De to spionsjefene i sofa-prat. Dette sier de om Ukrainas overraskende angrep.

1 month ago 21



De gjorde noe helt uvanlig før den russiske fullskalainvasjonen i Ukraina. Nå tror de to spionsjefene at Ukrainas offensiv i Kursk sår tvil hos den russiske eliten.

For første gang sto sjefene for CIA og MI6 på scene sammen på et offentlig arrangement. Financial Times-redaktør Roula Khalaf stilte dem spørsmålene. Foto: Em Fitzgerald, Reuters / NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 08.09.2024 22:59 | Oppdatert: 08.09.2024 23:09

Kortversjonen

De to leder hver sin etterretningstjeneste. Bill Burns (68) er sjef i CIA, USAs utenlandsetterretning. Richard Moore (61) leder motstykket i Storbritannia: Secret Intelligence Service, bedre kjent som MI6.

Dette er ikke organisasjoner som er kjent for sin åpenhet. I helgen kom de ut av skyggene sammen. Det er ingen hemmelighet at CIA og MI6 samarbeider. Det skjer ikke bare i James Bond-filmer. Men det var første gang sjefene for de to spiontjenestene sto sammen på scenen i et offentlig arrangement. Vertskapet var den britiske avisen Financial Times.

Også for to og et halvt år siden gjorde de noe helt nytt i sin bransje.

Delte hemmeligheter

Etterretningsinformasjon som egentlig var hemmeligstemplet, ble delt med offentligheten. CIA og MI6 satt på informasjon om at Russland mobiliserte langs grensen til Ukraina og planla en fullskala invasjon.

– Vi så det komme og vi var i stand til å advare det internasjonale samfunnet slik at vi kunne samle oss om Ukrainas forsvar, skriver de to i et leserinnlegg.

CIA-sjef Bill Burns, som er tidligere Moskva-ambassadør, dro selv til den russiske hovedstaden høsten 2021 for å konfrontere Putins folk med hva amerikanerne satt på. Og advarte mot konsekvensene.

Spionsjefene mener at verdensordenen er truet på en måte «vi ikke har sett siden den kalde krigen».

Krigen i Ukraina er en av truslene. Hva mener de om Ukrainas invasjon i den russiske Kursk-regionen?

– Den har brakt krigen hjem til Russland. Ikke bare har Nato fått to nye medlemmer. I tillegg har Russland mistet grepet om en del av sitt territorium, sa MI6-sjefen på scenen. Han kalte ukrainernes angrep modig, selv om det er for tidlig å si hvor lenge ukrainerne vil klare å holde på det.

CIA-sjefen mener Kursk- angrepet har styrket ukrainernes moral. Og at det har avdekket svakheter i det russiske forsvaret, akkurat som mytteriet til Wagner-sjefenWagner-sjefenWagner-gruppen er en russisk leiesoldathær som Russland har satt inn i mange konfliktområder og som også har deltatt i krigføringen i Ukraina. Jevgenij Prigozjin i fjor.

Ukrainas offensiv inn i den russiske Kursk-regionen i starten av august kom som en stor overraskelse. Her et møte mellom president Vladimir Putin og hans sikkerhetstopper 12. august. Foto: Gavriil Grigorov, AP / NTB

Selvsikker Putin

Burns sa at Kursk-offensiven førte til at de så at den russiske eliten begynte å stille spørsmål ved hvor de var på vei.

Burns mener at en svært selvsikker russisk president Vladimir Putin er overbevist om at Ukraina og deres vestlige støttespillere vil bli så utslitt at han til slutt vil få diktere en fredsslutning.

– Disse hendelsene har slått hull i det narrativet, sa Burns.

Men gjorde det også klart at de ikke ser noen tegn til at Putins makt er svekket.

De to spionsjefene advarte mot truslene fra russisk etterretningstjeneste og det de mener er forsøk på sabotasje rundt om i Europa.

– Jeg mener russisk etterretning er blitt råere i noe av sin adferd, sa Richard Moore.

– At de bruker kriminelle elementer viser at de er blitt mer desperate, men amatørmessige. Mer amatørmessig kan faktisk være mer hensynsløs og farlig, sa han.

CIA-sjefen nevnte ingen navn, men sa at en avtale om våpenhvile i Gaza og løslatelse av de israelske gislene står og faller på lederne på begge sider. Til venstre Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Til høyre Hamas-leder Yahya Sinwar. Foto: AP/NTB

Gaza: Handler om politisk vilje

Men Ukraina og Russland er ikke den eneste bekymringen. CIA-sjefen Bill Burns er sentral i arbeidet med å prøve å få til en våpenhvile i Gaza-krigen. Han sa at det vil komme nye forslag i løpet av kort tid.

Han turte ikke love at de lykkes i forhandlingene mellom Hamas og Israel.

Burns gjorde det klart at dette står og faller på politisk vilje hos ledere på begge sider i konflikten. At de er villige til å erkjenne at «nok er nok og at tiden er inne for å ta noen tøffe valg og noen vanskelig kompromisser».

Burns sa at 90 prosent av avtaleteksten var klar. Men at det alltid er de siste 10 prosentene som er vanskeligst.

Han nevnte lidelsen både til gislene som Hamas holder fanget og for sivilbefolkningen i Gaza.

– Mitt håp er at de vil erkjenne hva som står på spill her og være villige til å bevege seg fremover, sa Burns.

Read Entire Article