Bør du bruke tøymykner når du vasker sengetøy? Og skal det strykes? Her får du en vaskeguide.

3 weeks ago 30



Burde vi vaske sengetøyet mer enn vi gjør? Det kommer an på, mener vaskeekspert.

Skal sengetøyet alltid vaskes på 60 grader? Her får du svar. Foto: Shutterstock

Publisert: 02.11.2024 08:00

Ukens tips: Har bestemor rett i at sengetøy bør strykes? Hvor ofte bør det egentlig vaskes? Og er det lurt å bruke tøymykner? Her får du råd.

Eksperten: Seniorforsker Kirsi Laitala ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO har jobbet med tekstilforskning i over 20 år.

1. Hvor ofte bør vi vaske sengetøyet?

Vi tilbringer rundt en tredjedel av livet i sengen. Men vaskes sengetøy ofte nok, og bør vi skifte ut dyner og puter hyppigere?

– Behovet for vaskehyppighet avhenger av mange faktorer, så det er ingen «fasit». Behovet øker dersom en har støvmiddallergi for eksempel. Det er større krav til hygiene dersom noen i familien er syk eller har nedsatt immunforsvar, sier Kirsi Laitala.

– Bakterier drepes ikke bare av temperatur, men også av enkelte ingredienser i vaskemidlene. Dersom man ønsker å øke hygiene ved bruk av høy temperatur, kan man gjøre det enten ved å vaske på over 60 grader, ved å tørke i tørketrommel eller ved å stryke sengetøyet, sier hun.

2. Hvilken grad bør sengetøyet vaskes på?

– Det er flere faktorer i klesvask som påvirker hvor rent det blir. Rengjøringsresultatet er avhengig av løsemidler, altså vann og typer og mengder vaskemidler, temperaturer, lengde på vaskesykluser og mekanisk bearbeiding. Hvis ett av disse elementene reduseres, må et annet økes for å oppnå et lignende nivå av renhet, sier forskeren.

– Ofte vil 40 grader kunne være nok når sengetøyet ikke er veldig skittent, fordi vaskemidler i dag fungerer bedre også på lavere temperaturer enn tidligere. Spesielt blekemidler i vaskemidlene har også bakteriedrepende effekt. Hvis sengetøyet er brukt lenge, er veldig skittent eller om det er sykdom i familien, er det en fordel å bruke høyere temperatur for å fjerne mer inngrodd smuss. Om det har kommet oljeflekker eller flekker med farge, som sminkerester, kan man bruke flekkfjerningsmiddel.

3. Kan/bør sengetøy vaskes sammen med laken?

– De kan fint vaskes sammen, så lenge fargene og materialene tillater det.

4. Bør det henges ut til tørking (hvis mulig) eller tørkes i tørketrommel?

– Mange tørketromler bruker mer strøm enn vaskemaskin, så det er bedre å hengetørke når mulig. Igjen er det unntak: Ved pollenallergi er det best å tørke inne når det er pollensesong, understreker hun.

5. Hvilken effekt har det å stryke sengetøyet?

– Både tørketromling og stryking er varmebehandlinger som også har en bakteriedrepende effekt. De påvirker også hvordan tekstilene føles og ser ut, og mange velger jo disse behandlingene på grunn av det, til tross for økt strømforbruk. Tørketromling kan øke slitasje på materialene, spesielt dersom tekstilene blir overtørket, sier Laitala.

6. Skal en bruke tøymykner?

Forskeren mener at man som hovedregel ikke burde bruke tøymykner. Det er flere grunner til det:

De syntetiske vaskemidlene på 1940-tallet gjorde ofte tekstilene harde og stive etter vask, og dermed så tøymykneren dagens lys.

– En annen grunn var at syntetiske fibre ble tatt i bruk, og tøymyknere ble brukt for å redusere statisk elektrisitet. I dag er både vaskemidlene og tekstilbehandlingene kommet videre, og det er mindre behov for tøymyknere, forklarer hun.

På Sifo har de testet tøymykneres luktegenskaper ved klær.

– Testen viste at tekstilene som vaskes med tøymykner tar i seg mer svettelukt i bruk, det gjelder spesielt for syntetiske fibre. Det skjer sannsynligvis fordi tøymykneren ikke blir vasket helt bort og blir igjen som et tynt belegg på stoffet.

– Andre tester har vist at tøymyknere tetter porene i tekstiler og reduserer fukttransport som er uønsket for eksempel i treningstøy som skal «puste», og på håndklær som skal ta i seg mest mulig fuktighet. Dette kan også påvirke egenskapene på sengetøy, sier Laitala.

Og legger til:

– Bruk av tøymykner har negative miljøpåvirkninger, ikke bare på grunn av bruksfasen hvor det blir skyllet ut i avløpsvannet, men også på grunn av tidligere stadier i livssyklusen hvor transport og produksjon øker miljøpåvirkninger. I tillegg kan noen være allergiske mot parfymene eller andre ingredienser i midlene.

– Hvorfor sverger noen til tøymyknere?

– Undersøkelser hos oss viser at tøymyknere brukes fordi mange liker den mykere følelsen eller duften, og noen også for å redusere statisk elektrisitet. For mange er det også bare en vane, sier Laitala.

Read Entire Article