Color Line bidrar til at fjorden er på kode rød. Her er forslag til forbedring.

2 hours ago 6



Skipene Color Magic og Color Fantasy forurenser med utslipp fra tungolje. Dette bidrar til at fjorden er på kode rød, skriver Geir Rognlien Elgvin. Foto: Terje Pedersen, NTB

Et redelig rederi bør slutte med tungolje, støtte opp om lokalmiljøet og ønske velkommen en samlokalisering av Oslos fire utenriksferger.

Publisert: 28.10.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Da Ruseløkka skole sto ferdig i 2021, laget elever og foreldre en silhuett til skolegenserne. Color Lines skip ble en del av designet for å markere tilhørighet. Mens lokalmiljøet støttet opp med spons, avsto Color Line fra å bidra, til tross for at de har hovedkontor og fergeterminal i skolekretsen.

I mange år har beboerne på Ruseløkka, Skillebekk og Bygdøy måttet leve med de negative sidene av Color Lines drift fra Hjortneskaia.

Skipene Color Magic og Color Fantasy forurenser med utslipp fra Heavy Fuel Oil (HFO), som er svært skadelig for både luftkvaliteten og Oslofjorden. Til tross for kritikk bruker Color Line fortsatt dette miljøfiendtlige drivstoffet (og noe diesel). Dette bidrar til at fjorden er på kode rød.

Uholdbart

Det blågrønne byrådet i Oslo har som mål å forbedre miljøtilstanden i Oslofjorden. Hammersborgerklæringen slår fast at byen skal ta en lederrolle i arbeidet med å bekjempe forurensning og gjenopprette fjordens økosystem. I stedet for å møte disse utfordringene ønsker Color Line enten å forbli på Hjortnes eller bygge en ny terminal ved Alnaelvas utløp. Sistnevnte løsning er svært belastende.

For beboerne i området betyr tilstedeværelsen av Color Line-fergene økt trafikk og støy. Store mengder biler og lastebiler ankommer og forlater fergene. Det fører til trafikkproblemer og dårligere livskvalitet.

Hjortneskaia er ikke tilrettelagt for å håndtere denne trafikken, og presset på riksveinettet er blitt uholdbart. Området skal i fremtiden utvikles til byformål, noe som er i strid med dagens fergeaktivitet i vest.

Løsningen som jeg mener er best, er å samlokalisere Color Line på Vippetangen, der DFDS allerede har sin terminal. En slik samlokalisering vil redusere belastningen i boligområdene i bydel Frogner. Vippetangen er også bedre plassert i forhold til byens infrastruktur, med kort avstand til Oslo S og andre knutepunkter. Dette vil også redusere biltrafikken i sentrum, noe som vil forbedre bymiljøet.

Vil frigjøre Hjortneskaia

Ved å samle fergene på Vippetangen kan transporten koordineres bedre og eksisterende infrastruktur utnyttes mer effektivt. Dette vil også frigjøre Hjortneskaia til byutvikling, noe som Oslo sårt trenger.

Det er vanskelig å forstå hvorfor NHO støtter Color Lines videre drift på Hjortnes når en flytting til Vippetangen ville gagne både næringslivet og byens innbyggere.

Det mest problematiske med Color Lines virksomhet er deres fortsatte bruk av HFO. Oslofjorden er et sårbart økosystem, og forurensningen fra disse skipene har alvorlige konsekvenser for det marine livet. Andre fergerederier har allerede tatt i bruk mer miljøvennlige alternativer som LNG (naturgass) og batteridrift, men Color Line i Oslo er trege med å gjøre endringer til tross for at de har utviklet bedre løsninger andre steder.

Color Line må ta ansvar for nærmiljø, fjorden og luften fra Vippetangen til Kiel

En flytting til Vippetangen vil ikke bare bedre bymiljøet, men også legge press på Color Line for å modernisere driften og kvitte seg med HFO. Politikerne i Oslo bør stille krav til Color Line for å skape en sunnere by og bedre fjord. Ved å samle DFDS og Color Line på Vippetangen utvikles Oslo som reiselivsby. Det er på tide at NHO revurderer sin støtte til Hjortnes-løsningen og heller fremmer bærekraftige løsninger for Oslo.

Color Line må ta ansvar for nærmiljø, fjorden og luften fra Vippetangen til Kiel. Spesielt når vi vet at rederiet er statssubsidiert. Et redelig rederi bør slutte med HFO, støtte opp om lokalmiljøet og ønske velkommen en samlokalisering av Oslos fire utenriksferger.

Read Entire Article