Brenna vil bare gi én garanti til velgerne: Aps skatteløfte

6 days ago 9



Stortingsvalget 2025:

HOLMLIA (TV 2): Nestleder Tonje Brenna sier Arbeiderpartiet ikke kan gi garantier for noen andre av de dyre løftene i sitt nye partiprogram bortsett fra ett: at skattenivået ikke skal økes hvis de vinner neste års valg.

 Ingvill Sunnby / TV 2
TAR SATS: Tonje Brenna svingte seg i huskene på Rosenholm skole mandag formiddag. Foto: Ingvill Sunnby / TV 2

Publisert 30.09.2024 18:40

– Skatteløftet ligger fast, sier Tonje Brenna.

Stående i klasserommet hun selv på 90-tallet var elev i på Rosenholm skole på Holmlia la Brenna frem forslag fra programkomiteen hun leder til nytt partiprogram for Arbeiderpartiet før neste års stortingsvalg.

Der kommer hun og partiet med løfter om økt fagforeningsfradrag, gi flere gratis kjernetid på SFO og gratis skolemat.

Løftet som skal holdes

Brenna sier partiet har valgt en ny strategi for hvilke valgløfter som skal gis. Nå er det bare ett løfte hun er villig til å garantere overfor velgerne: skatteløftet.

 Ingvill Sunnby / TV 2
FART: Tonje Brenna i skolegården på Rosenholm skole. Foto: Ingvill Sunnby / TV 2

– Arbeiderpartiets skatteløfte er at skatt og avgift for enkeltpersoner og bedrifter skal samlet sett holdes på samme nivå som i dag, sier Ap-nestlederen.

– Vil du garantere at for eksempel en lærer med inntekt på 500.000 kroner ikke skal få noe økt skatt de neste fire årene dersom dere vinner valget?

– Ja, det garanterer jeg, sier Brenna.

Men uten å øke skatte- og avgiftsnivået, hvordan skal partiet da få råd til de mange forslagene i partiprogrammet, som vil øke utgiftene for Staten?

Flere i jobb – større skatteinntekter

Brenna peker på dynamiske effekter i økonomien for å få inn mer penger. Hennes mål er å øke skatteinntektene ved å få flere i jobb og dermed kunne betale for løfter.

– Rommet for å gjøre mye av det andre avhenger av hvor mange vi får sysselsatt. Så på et vis har vi gjort det vanskeligere for oss, men lettere for folk i Norge å forholde seg til hva vi lover.

– Hvis dere ikke får nok folk i arbeid, så vil det bety at dere må kutte i løftene?

 Ingvill Sunnby / TV 2
HOLDER FAST: Brenna fremviste ikke imponerende evner til å få fart på husken, men holdt seg godt fast. Foto: Ingvill Sunnby / TV 2

– Nei, det gjør det ikke, for det er mange andre forutsetninger i økonomien, som går opp og ned. Men vi har frasagt oss muligheten til å innfri løftene ved å øke skattene. Det er nytt, sier Brenna.

Ønsker ikke øke formuesskatten

Selv om nivået ikke skal øke, varsler Brenna at Arbeiderpartiet vil stå fritt til å gjøre endringer i skattesystemet, så lenge økninger ett sted skal kompenseres for skattekutt andre steder.

Siden 2021 har Ap i regjering for eksempel gjort betydelige økninger i skatten på formuer.

– Det er ikke et mål for Arbeiderpartiet å øke formuesskatten. Det er et mål for oss å være forutsigbare for norsk næringsliv. Formuesskatten er kanskje ikke helt perfekt, men den er det beste vi kan få til der vi er akkurat nå. Rett og slett fordi vi må sikre at de med de aller største formuene i Norge ikke blir nullskattytere, sier Brenna.

Read Entire Article