– Blir mer og mer rabiat

1 week ago 9



Presidentvalget i USA:

Nok en gang vekker tidligere president Donald Trumps uttalelser oppsikt.

 Rebecca Droke / AP Photos / NTB
FYRTE LØS: Donald Trump hadde søndag kveld norsk tid valgmøte i Pennsylvania. Foto: Rebecca Droke / AP Photos / NTB

Publisert 30.09.2024 15:33

– Trump kommer med stadig skarpere utspill, og sier ting som er langt over streken, nesten hver dag. Det er noe vi har sett fra ham før, men det er likevel en ekstremt uansvarlig måte å drive valgkamp på.

Det sier kommentator og tidligere USA-korrespondent for Aftenposten, Christina Pletten, til TV 2. 

Søndag kveld norsk tid tok Trump til talerstolen under et valgmøte i byen Erie i delstaten Pennsylvania.

 Beate Oma Dahle / NTB
LANGT OVER STREKEN: Aftenposten-kommentator Christina Pletten kaller Trumps uttalelser søndag for langt over streken. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Typisk Trump

Der gikk han igjen hardt ut mot enkelte kategorier av immigranter, samtidig som han kom med oppsiktsvekkende uttalelser om politi og vold, samt Kamala Harris.

For fra podiet, bak skiltet med påskriften «Make America great again» og en mikrofon, sa Trump dette, ifølge Reuters:

– En tøff time, og jeg mener skikkelig tøff, så vil ryktet spre seg og det slutter umiddelbart.

Utspillet kom i forbindelse med kriminalitet, og hvordan man kan få bukt med det. Svaret fra Trump: En brutal dag med gjengjeldelse fra politiet, og kriminalitet vil være utryddet umiddelbart, skriver Politico

– Jeg tenker at det på mange måter er typisk Trump. Han har holdt på med sånn type voldsromantisering ved ulike sammenhenger. Samtidig så er han veldig opptatt av at det var retorikken fra Biden og Harris som gjorde at han ble utsatt for et attentat. Noe som er paradoksalt, sier rådgiver Eirik Løkke i Civita til TV 2.

 Erlend A. Sørbø / TV 2
USA-EKSPERT: Eirik Løkke venter at det blir flere utspill fra Trump den neste tiden, som vil vekke oppsikt. Foto: Erlend A. Sørbø / TV 2

Løkke er klar på at han ikke tror Trump har noen tanker om hvordan noe slikt skulle materialisere seg, men som tidligere president og presidentkandidat har det noe å si hvilke signaler han sender.

Overfor Politico sier en talsmann for Trump-kampanjen at det hele var ment som en spøk.

– Rabiat 

I tillegg til utspillet om at gjengjeldelse fra politiet vil rydde opp USAs gater, gikk han på ny til angrep på sin motkandidat Kamala Harris. 

– Joe Biden ble mentalt svekket. Det er trist, men «lyvende» Kamala Harris, ærlig talt, jeg tror hun ble født sånn, sa Trump på et tidspunkt ifølge CNN.

Konfrontert med begge utspillene, sier Løkke følgende: 

– Helt siden han annonserte sitt kandidatur i 2015, så har det kommet slike type utspill med jevne og ujevne mellomrom. Valget nærmer seg, og han blir mer og mer rabiat, virker det som. Det kan vi vente oss hele veien inn. Så er det liten grunn til å tro at det flytter velgere til den ene eller andre siden. Folk har blitt vant med at slik er han.

Utspillene søndag føyer seg inn i en lang rekke som har vakt oppsikt den siste tiden. At innvandrere fra Haiti spiser kjæledyr,  og at man ved neste valg ikke trenger å stemme, er to andre. 

– Han sier utrolig mye som er så langt over streken at man nesten ikke vet hvordan man skal forholde seg til det, sier Aftenpostens Pletten. 

– Blir du som kommentator fortsatt overrasket over utspillene til Trump?

– Ja, på en måte. I den forstand at får du elektrisk støt, så gjør det like vondt hver gang. For meg er det overraskende at så mange mennesker hører disse tingene, og fortsatt vurderer å stemme på ham. Det er det mest overraskende. Det er ingen andre politikere, tenker jeg, som har det slingringsmonnet som han har, sier Pletten.

Read Entire Article