– De vil bli overrasket

1 month ago 23



Gjengjeldelsen fra Iran, etter at Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh ble drept på iransk jord i slutten av juli, har latt vente på seg. 

Samtidig har spenningen i Midtøsten nådd nye høyder.

Iran og Hamas sier at Israel sto bak attentatet som fant sted i den iranske hovedstaden Teheran, og som også tok livet av livvakten til Hamas-lederen.

Israel har ikke offisielt tatt på seg ansvaret, men anonyme amerikanske tjenestepersoner har uttalt overfor New York Times at Israel sto bak. 

Iran lovet med en gang å hevne attentatet. 

Nå hintes det om at nye hevnmetoder kan bli tatt i bruk. I tillegg kommer det signaler om at det kan ta tid før de hevner seg.

– Tiden er på vår side, og venteperiode for denne gjengjeldelsen kan bli forlenget, sa en talsperson for Revolusjonsgarden tirsdag ifølge CNN.

«Må straffes»

Midtøsten har vært i høyspenn siden det dødelige attentatet mot Haniyeh, og frykten har vært stor for attentatet er det som kan vippe regionen ut i full krig. 

Dagen før Haniyeh ble drept, ble Hizbollahs militære leder Fuad Shukr drept i et israelsk luftangrep mot Beirut, noe som fikk gruppen til å love hevn. 

Men tre uker etter de to drapene, kan det virke som at Iran har dempet retorikken noe.

 Ahmad Al-Rubaye / AFP
STØTTE I FLERE LAND: Sjiamuslimske pilgrimmer ankommer fra Iran og passerer et portrett av drepte Ismail Haniyeh i midten av august. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP

For Irans respons kan avvike fra tidligere operasjoner mot Israel, og landet vil ikke gjøre en «forhastet handling», la Revolusjonsgardens talsperson til. 

Denne uttalelsen står i likevel i kontrast til hva landets FN-utsending sier onsdag ifølge det regjeringstilknyttede iranske nyhetsbyrået Mehr.

Her sies det at Irans første mål med hevnangrepet er at Israel «må straffes» «for terroren og bruddet på Irans suverenitet».

Dernest må gjengjeldelsen «styrke Irans avskrekkingsmakt og skape dyp anger» i den israelske regjeringen, «for å forhindre videre aggresjon». 

– Overrasket fra bakken

Ifølge FN-utsendingen er et hovedmål å gjennomføre hevnangrepet på et tidspunkt, og på en måte, som Israel ikke klarer å forutse.

– Kanskje når øynene deres er vendt mot himmelen og radarskjermen, vil de bli overrasket fra bakken, eller kanskje en kombinasjon av begge, heter det i uttalelsen. 

Historiker og Iran-ekspert Mohammad M. Izadi mener at man ikke skal tolke de siste uttalelsene helt bokstavelig. 

– Jeg tror han prøver å si at det kommer noe uventet, noe Iran håper at Israel ikke kan beskytte seg mot, sier han til TV 2. 

Sterkt iransk nærvær

Izadi er selv født i Iran, men har bodd store deler av livet i Norge og har jobbet spesielt med den politiske utviklingen i Iran i moderne tid.

Han trekker likevel frem ett område hvor en slik «bakkeoverraskelse» kunne ha funnet sted – nemlig Golanhøydene, som er okkupert av Israel.

– Langs denne grensen har både Hizbollah og Iran sterkt nærvær, sier Izadi og fortsetter:

– Dette er jo synsing fra min side, men hvis de velger å angripe Golanhøydene, vil det diplomatisk sett ikke være så betent, siden det er et okkupert territorium som tilhører Syria.

– Ikke på høyde med Israel

Han tror også at Iran og Hizbollah kan komme til å koordinere et hevnangrep, siden Israel ifølge ham «gikk til koordinert angrep på dem begge da de drepte» de to høytstående lederne i Hamas og Hizbollah.

– Hvorfor har Iran ventet med å gjengjelde attentatet på Hamas-lederen?

– En teori er at siden attentatet skjedde samme dag som Irans nye president ble tatt i ed, så hadde man en uavklart situasjon innenriks. Men det kan også være så enkelt at Iran ikke makter å svare med samme mynt.

– Sårbar tid for presidenten

Han får støtte fra Midtøsten-direktør Sanam Vakil i den britiske tankesmien Chatham House.

– Overmotet som fantes etter Haniyeh-drapet, har gitt plass til mye mer forsiktighet, som gjenspeiles av Revolusjonsgardens forsiktige og langsiktige tilnærming, sier hun til New York Times og legger til:

– Vurderingen er at de ikke kan gjøre alt. Dette er en veldig sårbar tid for den nye presidenten.

 Majid Asgaripour / Wana (West Asia News Agency) via Reuters
UOVERSIKTLIG PERIODE: Irans nye president Masoud Pezeshkian har fått en utfordrende start etter attentatet på Hamas-leder Ismail Haniyeh på iransk jord. Foto: Majid Asgaripour / Wana (West Asia News Agency) via Reuters

Historiker Izadi mener også at det israelske attentatets natur kan ha påvirket Irans respons. Ham beskriver attentatet som «elegant, kontant og presist».

– De nedverdiget Iran på en spektakulær måte. Å svare med samme mynt er veldig vanskelig. Det virker som at de definitivt ikke er på høyde med Israel når det kommer til den type attentat.

Vil ikke påvirke våpenhvile

Et annet element som kan ha spilt inn, er den sårt trengte våpenhvilen på Gazastripen, hvor minst 40.000 mennesker er drept i den snart elleve måneder lange krigen. 

For i FN-utsendingens uttalelse heter det:

– I tillegg burde Irans respons unngå å påvirke en mulig våpenhvile på Gazastripen negativt.

De siste dagene har den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken vært på rundreise i Midtøsten. Han har blant annet uttalt at dette kan være den siste sjansen for en våpenhvileavtale.

Read Entire Article