De selger samme varen. En av tar nær 50 prosent mer for den.

2 weeks ago 10



De to er hovedkonkurrenter i strømmarkedet og selger nøyaktig samme vare. Likevel tar den ene nå 46 prosent høyere pris av nye kunder enn den andre.

Magnar Øyhovden (t.v.) og Hans-Erik Ramsdal leder henholdsvis Fjordkraft og Fortum i Norge. De to er hovedkonkurrenter i det norske strømmarkedet. Foto: Fjordkraft og Fortum

Publisert: 25.09.2024 09:15

Kortversjonen

Fortum Strøm har rundt én million norske strømkunder. Hovedkonkurrent er Fjordkraft, som trolig har et sted rundt 650.000 kunder.

Over halvparten av alle norske husholdninger er strømkunder hos en av disse to.

Begge selskapenes hovedprodukt er å selge strøm til spotpris der de på toppen tar et månedlig fastbeløp pluss et såkalt påslag pr. kilowattime (kWh) som kunden bruker.

Selv om produktene er kliss like, tok Fjordkraft i begynnelsen av september sjansen på å øke sin pris kraftig for nye kunder.

Samlet sett spriker denne forskjellen med 46 prosent. Se tabellen under her.

Man skulle tro at samtlige potensielle nye Fjordkraft-kunder snudde i døren. At de heller gikk til Fortum eller andre langt billigere strømselskaper?

Men ifølge Fjordkraft er det flere andre ting som spiller inn i valget av strømleverandør:

– Eksempler er gjennomfakturering, det vil si å tilby strøm og nettleie på én faktura, tilgjengelig kundeservice i flere kanaler, etterskuddsvis fakturering og app-tjenester.

Det skriver Fjordkrafts kommunikasjonssjef Jon V. Eikeland i en e-post.

Førsteamanuensis Kari-Anne Fange ved Høgskolen i Østfold Foto: Anders Svendsen, Halden Arbeiderblad

– Komplisert å sammenligne

Førsteamanuensis Kari-Anne Fange ved Høgskolen i Østfold har forsket på hvor godt strømmarkedet fungerer for oss som forbrukere.

Hun sier at dette markedet er komplisert for mange. Strømregningen består av mange ulike deler. Det er alt fra et fastbeløp pr. måned, påslaget i øre pr. kWh til spotprisen.

I tillegg kommer nettleien. Den består også av flere ulike komponenter.

Med så mange ulike elementer kan prisen strømleverandørene tar fort forsvinne i mengden.

– Det å sammenligne strømavtaler er derfor mer komplisert enn priser på vanlige varer i dagligvarebutikken. Strømprisene styres hovedsakelig av spotprisen, som kundene ikke har kontroll over. Derfor kan det virke lite motiverende å bytte leverandør for det som oppleves som små besparelser, fremholder Fange.

Når strømregningen kommer, er det spotprisen som dominerer for de alle fleste. Den er helt lik for alle leverandørene.

Derfor blir den totale forskjellen på strømregningen mye mindre enn de nevnte 46 prosentene. Se tabellen under her.

– Forskjellene drukner

– Folk er litt lei av å bytte rundt mellom leverandører når det er snakk om noen hundrelapper. Disse forskjellene drukner litt i de faktiske kostnadene som hele strømregningen gir, påpeker analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

I dette tilfellet er det likevel mange hundrelapper å spare på noen få tastetrykk.

Og hvis man isteden velger en strømleverandør som hverken krever månedlig fastbeløp eller påslag, øker den årlige besparelsen fort til 1800 kroner.

– Det er ingen grunn til å betale mer enn du må. Strøm er strøm. Vår klare anbefaling er å sjekke strømavtalen din på strømpris.no. Her finner du enkelt oversikt over de beste avtalene. Byttet er gjort med få trykk og ordnes av ditt nye selskap, fremholder seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet

Kan spare ett rentekutt

De som gjør det, må imidlertid være forsiktige med rene lokketilbud.

– Det er lokketilbud som har negative påslag pr. kWh, men som har kort varighet. Disse selskapene spekulerer i at kunder ikke er bevisste nok og flytter dem opp på høyere priser etter et introduksjonstilbud, påpeker Lilleholt.

Iversen i Forbrukerrådet viser til at det kan være veldig mye mer å spare på si opp tilleggstjenester som de store strømselskapene tar betalt for. Mange forbrukere vet ikke engang at de betaler for slike.

– Disse tilleggstjenestene kommer nesten aldri til nytte og de gjør lite utover å legge seg på toppen av en allerede høy strømregning.

Read Entire Article