Ble politiker etter klistremerke-krangel

1 month ago 33



Presidentvalget i USA:

Tim Walz er Kamala Harris´ visepresidentkandidat. Men hadde det ikke vært for en helt spesiell hendelse med et klistremerke hadde Walz trolig aldri gått inn i politikken.

 Kerem Yücel
GOD STEMNING: Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris blir tatt imot av sin visepresidentkandidat Tim Walz under et valgmøte i Eau Claire, Wisconsin. Foto: Kerem Yücel

Publisert 18.08.2024 18:05 Sist oppdatert 23 minutter siden

MANKATO, Minnesota (TV 2): Mandag starter Demokratene sitt landsmøte i Chicago, der Tim Walz skal presenteres som visepresidentkandidat for delegatene

For mange politiske observatører var guvernøren fra Minnesota et overraskende valg. 

På Mankato West High school i Minnesota – der Walz underviste er derimot rektor Sherri Blasing ikke overrasket. 

– Han var en fantastisk lærer som utvidet elevenes horisont, forteller hun til TV 2. 

 Frode Hoff / TV 2
STOLT REKTOR: Rektor Sherri Blasing viser fram trofèet skolens fotballag sikret seg for første gang i 1999, da Tim Walz var en del av trenerteamet. Foto: Frode Hoff / TV 2

Det er en synlig stolt rektor som viser TV 2 rundt på skolen der Walz og kona Gwen begge jobbet som lærere. 

Blasing er full av lovord om sine tidligere kollegaer og naboer.

– Jeg husker en gang da familien til en avgangselev hadde det tøft økonomisk. Da tok Tim og kona Gwen ansvar og arrangerte eksamensfest for henne. 

Det er slike mennesker de er, understreker hun. 

Kalte ham «Tampong-Tim»

Valget av den relativt ukjente Minnesotaguvernøren kom overraskende på mange eksperter. 

Det synes vanskelig for republikanerne å finne en effektiv måte å slå tilbake mot den joviale 60-åringen. En strategi har vært å angripe Walz som en farlig kommunist som har innført det, i amerikansk målestokk, radikale tiltaket gratis skolemat.

Et annet angrepspunkt er å forsøke å klistre Walz opp mot Woke-bevegelsen, etter at Minnesota-guvernøren har støttet et forslag om å utplassere automater for bind og tamponger på skoletoaletter i delstaten. 

Republikanerne, og Donald Trump, har feilaktig hevdet at slike automater også er satt opp på guttetoalett, og brukt kallenavnet «Tampong-Tim» om Walz. 

Rektor Blasing bare ler av kallenavnet. 

– Du vet, gratis tamponger og mensbind ble innført etter forslag fra de kvinnelige elevene, slik at fraværet skulle gå ned, forteller hun. 

Elsket kaloribombe

Fem minutters kjøring unna skolen ligger kafeen Tandem Bagel, et fast stoppested for ekteparet Walz da de bodde i Mankato. 

Eier Anne Frentz kan avsløre at det særlig var en rett som fristet:

– Det var alltid energibomben, ler hun og legger til at kona Gwen pleide gå for noe lettere. Hun tror Walz blir en strålende visepresident, dersom demokratene vinner valget. 

 Frode Hoff / TV 2
STOLTE INNBYGGERE: I Tim Waltz hjemby, Mankato i Minnesota, er folk stolte over å ha en medborger som visepresidentkandidat. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Alt det sprøe på nettet, alle memene viser faktisk hvordan han er. Han er bare en fantastisk jordnær fyr, forteller Frentz.

Tilfeldigvis er en av Tim Walz´tidligere studenter innom kafeen samtidig som TV 2. 

Tracy Frederick Corcoran beskriver Walz som en svært engasjert lærer.

– Han brakte virkelig verden inn i klasserommet, og nå når han selv skal ut på den internasjonale scenen er ringen sluttet. 

 Frode Hoff / TV 2
STAMKAFE: Tim Waltz og konen Gwen frekvekterte ofte kafèen Tandem Bagels i Mankato, Minnesota. Foto: Frode Hoff / TV 2

Inspirert av sin tidligere lærer har hun selv valgt en yrkesvei innen undervisning, som lærer på en lærerutdanning i nærheten. 

Walz´ engasjement stanset ikke ved skoleporten, forteller hun. 

– Det handlet ikke bare om å lykkes på skolen, men å lykkes i arbeid og i livet ellers.

 Frode Hoff / TV 2
BLE INSPIRERT: Tracy Frederick Corcoran er ikke overrasket over at Tim Waltz er valgt som Kamala Harris´ visepresidentkandiat. Foto: Frode Hoff / TV 2

Stanset av Secret Service

Men det var en helt spesiell hendelse som gjorde at Tim Walz forlot lærerjobben for å bli politiker, forteller rektor Sherri Blasing til TV 2. 

Under presidentvalgkampen i 2004, skulle nemlig sittende president George W. Bush ha et valgkampmøte i Mankato. 

Flere av Walz studenter ville delta på møtet, sammen med læreren. 

Men da Secret Sevice oppdaget at en elev hadde et klistremerke med motkandidat John Kerry på lommeboken ble han nektet adgang

Det fikk lærer Tim Walz til å tenne på alle pluggene – og også han ble nektet adgang, og anholdt av Secret Service. 

 Frode Hoff / TV 2
LÆRER: Her på Mankato West High School var det at Tim Walz var lærer og fotballtrener. Foto: Frode Hoff / TV 2

Han var fremdeles opprørt da han kom tilbake, minnes Blasing. 

– Det var da han bestemte seg for å bli valgt til Kongressen.

Det klarte han i 2007, og da han skulle bli sverget inn som kongressrepresentant fikk han også endelig møte George W. Bush.

Bush bemerket da humoristisk til Walz, at det kanskje hadde vært lettere å sluppet ham inn den dagen, sier Blasing til TV 2. 

20 år etter at han tok beslutningen om å bli politiker kan Tim Walz bli USAs neste visepresident. 

10 ting du kanskje ikke visste om Tim Walz:

1. Walz ble født i byen West Point i Nebraska i 1964.

2. Han vokste opp i Butte, et landbrukssamfunn med 400 innbyggere.

3. Som 17-åring vervet Walz seg til nasjonalgarden.

4. Walz studerte statsvitenskap ved Chadron State College in 1989, og tok en mastergrad utdanning ved Minnesota State University, Mankato i 2001.

5. Walz og kona Gwen underviste ett år i Kina, som en del av et statlig amerikansk program. Begge snakker fremdeles mandarin.

6. Walz møtte kona, Gwen Whipple da de begge underviste i midlertidige klasserom. Ifølge Gwen forstyrret av Walz´ høylydte undervisning klassen hennes.

7. Begge ekteparets barn ble unnfanget etter kunstig befrukting. –Det er en grunn til at vi gav henne navnet Hope, har Walz sagt flere ganger.

8. Walz var en del av trenerteamet for Mankato West High School som sikret seieren i delstatscupen 1999, for aller første gang.

9. Walz er selv en aktiv jeger, men har etter flere masseskytinger gått inn for strengere våpenlover for anskaffelse av angrepsvåpen.

10. Walz høstet krass kritikk fra republikanerne for å ha nølt med å sette inn mer politi og nasjonalgarden, for å stanse plyndring og opptøyer som følge av drapet på George Floyd i Minneapolis i 2020.

Kilde: Politico

Read Entire Article