Da TV 2 ringte,var Benedictemidt i dramaet

5 days ago 11



Opplever situasjonen som skremmende og uoversiktlig.

 Privat
MISILENE FLØY OVER: Benedicte Hafskjold i Kirkens Nødhjelp var i Damaskus da Iran angrep Israel. Foto: Privat

Publisert 01.10.2024 21:03 Sist oppdatert 16 minutter siden

Benedicte Hafskjold er Kirkens Nødhjelps landdirektør for Libanon og Syria. Hun var tirsdag kveld i Damaskus, da det iranske luftangrepet startet.

Da TV 2 ringte henne for å få en kommentar om utviklingen i Midtøsten tirsdag kveld, kunne hun fortelle følgende:

– Det har vært mye aktivitet i luftrommet her i kveld, med innkommende missiler som har passert over på vei mot Israel.

Klokken 18.36 norsk tid meldte IDF at det var avfyrt missiler fra Iran. Kort tid etterpå skrev IDF at rakettsirenen hadde gått over hele landet. 

Israelske medier, deriblant Haaretz og Jerusalem Post, melder at nærmere 200 missiler er avfyrt, og at det er hørt eksplosjoner i blant annet Jerusalem.

Dette skjedde etter at flere medier tidligere tirsdag siterte amerikanske etterretningskilder på at et angrep fra Iran var nært forestående.

Skutt ned over Syria

Israelsk luftvern har også skutt ned raketter over Damaskus. Hafskjold har snakket med flere som har sett missiler og nedskytingen av dem.

– Selv så jeg ingenting, fordi i sånne situasjoner får vi beskjed om holde oss innendørs og unna vinduer. Men jeg har hørt eksplosjoner og drønn.

Hafskjold opplever situasjonen som skremmende og uoversiktlig, med konflikten som har eskalert kraftig de siste ukene.

Frykter at det vil bli verre

Irans revolusjonsgarde sier rakettangrepet på Israel er gjengjeldelse for drapene på Hamas- og Hizbollah-toppene Ismail Haniyeh og Hassan Nasrallah. Isralske myndigheter sier irans rakettangrep er alvorlig og vil få konsekvenser.

– Alle har vært redd for at det som skjedde i kveld, skulle skje, og at hendelsene i Libanon den siste uken skulle spille over i en regional eskalering, sier Hafskjold.

Etter Irans angrep kan det bli verre, frykter Hafskjold.

– Det er usikkert hva som vil skje videre, men det er grunn til å frykte at det vil utvikle seg mer.

– På randen av storkrig

– Vi står ovenfor en ekstremt alvorlig opptrapping i Midtøsten. Konflikten er i ferd med å eskalere helt ut av kontroll. Regionen står på randen av en storkrig, som kan komme til å involvere enda flere stater og skape en enda større humanitær katastrofe.

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en uttalelse til TV 2 etter Irans missilangrep mot Israel tirsdag ettermiddag. 

Han trekker frem at FNs sikkerhetsråd har et ansvar for internasjonal fred og sikkerhet, og at de bør være det ansvaret bevisst. 

– Jeg gjentar mitt budskap om at alle parter umiddelbart må stanse krigshandlingene og søke diplomatiske løsninger. Arbeidet med våpenhvile både i Gaza og i Libanon må intensiveres ytterligere, sier Eide.

Read Entire Article