Ble slått alarm: – Det jævligste av det jævlige

1 month ago 27



To mistenkte smittetilfeller skapte frykt. Det er ikke uten grunn, ifølge eksperter.

 Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
SMITTEVERN: Ørjan Olsvik, professor i klinisk mikrobiologi ved Univeristetet i Tromsø, har sett konsekvensene av viruset på nært hold. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Publisert 03.10.2024 18:03

Onsdag kveld fikk en telefonsamtale alarmen til å gå på sentralstasjonen i Hamburg i Tyskland. 

To personer var mistenkt smittet av det livstruende viruset marburg.  

Politiet sperret av togstasjonen slik at ingen kom til eller fra. Inn rykket helsepersonell iført tungt smittevernutstyr. 

Personene ble hastet til sykehus for isolasjon og prøvetaking, rapporterte den tyske kringkasteren NDR.

Samtidig preget frykt over at viruset hadde kommet til Europa norske og internasjonale overskrifter. 

 Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D / Centers for Desease Control
VIRUS: Marburgvirus er i samme familie som ebolavirus. Sykdommene kan likne på hverandre. Foto: Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D / Centers for Desease Control

Torsdag kom imidlertid sykehuset med fasiten: Begge testet negativt for viruset, ifølge Bild. 

Men at det var grunn til å reagere, det enes norske viruseksperter om. 

– Myndighetene reagerte lynraskt, og det var dramatisk. Samtidig er dette en eksepsjonell og skremmende sykdom, så dette vil man stoppe så fort som mulig, sier professor i medisin og molekylær immunologi, Anne Spurkland, til TV 2. 

– Dramatisk  

Det var en tysk legestudent (26) som selv varslet om at han mistenkte at han og kjæresten kunne være smittet av viruset. 

Han hadde nylig reist fra Rwanda i Afrika, der han hadde vært i kontakt med en pasient som legene senere diagnostiserte med marburgviruset, skriver Bild.

Landet håndterer nå et utbrudd av viruset, som er en alvorlig og ofte svært dødelig blødningssykdom hos mennesker.

– En frisk person kan bli smittet av viruset for deretter, etter noen dager med feber og influensa, plutselig få blødninger og organkollaps. Man begynner å blø ut av kroppsåpninger, så det er ekstremt, sier Spurkland.

 Terje Pedersen / NTB Scanpix
PROFESSOR: Anne Spurkland er immunolog og professor i anatomi ved Universitetet i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Dødelighetsraten for sykdommen kan variere mellom 24 til 88 prosent. 

– Det er dramatisk, sier hun. 

Rwanda har så langt bekreftet minst 27 smittetilfeller, inkludert ni dødsfall, ifølge Africa Centers for Disease Control and Prevention.

– Dette viruset er det jævligste av det jævlige, sier Ørjan Olsvik, professor i klinisk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø.

Han har tidligere jobbet i en rekke afrikanske land med bekjempelsen av ebolavirus, som marburg også er i familie med. 

Han har sett på nært hold hva viruset kan gjøre med et menneske. 

 Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
BESKYTTELSE: Ørjan Olsvik forteller at han må ha på seg denne typen smittevernutstyr i møte med ebolavirus. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Å ha sett det gir varige spor. Mennesker går rett og slett i oppløsning, sier han. 

Er på alerten 

Det finnes ingen vaksine mot viruset eller behandling mot sykdommen.

Derfor førte også de to mistenkte smittetilfellene på togstasjonen i Hamburg til stor bekymring for at viruset kunne ha kommet til Europa. 

– Myndighetene er på alerten. Og kanskje enda mer nå enn før. Vi vil ikke ha en pandemi igjen, så det var riktig å reagere, sier Spurkland.

 Ben Curtis / AP
HELSEPERSONELL: Majoriteten av de smittede i Rwanda, er helsepersonell. Bildet er fra et tidligere utbrudd i Uganda i 2014. Foto: Ben Curtis / AP

Mennesker smittes av marburgviruset gjennom direkte kontakt med infiserte flaggermus, eller andre personer som har sykdommen. 

Mellom mennesker smitter viruset som regel via kroppsvæsker, som oppkast eller blod. 

– Det må slås alarm dersom det mistenkes smitte, og det må slås alarm raskt. Konsekvensen for den som kan være smittet og de som har vært i nærheten, er så alvorlige, sier Olsvik. 

Selv om dødeligheten er noe av det som skremmer ekspertene mest ved viruset, har det faktisk også et positivt aspekt. 

– Lite sannsynlig 

Torsdag kom nyheten om at Sverige vil klassifisere marburgviruset som en «samfunnsfarlig sykdom». 

– En slik klassifisering gir muligheten til å sette inn ekstraordinære smitteverntiltak etter smittevernloven ved behov, sier sosialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressekonferanse ifølge Dagens Nyheter.

Ifølge Espen Rostrup Nakstad har vært sporadiske tilfeller av Marburg-virus i Europa tidligere. Alle tilfellene stammer fra reiser fra afrikanske land, men det har aldri tidligere utviklet seg til større utbrudd. 

 Simen Askjer  / TV 2
OVERLEGE OG FORSKER: Espen Rostrup Nakstad sier at det aldri før har vært et større utbrudd av marburg i Europa. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Det skyldes blant annet at viruset ikke er veldig smittsomt ute i det offentlige rom og at man har sporet opp nærkontakter raskt, sier han. 

Nakstad er leder av nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin ved Oslo universitetssykehus. 

– Det er gode systemer i Norge for denne typen smittesporing i regi av Folkehelseinstituttet, så det er lite sannsynlig at akkurat marburgvirus vil forårsake noen større epidemi i Norge.

Her hjemme følger FHI med på situasjonen.

– FHI følger med på situasjonen i Rwanda og har råd om hvilke forholdsregler man bør ta dersom man skal reise til områder med påvist sykdom, sa overlege Jacob Dag Berlid ved FHI til TV 2.

– Ikke få panikk 

Ifølge Olsvik er det nettopp dødeligheten som gjør at marburgviruset «ikke er så forferdelig farlig» i et globalt perspektiv. 

– Inkubasjonstiden er kort. Det går altså ikke lang tid fra man blir smittet til man blir alvorlig syk og dør. Ettersom man blir så fort syk, rekker man heller ikke smitte så mange, sier han. 

 Ben Curtis / AP
HELSEPERSONELL: Majoriteten av de smittede i Rwanda, er helsepersonell, i likhet med den tyske legestudenten som befant seg på toget. Arkivfoto: Ben Curtis / AP

Dette er i tråd med vurderingen til WHO, som mener at risikoen for et globalt utbrudd av marburgviruset er lav.

– Alle tidligere utbrudd av viruset har vært ganske begrenset, så det har hittil vært ganske lett å stoppe det, sier Spurkland. 

Risikoen for at nasjonalt utbrudd vurderes imidlertid som svært høy. I tillegg er det høy risiko for et regionalt utbrudd.

– Rwanda befinner seg i en uoversiktlig fase nå. Det viktigste nå, er å ikke få panikk, smittespore og isolere nærkontakter så godt det går. 

Read Entire Article