Breddeklubb nekter egne barn å spille kamper: - Det er helt sinnssykt

6 days ago 12



50 barn fra et privat fotballakademi ble meldt inn i Siggerud IL. Nå trekker klubben lagene.

John Ole Dybdal, grunnlegger og sportslig ansvarlig i Team Next Norway. Foto: Sindre Øgar
  • Sindre Øgar, VG

    Sindre Øgar, VG

Publisert: 04.04.2025 09:39

John Ole Dybdal, grunnlegger og sportslig ansvarlig i Team Next Norway (TNN)Team Next Norway (TNN)Et privat akademi som tilbyr fulltids- og deltids trening for barn mellom 8 og 15 år., raser mot både Norges Fotballforbund og det lokale idrettslaget. Mobbing av barn, mener han.

Torsdag kveld melder han om triste 13–14-åringer som ikke får tilbudet de er lovet.

Det nye Siggerud-styretDet nye Siggerud-styretdet nåværende hovedstyret består av syv personer hvorav fire er nye har bestemt seg for å trekke alle fotballag som er opprettet som et resultat av samarbeidet med Team Next Norway, får VG bekreftet.

– Det er helt sinnssykt. Sånne personer bør ikke ha noen rolle i barnefotballen. Som aktivt hindrer barn i å spille fotball, sier Dybdal.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Ved Follo-hallen, godt skjult i et industriområde i Ski, var det en offensiv Dybdal som møtte VG tidligere i uken.

Han ville ta et oppgjør med foreldre, fotballedere og NFF.

Årsak: Han mener barn og unge i det private fotballakademiet blir elendig behandlet.

Han visste ikke at han skulle få en ubehagelig overraskelse to dager etter intervjuet.

I mars skrev VG at TNN ville melde 70 av sine spillere inn i det lille idrettslaget, der de skulle få egne lag og spille kamper i Siggerud-trøyer.

Samarbeidet er kontroversielt, ikke minst fordi TNN har et tilbud om et fulltidsakademi, helt på siden av norsk idrettsiden av norsk idrettder idrettens regler om barneidrett ikke gjelder.

– Utgangspunktet i denne saken er en kommersiell aktør som i praksis tar avstand fra norsk idretts verdigrunnlag, samtidig som de forsøker å skaffe seg adgang til vår infrastruktur – våre fotballbaner, seriespill og turneringer – gjennom en formell tilknytning til en klubb, sier Alf Hansen i Norges Fotballforbund.

Alf hansen

Direktør for utvikling og aktivitet i NFF

Ifølge Dybdal har 50 TNN-barn meldt seg inn i Siggerud IL.

«Storm i et vannglass», mener han om saken.

Men torsdag fikk han sjokk.

Da fikk høre hva det nye Siggerud-styret hadde vedtatt.

– De er medlemmer på lik linje med alle andre, og har like retter til å spille i norsk fotball. Dette er trakassering av barn, sier John Ole Dybdal.

Per Øyvind Sollid

Nyvalgt styreleder i Siggerud IL

Per Øyvind Sollid forteller at det er snakk om seks lag i alderen 10–14 år. Bare to av lagene, G13 og G14, var påmeldt forbundsorganiserte aktiviteter.

– Det er viktig å påpeke at vedtaket presiserer at beslutningen om å legge ned disse lagene ikke påvirker medlemskapet til de berørte spillerne, sier han til VG.

– Siggerud IL har forståelse for eventuell frustrasjon og skuffelse de berørte medlemmene og deres foresatte måtte oppleve etter at TNN oppfordret dem til å melde seg inn hos oss, på bakgrunn av en avtale TNN hevdet å ha inngått. Vi anbefaler de berørte å ta dette opp med TNN, sier han.

Tirsdag utfordret VG Dybdal på SpondSpondApp som brukes til kommunikasjon mellom lagledere, trenere, medlemmer og foreldre.-meldingen han sendte i februar.

Der omtaler han samarbeidet med Siggerud IL som en som stor og veldig gledelig nyhet: Den siste brikken i prosjektet er nå på plass.

Dybdal har tidligere sagt at han vil revolusjonere spillerutviklingen i norsk fotball ved å ta talentene ut av klubbene.

– Hva er «den siste brikken»?

– Meldingen gikk på at det hadde åpnet seg en dør, og at det var mulighet for å spille vanlig klubbfotball, i tillegg til TNN. Det er jo den siste brikken. Det er også noe NFF ønsker.

Han pekte også på at ny bane ville bedre treningsfasilitetene til Siggerud-lagene, samt at TNN i tillegg ville fortsette som før med egne treninger og internasjonale turneringer.

– Dette bekrefter vår bekymring, sier Alf Hansen i NFF om meldingen.

– Dette utfordrer hele fundamentet for det organiserte, verdibaserte fellesskapet norsk idrett bygger på, mener han.

Dybdal sier at han respekterer at folk både er uenige og blir sure. Men:

– Det jeg ikke kan forstå, det jeg ikke respekterer, er jo måten de behandler barn og unge på. At de ikke forstår at det er det dette handler om.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Dybdal påpeker at NFF har konkludert med at overgangene har skjedd på lovlig vis, noe NFF bekrefterNFF bekrefteralle barn som vil, får være en del av NFFs medlemsklubber.

– Og likevel så fortsetter den karusellen. Da er man på en måte som jeg oppfatter som trakassering og mobbing av barn.

Ifølge Dybdal har det vært mye av det de siste årene. Blant annet klubbledere som sier at de ikke får komme på kretslag så lenge de er med i TNN.

Dybdal opplever at NFF har jobbet mot akademiet, for eksempel ved å oppfordre klubber til å ikke spille treningskamper mot TNN.

Han sier at «NFF direkte prøver å hindre barn og unge å spille fotball».

Tore Jarl Bråteng i NFF Oslo sier at de aldri har kommunisert ut noe om dette, og at det heller ikke finnes hjemmel for det i lovverket.

Magne Aarvik

Sportslig leder i Ullern

Magne Aarvik, sportslig leder i Ullern, sier de har hatt dialog med kretsen, som har gitt uttrykk for at klubben helst ikke spiller kamper mot private aktører. Han oppfattet det aldri som et krav.

– Det vi har gjort når vi følger opp våre medlemsklubber, er å spørre om noen av deres lag har spilt treningskamper mot private aktører. Det er for å få en forståelse av hva som skjer ute hos våre klubber, og få innsikt i hvilke behov klubbene har, sier Bråteng.

Tore Jarl Bråteng

Dagli leder i Oslo fotballkrets

At spillere også deltar i private tilbud, er ikke noe hinder fra å komme på sone- eller kretslag, ifølge han. Men deltagelse krever et samarbeid mellom klubb og krets - og det er klubbene som nominerer spillere.

– Om spilleren bruker hoveddelen av sin treningshverdag utenfor våre klubber, har vi ikke grunnlag nok til å følge opp, sier han.

Sindre Øgar
Read Entire Article