Brenna stanser ikke sykelønn-press – LO sendte protestbrev

1 month ago 23



Sykefraværet eksploderer:

Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna har i lukkede møter unnlatt å sette ned foten for press fra NHO om å utrede et lavere nivå på sykelønnsordningen. Det provoserer LO, som nå har sendt brev med ultimatum.

 Ingvill Sunnby / TV 2
PEKEFINGER: Arbeids- og inkluderingsminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Tonje Brenna, på sin gamle barneskole Rosenholm skole på Holmlia i Oslo forrige mandag. Foto: Ingvill Sunnby / TV 2

Publisert 11.10.2024 05:01

– Vi kjenner på stor frustrasjon over situasjonen i forhandlingene og at sykelønnsordningene hele tiden blir tatt opp igjen i samtalene, sier nestleder Steinar Krogstad i LO til TV 2.

Han er ansvarlig for forhandlingene om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen, fra LOs side.

Etter det TV 2 erfarer har det vekket oppsikt – og stor irritasjon – i LO-ledelsen at arbeidsminister og Ap-nestleder Tonje Brenna utøver det som oppleves som et press mot LO for å utrede endringer i sykelønnen.

Åpnet for endringer

Brenna og Krogstad uttalte i et intervju med Aftenposten i sommer at de ønsket å utrede hvor stor andel arbeidsgiverne skal betale.

 Nestleder Steinar Krogstad i LO fotografert inne i den ærverdige Sekretariatssalen i tiende etasje på Folkets Hus på Youngstorget i Oslo.
I MAKTENS KORRIDORER: Nestleder Steinar Krogstad i LO fotografert inne i den ærverdige Sekretariatssalen i tiende etasje på Folkets Hus på Youngstorget i Oslo. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2

Brenna gikk forrige uke ut i E24 og advarte mot eksplosjonen i sykefraværet i Norge, som neste år vil belaste statsbudsjettet med 20 milliarder ekstra.

Men bak lukkede dører skal Brenna ha gått lenger:

Fakta: Sykepenger

Siden 1978 har folk i jobb i Norge fått 100 prosent lønn dersom de blir sykmeldt av lege mens de er i arbeid.

Arbeidstakere kan motta sykelønn, også kalt sykepenger, i opptil ett år. De første 16 dagene av sykelønnsperioden dekkes av arbeidsgiver. Deretter overtar Staten.

Arbeidsgiverorganisasjonene NHO, KS og Spekter har i møtene bedt om en utredning av ulike modeller med sykelønn som etter hvert trappes ned fra 100 prosent lønn. Dette har ikke Tonje Brenna motsatt seg, forteller kilder til TV 2.

Det har fått LO til å se rødt.

– Hva som diskuteres i forhandlingene går jeg ikke nærmere inn på, men jeg kan si at når man sitter i forhandlinger, så er det fordi man tror at det ordner seg til slutt, sier Krogstad til TV 2 på spørsmål om Brennas åpning for å endre sykelønnen.

Krasst brev fra LO

Onsdag sendte fagforeningene LO, Unio, YS og Akademikerne et felles brev til Brenna og motpartene i forhandlingene, NHO, KS og Spekter.

«Det å sikre at sykelønnsordningen fortsatt er avtalefestet de neste fire årene er et absolutt krav fra oss», skriver de der.

– Vi har sendt dette brevet for å vise vår tydelige posisjon. Forhandlingene står i stampe fordi NHO så tungt vil diskutere sykelønnsordningen. Det er helt uaktuelt for oss, sier Krogstad.

Arbeidsminister Tonje Brenna har sendt denne kommentaren til TV 2:

«Sykefraværet må ned, vi trenger alle de hodene og hendene vi kan i jobb i Norge. Vi diskuterer dette i forhandlingene om ny avtale om inkluderende arbeidsliv. Det er krevende og gode forhandlinger», skriver hun i en tekstmelding.

Les hele brevet fra LO, Unio, YS og Akademikerne:

Innspill til forhandlinger om ny IA-avtale fra LO, Unio, YS og Akademikerne

Situasjonsforståelse

Intensjons-avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv er en viktig del av trepartssamarbeidet i den norske modellen. En avtale mellom myndighetene og partene om inkluderende arbeidsliv er ganske unik i internasjonal sammenheng. Det at vi i fellesskap tar et stort samfunnsansvar for inkludering i arbeidslivet er noe vi har grunn til å være stolte av. I Norge arbeider de fleste under gode og forsvarlige arbeidsforhold, men dette kommer ikke av seg selv. IA-avtalen er en viktig del av det langsiktige arbeidet med å bedre arbeidsmiljøet, forebygge sykefravær og utenforskap og opprettholde gode arbeidsvilkår på arbeidsplassene. Vi mener det er behov for mer IA-arbeid, ikke mindre, i de kommende årene.

