politikerne og engasjement fra blant annet Matoma.

Flertallspartiene Ap, Høyre og MDG har blitt enige om å legge ned to skoler og fire skolesteder i fylket på grunn av nedgangen i antall elever. 

Onsdag formiddag blir saken behandlet på et fylkestingsmøte i Hamar. Flere engasjerte ungdommer har møtt opp utenfor fylkeshuset i håp om å få politikerne til å endre mening. 

Torjus Frøseng Nydahl (18) er en av dem. Han går på Dokka VGS, som er en av skolene flertallspartiene foreslår å legge ned. 

Mening

Hvor er Vedum?

– Vi vil at skolen fremdeles skal stå. Det er viktig for oss, for uten den så blir samfunnet vårt ødelagt. Da er det ingen som vil flytte hit lenger, sier Nydahl til TV 2. 

Altfor lang busstid

Maren Sveen Skjellerud (14) fra Dokka går fremdeles på ungdomsskolen, men forteller at hun har gledet seg til å begynne på Dokka VGS i flere år. 

– Jeg blir sint, lei meg og redd for at fremtiden vår er i fare, sier hun til TV 2. 

– Hva er ditt sterkeste argument for at skolen ikke skal legges ned?

– Det viktigste argumentet er kanskje at fritiden vår kan ikke bli brukt på bussen. Det blir altfor lang busstid, svarer 14-åringen. 

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
VIL BEHOLDE FRITIDEN: Maren (14) tror turntreningene kan ryke dersom hun må bruke tre timer på bussen hver dag. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

Dersom skolen i Dokka legges ned, anslår hun at hun må bruke tre timer på å reise til og fra skolen hver dag. 

– Det blir en veldig lang skoledag, legger hun til. 

Skjellerud frykter det vil gå ut over fritiden. 

– Jeg går på turning og er med å trene det minste partiet. Det er det ikke sikkert jeg får vært med på lenger hvis de legger ned Dokka, sier 14-åringen. 

– Vanskelig

Torjus Frøseng Nydahl anslår også at han må bruke om lag tre timer på kollektivt hver dag dersom han må begynne på en annen videregående skole i Gjøvik eller Lillehammer. 

– Alternativet mitt blir å flytte på hybel om jeg må det, men det blir vanskelig. Det er heller ikke sikkert at det er nok hybler til alle sammen, sier han. 

Det å flytte fra foreldrene og inn på en hybel er heller ikke like lett for alle, legger VGS-eleven til. 

– Jeg kan se for meg at det kan bli tøft for noen å ikke ha noen som passer på. Da blir det vanskeligere å faktisk komme gjennom skolegangen sin. 

 Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2
VIL IKKE FLYTTE: 18-åringen vil helst ikke flytte hjemmefra for å gå på skolen. Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2

Tror ikke de vil snu

 Fylkestingsordfører Tomas Breen (Ap) forklarer at ingen ting er endret for deres del siden i går.

– Det hadde vært oppsiktsvekkende om vi skulle snu på tredje behandling. Dersom det ikke dukker opp noe helt spesielt i dag, anslår jeg at vi stemmer sånn som det er foreslått, sier Breen til TV 2.

På tirsdag møtte han ungdommen og mottok underskrifter.

– Ungdommene oppfører seg eksemplarisk og fint. På den måten var det en seier for demokratiet i går at demonstrasjonen gikk fint for seg.

– Forbanna

TV 2 er til stede på fylkestingsmøtet, som allerede har gått hett for seg. 

– Jeg er forbanna for at jeg har blitt fratatt muligheten til å prate sak, og at vi har måttet prate debatt. Superlativet er brukt opp, sa fylkestingsrepresentant fra Frp, Truls Gihlemoen.

Joakim Ekseth fra Høyre skryter derimot av samarbeidet mellom flertallspartiene.

– Flertallspartiene har samarbeidet meget godt, og vi har gjort hverandre bedre. Det er jeg glad og stolt av. Og jeg vil takke både Arbeiderpartiet og MDG for det. Vi gjør nå strukturelle grep som ruster oss for fremtiden, sier han.

Både Joakim Ekseth og Hanne Alstrup Velure fra Høyre hevder at flere i lokalbefolkningen er enige med dem, men ikke tør å stå fram.

– Vi får de meldingene individuelt. Men debattklimaet har gjort det nærmest umulig å stå frem offentlig med det. Det er trist, sier Ekseth.

Read Entire Article