Tidligere KrF-leder Olaug Bollestad har ikke tillitt til partiledelsens behandling av varselet mot henne.
mandag 16. september kl. 20:00Kortversjonen
- Tidligere KrF-leder Olaug Bollestad ønsker at varslingen mot henne skal behandles av sentralstyret og ikke av partiledelsen.
- Hun anklager partiledelsen for å ha arbeidet målbevisst for å presse henne til å trekke seg.
- Generalsekretær Ingunn E. Ulfstein sier at varselet er ferdig behandlet.
I brevet, som VG har sett, ber Bollestad om at varslingssaken skal behandles av sentralstyret og ikke av partiledelsen, som er vanlig utine i partiet.
Det er to grunner til dette, skriver hun i brevet sendt til partiets sentralstyre forrige uke:
«Det ene er at nestlederne og generalsekretæren fra 30. mai og frem til det avgjørende sentralstyremøtet hvor jeg trakk meg, har arbeidet målbevisst for å presse meg til å trekke meg.»
Vårt Land omtalte brevet først.
«De har tatt stilling og kan derfor ikke behandle varselet nøytralt», skriver hun videre i brevet.
22. august trakk Bollestad seg som leder i KrF etter at det en drøy uke tidligere ble kjent at partiet hadde mottatt et varsel mot henne.
Bollestad sier til VG at hun ikke ønsker å kommentere brevet. Hun er sykemeldt til 30. september.
Dette har skjedd
- Ifølge opplysninger til VG ble Olaug Bollestad konfrontert med klager og reaksjoner på sin lederstil tidlig i sommer. Dette var før det var levert et formelt varsel mot henne.
- I et oppfølgende møte i juni skal Bollestad selv ha tatt opp lederspørsmålet. Ifølge kilder VG har snakket med, oppfattet da partiledelsen at hun skulle trekke seg.
- KrF-lederen ble også sykemeldt i begynnelsen av juni. I løpet av sommeren ble det laget en plan for hvordan hun skulle gå ut med nyheten om at hun ønsket å trekke seg som leder, ifølge VGs kilder.
- Da sentralstyret møttes 6. august, skulle avgangen offentliggjøres dagen etter, slik ledelsen hadde oppfattet det.
- Ifølge TV 2 var det da lagt klar en kommunikasjonsstrategi for hennes avgang og møte med pressen, der 1. nestleder Dag Inge Ulstein skulle trå inn som leder.
- I stedet møtte Bollestad selv i sentralstyremøtet og holdt en tale, der hun ga uttrykk for at hennes nestledere hadde lagt press på henne om å gå av og takke nei til gjenvalg på Stortinget. Det omtalte først Vårt Land .
I brevet til sentralstyret anklager også Bollestad generalsektær Ingunn E. Ulfstein for å bruke varsling mot henne.
«Den andre grunnen er at generalsekretæren – etter at jeg sa jeg ikke ville trekke meg – har brukt varslingsinstituttet i Arbeidsmiljøloven som et grep for å skape en situasjon som gjorde det umulig for meg å fortsette, skriver hun».
Varselet ferdig behandlet
VG har kontaktet partiledelsen i forbindelse med denne saken og presentert dem for kritikken.
– Varselet er behandlet etter partiets varslingsrutiner. Sentralstyret ble orientert på sitt styremøte 15. september. Saken anses som avsluttet fra partiets side, sier generalsektretær Ingunn E. Ulfstein i en SMS til VG.
– På generelt grunnlag synes jeg det er fryktelig skuffende hvis sensitive dokumenter i forbindelse med en varslingssak lekkes til media, skriver hun videre.
Partiledelsen ble også konfrontert med brevet da de forlot landsstyremøtet mandag kveld.
– Ingen kommentar, sa de tre til pressen.
«Grunnleggende illojalt»
Bollestad skriver at hun får betalt advokat av partiet, og at hennes og partiets advokater møttes 11. september.
Under dette møtet skriver Bollestad at varselet mot henne tidligere hadde blitt kalt et «notat», men at det byttet navn 8. august.
Da Bollestad hadde samtaler med generalsekretæren og nestlederne i juni og juli skriver hun at det ble lest fra et «notat». I møtet 11. september skal generalsekretæren ha bekreftet at notatet og varselet var samme dokument.
Hun mener det etterlatte inntrykket av hva hun har gjort fremstår mer alvorlig når ordet «varsel» blir brukt.
«Når vi nå vet at det ikke ble fremsatt noe varsel i sommer, men en klage over lederstil, er det grunnleggende illojalt å ikke korrigere dette inntrykket.» skriver hun i brevet.
Partikrise
Dag Inge Ulstein tok over som fungerende leder i partiet. Han har omtalt situasjonen i partiet som krevende.
Mandag var det krisemøte i partiets landsstyremøte. Generalsekretær Ingunn Ulfstein sa til pressen tidligere mandag at varslingssaken mot Bollestad ikke var tema under dette møtet.
På møtet ble de enige om å kalle inn til ekstraordinært landsmøte 25. januar 2025.
Les VGs politiske redaktør: Dag Inge Ulstein ville ikke bli partileder. Kan han bli det likevel?