De nye kostrådene gjør det mulig å spise både billig og bærekraftig

1 month ago 20



Maten som er mest klimavennlig, er også sunn, rimelig og ukomplisert! skriver Marie Thrane. Foto: Chris Blonk

Men har det noe med folkehelsen vår å gjøre?

Publisert: 27.08.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I sommer ble jeg spurt hva jeg synes om å blande klima inn i de nye norske kostrådene. Kostrådene handler jo om ernæring og helse, klima har vel ingenting med saken å gjøre?

Da kjente jeg argumentene begynne å boble i meg. Jeg har skrevet bøker og formidlet om et billig og bærekraftig kosthold i fem år og kan ikke få sagt høyt nok at både klima og økonomi kan og må kombineres med ernæring for å sikre folkehelsen.

Nå er de nye kostrådene lansert. Selv om rådene ikke snakker om klimaperspektivet ved maten som anbefales, er de mer klimavennlige og økonomiske enn tidligere. Med mer frukt og grønt, kornvarer og belgfrukter.

Holdningene til et bærekraftig kosthold

For fem år siden diskuterte jeg det samme med veilederen min på masteroppgaven. Jeg tok en master i folkehelsevitenskap og ønsket å skrive om et bærekraftig kosthold.

Jeg fikk bli med på et veletablert forskningsprosjekt ved Universitetet i Agder om frukt og grønt i skolen, som også inkluderte undersøkelser om bærekraftig kosthold. Noe som gjorde det mulig for meg å undersøke utviklingen i holdningene til et bærekraftig kosthold med ti års mellomrom. Det passet meg helt perfekt!

Det jeg ikke hadde forutsett, var at jeg skulle måtte argumentere sterkt for hvorfor dette hadde noe med folkehelse å gjøre. For meg var det helt åpenbart.

Økonomisk tilgjengelig

Definisjonen på et bærekraftig kosthold fra FNs landbruksorganisasjon (FAO) trekker frem mange gode argumenter for hvorfor bærekraftig kosthold er viktig for helsen vår.

Bærekraftig kosthold betyr tilgang på sunn mat, i dag og i fremtiden. Vi kan ikke leve et sunt liv eller leve i det hele tatt uten næringsrik jord, arealer og vann til å dyrke nok mat til verdens befolkning.

Et annet viktig argument for å inkludere klima inn i de norske kostrådene er enda enklere. Definisjonen på et bærekraftig kosthold sier at maten skal være økonomisk tilgjengelig. Maten som er mest klimavennlig, er også sunn, rimelig og ukomplisert!

Ofte den rimeligste maten

De norske kostrådenes største mål er å få nordmenn til å spise mer frukt, grønnsaker, grove kornvarer og belgfrukter fremfor kjøtt. Det er de samme rådene som gjelder for å spise mer klimavennlig, og det er ofte den rimeligste maten du kan spise.

Kostrådene sier at du skal velge bønner og linser fremfor rødt kjøtt. Kiloprisen på tørkede linser og kikerter er ca. 50 kroner, sammenlignet med kjøttdeig på rundt 200 kroner eller entrecôte på minst 300 kroner.

Regner du pris pr. 100 gram protein kommer også linser best ut, både tørkede og kokte. Prøv deg på å bytte ut kjøttdeigen med linser i pastasausen neste gang. Jeg utfordrer deg til å prøve oppskriften min på pasta med grønnsaksragu! (Se oppskrift under innlegget.)

På samme måte er bygg et supert alternativ til ris eller i en risotto. Det er kortreist, sunt og billig. I min første kokebok, «Middag for 25 kroner», kostet hver porsjon under 25 kroner. For å få til det var jeg nødt til å lage retter med masse grønnsaker og belgfrukter. Vi kalte det en bonus at de var sunne og klimavennlige!

Det viktigste du kan gjøre

I tillegg til å true matsikkerheten vår vil klimaendringer som følge av utslippene fra matproduksjonen slik vi kjenner den i dag, true folkehelsen vår direkte.

Økte utslipp vil føre til mer ekstremvær og naturkatastrofer, som vil være en av menneskehetens største trusler i fremtiden. Og en tredjedel av disse utslippene kommer fra matproduksjonen vår. Faktisk er det viktigste tiltaket som du som enkeltperson kan gjøre for klimaet, å spise mindre kjøtt.

Hvis vi skal klare å minske risikoen for klimarelaterte trusler, er vi nødt til å gjøre noe med hva vi spiser og hvordan vi forholder oss til hele matveien, fra jord til bord. Og det er i kostrådene vi kan få til denne endringen. Fordi kostrådene legger føringer for maten som skal serveres overalt i samfunnet. Og forhåpentlig for hva vi skal selge mest av til en enda bedre pris i dagligvaren.

Så det er ingen tvil om hva jeg synes om å blande klima inn i de nye norske kostrådene. Det skulle bare mangle. Vi har ikke noe helse å ta vare på om vi ikke tar klima på alvor, og befolkningen vinner både på ernæring og økonomisk av å spise mer grønnsaker, belgfrukter og grove kornvarer.


Pasta med grønnsaksragu

En klassisk pasta med tomatsaus, men fylt med masse næringsrike råvarer. Sopp og soltørkede tomater gir en deilig umamismak og fungerer derfor godt som erstatning for kjøtt sammen med linsene som gir konsistens og proteiner. Lag gjerne en dobbel porsjon og frys ned!

Variasjoner: En pastasaus passer perfekt til å bruke opp rester! Ha gjerne i andre grønnsaker som purre, pastinakk, persillerot, paprika eller brokkoli. Rester av et glass tacosaus, ketchup eller rødvin fungerer også fint i en slik rett.

60 minutter
4 porsjoner

  • 1 gul løk
  • 3 hvitløksfedd
  • 250 g sjampinjong
  • 2 gulrøtter
  • 1 squash
  • 1 boks tomatpuré (140 g)
  • 3 ss hakkede soltørkede tomater
  • 2 ss balsamico
  • 1 ss oregano
  • 1 ss basilikum
  • 1 ts chiliflak
  • 1 boks hakkede tomater (400 g)
  • 2 dl vann
  • 1 dl tørkede røde linser salt og pepper
  • 400 g spagetti
  1. Finhakk løk og hvitløk. Skrell gulrøttene og riv både gulrøtter, squash og sopp på et rivjern. Det er veldig effektivt og gir sausen en god konsistens.
  2. Ha litt olje i en gryte – bruk gjerne oljen fra de soltørkede tomatene. Tilsett sopp og løk, og stek til løken er myk.
  3. Tilsett gulrøtter, squash og hvitløk, og stek i ca. 10 minutter til, slik at vannet trekkes ut av grønnsakene.
  4. Ha i soltørkede tomater, tomatpuré, balsamico og krydder. Rør godt sammen, og la dem få surre litt med grønnsakene.
  5. Hell over hakkede tomater, og skyll ut boksen med ca. 2 dl vann. Skyll linsene og rør dem inn sausen. Sett på lokk, og la alt koke i 30 til 45 minutter, til linsene og grønnsakene er møre.
  6. Smak til med salt og pepper.
  7. Kok spagetti eller annen pasta, og server med litt frisk basilikum og parmesan om du vil.
Read Entire Article