Tirsdag får Trøndelag tingrett høre de første forklaringene fra noen av de 94 kvinnene som er fornærmet i overgrepssaken mot ekslegen Arne Bye (55).
En av dem forteller at hun har vært svært mye hos legen.
Hun har i store deler av livet slitt med plager i underlivet.
– Jeg kjente at jeg var desperat for å finne ut av hva det var, forteller hun.
«I overkant grundig»
Hun byttet ut Bye som fastlege for flere år siden. Først da hun fikk ny lege, fikk hun diagnosen hun har i dag, sier hun.
– Det ligner litt på endometriose, sier kvinnen.
Selv om den aktuelle tilstanden er godartet, kan den ifølge Helsenorge likevel føre til smerter under menstruasjon og andre plager i underlivet.
I forrige uke forklarte den nå suspenderte legen at han har vært veldig opptatt av å gjøre grundige undersøkelser av pasientene sine, særlig med tanke på livmorhalskreft.
Det er også sånn han begrunner bruken av en rekke hjemmelagde redskaper under gynekologiske undersøkelser.
Bye erkjenner straffskyld for tre av de 87 voldtektene han er tiltalt for. Det handler om at 55-åringen erkjenner å ha vært for uforsiktig knyttet til kontakt med kvinnenes klitoris.
Han erkjenner også å ha misbrukt stillingen sin som lege i 35 tilfeller, men nekter altså straffskyld for hoveddelen av tiltalen.
Bye nekter for å ha gjort noe straffbart i møte med denne kvinnen.
Ifølge de medisinsk sakkyndige i retten er det uakseptabelt å berøre klitoris under en gynekologisk undersøkelse.
Bye mener generelt at han har vært «kreativ på en positiv måte» og at han ofte har vært i «overkant grundig.»
«Må ta en titt igjen»
Kvinnen forteller at Bye masserte hennes klitoris en rekke ganger, slik tiltalen også beskriver.
Selv om hun synes det var ubehagelig å gå til Bye og fortelle om plagene sine, så følte hun seg avhengig av ham for å finne ut av problemet.
– Han sa bestandig «Hei, hvordan går det?» og da følte jeg at jeg ble sett, sier hun og fortsetter:
– Samtidig så måtte jeg si at jeg fortsatt slet med dette, og da sa han alltid «Nei, jeg må vel ta en titt igjen, da». Han sa at det var kjertler som var betent, og at de måtte stimuleres.
Deretter masserte legen klitoris i sirkler, forteller kvinnen. Flere ganger gjorde det vondt, minnes hun. Andre ganger måtte hun konsentrere seg for å ikke få orgasme.
Bye mener kvinnen ikke snakker sant.
– Dette med kjertler har aldri vært problematisert fra meg. Det har ikke på noe tidspunkt vært sagt fra meg at jeg skal massere noen kjertler eller lignende. Ikke på noe tidspunkt har jeg gjort eller sagt det, sier han.
Flere av de fornærmede har fortalt om det samme til politiet.
Etter hvert begynte hun å reagere med sinne etter at hun hadde vært hos legen. Etter å ha hatt Bye som fastlege i 15 år, bestemte hun seg til slutt for å bytte ham ut.
– Jeg kjente at det ikke var noen fremgang, og jeg var frustrert. Men jeg visste ikke om jeg klarte å skifte heller, jeg var jo faktisk avhengig av ham.
Gjennom etterforskningen har politiet beslaglagt over 6000 timer med video, fordelt på 47.000 enkeltfiler. Ekslegen har filmet pasientene sine i skjul, med opptil 13 timer av gangen. Selv mener han at dette styrker både hans og kvinnenes rettssikkerhet.
Fikk sjokk av journalen
Den fornærmede kvinnen forteller også at hun har lest en rekke ting i journalen sin, som hun ikke kjenner seg igjen i.
Blant annet skal journalen beskrive intime og ubehagelige undersøkelser med bruk av morfin.
– Jeg husker ikke det. Jeg husker ingenting av det, forteller kvinnen gråtkvalt.
– Du husker ikke noe sånt? spør aktor, statsadvokat Eli Reberg Nessimo.
– Nei. Jeg kan ikke si om det ble gjort eller ikke, men jeg ble sjokkert om det som var skrevet.
Hun forteller at det er vanskelig for henne å skille ulike episoder og legetimer, både på grunn av omfanget og hvordan saken har påvirket henne.
I dag går hun til traumebehandling.
– Hodet stolte på ham, men kroppen strittet imot. Jeg har slitt med dette i alle disse årene.
Når Arne Bye forklarer seg om anklagene fra kvinnen, er han opptatt av å dokumentere journalen hennes for retten. Aktoratet og forsvaret er ikke helt enige om hvilke deler av kvinnenes journaler som skal dokumenteres, og på hvilken måte.
Bye er opptatt av å få frem at han ikke har gjennomført gynekologiske undersøkelser der det ikke har vært nødvendig.
– Det er viktig at jeg ikke har sittet her og konstruert ting for å undersøke folk, for det er det som indirekte hevdes, sier Bye.