De IS-tiltalte søstrene forklarer seg for første gang

2 hours ago 2



For første gang forteller søstrene fra Bærum om tiden i IS.

To søstre fra Bærum reiste til Syria. Ti år senere kom de tilbake til Norge og ble tiltalt for deltagelsen i terrorgruppen IS. Tirsdag startet rettssaken mot dem i Oslo tingrett. Mellom dem sitter forsvareren til den yngste, advokat Hilde Firman Fjellså. Foto: Ane Hem / NTB
  • Olga Stokke

Publisert: 16.10.2024 09:46

Søstrene fra Bærum reiste til Syria da de var 16 og 19 år gamle. De var borte i ti år. I går startet rettssaken i Oslo tingrett. De er tiltalt for deltagelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS)Den islamske stat (IS)IS er en terrorgruppe som kjempet for en islamsk stat i Syria og Irak. Praktiserer en ekstrem tolkning av islam. Brøt med Al-Qaida i 2013. Proklamerte etableringen av islamsk kalifat i 2014, underla seg store landområder i Syria og Irak. I 2019 ble de bekjempet i Syria, men utgjør fortsatt en trussel.

De erkjente ikke straffskyld, de dro til Syria for å drive hjelpearbeid.

Statsadvokat og aktor Marit Formo sa i retten tirsdag at søstrene ble radikalisert før de dro. De var i kontakt med miljøer som Islam Net og Profetens Ummah. Målet med å dra skal ha vært støtte til IS.

Aktor påpekte at spørsmålet blir om søstrene var der frivillig, og om de forsøkte å komme seg hjem. Hvis de var der frivillig, kan husmorrollen anses som et aktivt bidrag til terrororganisasjonen.

Kjent fra populær bok

Mange har lest Åsne Seierstads bok «To søstre» fra 2016. De har ikke bidratt til boken selv.

Da søstrene dro i oktober 2013, seilte IS i medvind. En venninne av kvinnene fra Oslo hadde allerede reist. Mange av de norske omgikkes og bodde i nærheten av hverandre. Søstrene ble gift med fremmedkrigere og mødre til tre barn.

Aktor og statsadvokat Marit Formo og den eldste søsterens forsvarer, advokat Lippestad i Oslo tingrett. Foto: Dan P. Neegaard

Nytt avhør før rettssaken

Kort før rettssaken var den eldste kvinnen i nytt avhør. Aktor sa at forsvarerne har varslet at nye opplysninger fra avhøret kan ha betydning for skyld- og straffespørsmålet. Det er påtalemyndigheten uenig i.

Forsvarer Geir Lippestad sa at det ikke kan være straffbart å motta helsehjelp, ha kontakt med andre eller være gift. Det er sammensatte årsaker til at de valgte å reise.

– Barndom og oppvekst blir sentralt, sa Lippestad.

Advokat Hilde Firman Fjellså forsvarer den yngste av de to søstrene fra Bærum. Foto: Dan P. Neegaard
Read Entire Article