Samtidig erkjenner arbeidstakersiden at det høye sykefraværet er en utfordring for arbeids- og samfunnsliv. Sykefraværet skal ned, og vi ønsker å bidra til dette gjennom forebyggende arbeidsmiljøarbeid og aktivt sykefraværsarbeid i virksomhetene.

Vi er villig til å se på nye og sterkere virkemidler som kan bidra til å få ned sykefraværet. Forslagene i Sysselsettingsutvalgets del II er et naturlig utgangspunkt. Det kan f.eks. være i form av forskjøvet arbeidsgiverbetaling, som kan virke positivt gjennom å gi sterkere insentiver til å forebygge det arbeidsrelaterte sykefraværet på arbeidsplassene. Det kan også være i form av tilleggsoppdrag/målrettede tiltak, som for eksempel å utvikle og ta i bruk spesifikke tiltak for å etablere et mer aktivt sykefraværsarbeid – og forebyggende arbeid - slik at færre unge med lettere psykiske lidelser er sykemeldt. .

For oss er det en forutsetning at selve avtaleformen for arbeidsmiljøsatsingen, bransjeprogrammene og arbeidet med å få ned sykefraværet beholdes. Det å ha en avtale som gjensidig forplikter partene og nåværende og fremtidige regjeringer til å jobbe sammen om utfordringene, mener vi er fundamentet i IA-arbeidet.

Beholde avtaleelementet i IA-avtalen

1. Sykelønnsordningen er et grunnleggende gode i Norge. Alle kan bli syke, og når vi blir det, ligger det en stor trygghet i å slippe å bekymre seg for inntekten sin.

Det å sikre at sykelønnsordningen fortsatt er avtalefestet de neste fire årene er et absolutt krav fra oss. Da kan heller ikke fremtidige regjeringer gjøre endringer før fireårsperioden er over, med mindre partene er enig om det. Dersom avtaleelementet forsvinner, vil ikke dagens regjering kunne garantere for lengde og nivå lengre enn regjeringsperioden. Dersom regjeringen vraker IA-avtalen til fordel for mer oppdragsbaserte samarbeid, vil det bli oppfattet som om sykelønna er satt i spill.

2. Vårt engasjement og evne til forpliktelse i det forebyggende arbeidsmiljø- og sykefraværsarbeidet vil svekkes vesentlig dersom avtaleelementet forsvinner. Dersom samarbeidet utelukkende blir etablert som dugnad, «oppdrag» e.l, vil dette medføre mindre aktivitet og engasjement fra våre forbund og de tillitsvalgte i det videre arbeidet med inkluderende arbeidsliv.

LOs ultimatum

Steinar Krogstad understreker overfor TV 2 hvor stengt døren er fra LOs side for å vurdere å endre nivået på sykelønnen.

– Vi diskuterer hva som helst annet i forhandlingene, men vi er ikke – IKKE – med på å åpne noen diskusjon om sykelønnsordningen. Det er premisset vårt for å være med. Det er ikke på bordet og har ikke vært det på flere år.

– Kan LO være med på at det gjøres en utredning av nivået på sykelønnsordningen?

– Nei, det er uaktuelt. Vi har et klart standpunkt. Vi er ikke med på noen åpning av noen som helst diskusjon av sykelønnsordningen.

– Er dette et ultimatum?

– Ja, selvfølgelig. Men det er også vårt eneste ultimatum, slår Krogstad fast.

NHO og KS: Vil se på alt

NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier situasjonen med skyhøyt sykefravær i Norge gjør det tvingende nødvendig også å se på endringer av sykelønnsordningen.

– Den har stått uendret i over 40 år, mens resten av samfunnet har gått gjennom store endringer, sier Melsom.

 Emilie Holtet
VIL SNAKKE OM ALT: Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO, her fra et pressetreff i september. Foto: Emilie Holtet

– Opplever du LO som konstruktive i forhandlingene?

– Jeg håper og tenker at vi må bruke trepartssamarbeidet til å snakke om viktige samfunnsutfordringer. Da må alle være åpne for å snakke om de dilemmaene som ligger på bordet, sier hun.

Også kommunenes interesseorganisasjon KS er bekymret.

– Kommunesektoren merker nå for alvor knapphet på arbeidskraft. Derfor er det avgjørende å mobilisere arbeidskraften blant annet ved å få ned sykefraværet, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø, og legger til:

– Gjør vi ikke noe nå for å snu utviklingen, blir endringene langt mer dramatiske om få år. Vi ser frem til å fortsette samtalene om ny IA-avtale og diskutere alle dilemmaene, sier han.

Read Entire Article