Boligprisene skal opp – men først skal renta ned

1 week ago 10



Boligmarkedet:

Eiendomsmeglere er enige om at boligprisene i Norge, særlig i sentrale strøk, skal opp. Men det skjer neppe før Norges bank begynner å senke renten neste år.

 Gorm Kallestad
GÅR SNART OPPOVER: Boligmarkedet begynner å bevege seg, men vi må vente til neste år før det begynner å gå oppover, tror Grete Meyer i Privatmegleren Foto: Gorm Kallestad

Publisert 29.09.2024 16:56

– Nå er vi i enden av bunnen, sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Wittenberg Meyer.

Siden Norges Bank startet rentehevingene høsten 2021, har boligprisveksten hatt en betydelig roligere økning. Med prognoser om rentekutt fra neste år vil mye endre seg, tror meglere TV 2 har snakket med.

– Optimisme

– Vi tror markedet er i ferd med å snu, og at vi får kraftig prisvekst fremover og spesielt fra neste år. Hovedgrunnen til dette er svært få nyboliger i produksjon, kombinert med befolkningsvekst og lavere renter, sier Christoffer Askjer i meglerselskapet Sem & Johnsen.

Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken tror boligprisene vil øke med mellom 20 og 25 prosent de neste to årene, men hun tror markedet vil ligge ganske rolig ut dette året. 

 Goran Jorganovich  / TV 2
TROR PÅ ØKNING: Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Vi forventer å se en roligere høst før boligprisene skyter fart igjen neste år, når Norges Bank begynner å kutte renten, sier Alsvik.

Hun tror boligmarkedet i og rundt Oslo er mest sensitivt for renteendringer.

Overraskende stabilt

Askjer tror den viktigste effekten av renten er psykologisk. Hovedgrunnen til at prisen på boliger øker er lav produksjon av nye boliger og befolkningsvekst i sentrale områder. 

Etter 14 rentehevinger på rad konstaterer han at boligmarkedet tross alt har holdt seg overraskende stabilt. Antallet boliger solgt det siste året er høyere enn på flere år.

– Økt kjøpekraft, oppdemmet og uforløst boligbyttebehov etter en periode med høy usikkerhet, forventninger om lavere rente og lavt tilbud av nye boliger i Norge er faktorer som helt klart har påvirket dette, mener han. 

 Truls Aagedal / TV 2
OPTIMIST: Grethe Wittenberg Meier tror på oppgang i boligmarkedet neste år. Foto: Truls Aagedal / TV 2

I Privatmegleren mener Grethe Wittenberg Meier å ha sett kimen til en endring allerede. 

 – Aktivitetesnivået har vært høyere enn vi har sett de siste ukene. Vi hadde mer aktivitet og visninger i helgen som var, og flere salg siste helgene, sier hun.

For få boliger bygges: – Det blir et problem fremover

Ifølge Meier har aktiviteten i boligmarkedet gått opp 20 prosent bare de siste ukene. Signalet om at renten skal ned, skaper optimisme, tror hun.

– Nå begynner folk på kjøpe seg opp eller kaste seg på prisstigningen.

Salgstiden øker

Likevel må folk være tålmodige – faktisk helt til neste år. Det ligger mange boliger ute for salg, og det gjør at antallet dager før en bolig blir solgt har økt betydelig. 

– Det går tregere å selge nå. Bare i august gikk omløpsstatistikken opp fra 29 dager til 46 dager, eiendomsmeklerne har aldri hatt større porteføljer enn nå, forklarer Wittenberg Meier. 

Ifølge tall fra Eiendom Norge har antallet eiendomssalg økt med 8,6 prosent i forhold til i fjor. 

– Bygg mer!

Om en drøy uke legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024. Meglerne er helt enige i hva som skal til for å dempe den forventede prisveksten på boliger.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
– BYGG MER: Det eneste som kan dempe prisveksten på boliger er å få fart på boligbyggingen. Og det bør skje raskt, mener Christoffer Askjer i meglerfirmaet Sem & Johnsen. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

– Det er enkelt: Legg til rette for å bygge flere boliger. Nå. Hittil har vi sett en masse tiltak som ikke gir reell effekt, som alternative boligmodeller og strenge reguleringer som i realiteten bare forverrer situasjonen. Ved å tilrettelegge for raskere reguleringsprosesser tas kostnadene ved boligbygging ned og tilbudssiden styrkes. Det er det eneste som kan holde prisene i sjakk, sier Askjer. 

I Handelsbanken er man enig i at de viktigste grepene handler om å øke tilbudet av boliger.

– Det bygges for få boliger. For å stimulere til at flere får kommet seg inn på boligmarkedet, må tiltakene rettes inn mot tilbudssiden og ikke etterspørselssiden, sier Karine Alsvik.

Valgkampsak

Askjer mener det i prinsippet er bra at flere partier nå ser ut til å gjøre boligpolitikk til valgkampsak, men i praksis kan det også være et problem, fordi politikk tar tid.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
UT MOT FORSKRIFT: Administrerende direktør i Sem & Johnsen, Christoffer Askjer, mener boliglånsforskriften bør skrotes. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

– Ett år er altfor lenge å vente. Vi har allerede lagt bak oss to år med altfor lav byggeaktivitet og det er et kjempeproblem som bare blir vanskeligere å løse jo lenger man venter, mener han. 

Og han oppforderer myndighetene til å fjerne boliglånsforskriften.

 – Den er laget for en annen tid og har gått ut på dato, sier Askjer.

Read Entire Article