Ble kastet av flyet etter én pils

1 month ago 30



Stavanger-mannen Rune Aanderaa betegner det han ble utsatt for som trakassering fra kabinpersonalets side.

Aanderaa jobber som borevæskespesialist i Schlumberger. 20. januar avsluttet han en arbeidsperiode på boreriggen Deepsea Yantai, og fløy inn med helikopter til Kvernberget flyplass i Kristiansund.

Det siste døgnet i turnusperioden på riggen hadde vært svært travelt, og Aanderaa fikk verken dusjet eller barbert seg før helikopterturen.

Han var veldig sliten etter den hektiske jobbinnspurten. Vel framme på flyplassen tok han seg en tur ut i frisk luft for å klarne hodet.

Rune Aanderaa2

Rune Aanderaa krever en beklagelse fra flyselskapet for det som skjedde. Han ønsker også at Widerøe går gjennom sine rutiner ved opplæring og kvalitetssikring av kabinpersonalet.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Deretter drakk han et glass med 0,75 liter pils sammen med medarbeidere fra riggen, før flyet til Bergen skulle lette.

Inne på flyet tok han plass på setet sitt på bakerste rad, skulle til å finne fram headsettet, og så fram til en avslappende flytur.

Mente han hadde snublet

– Flyverten kom plutselig bak til meg, og mente jeg hadde snublet i midtgangen. Han spurte meg om formen var god. Jeg syntes spørsmålet var merkelig, men svarte at «jo da, den er grei den».

Ifølge Aanderaa fulgte flyverten opp med at Aanderaa virket full og luktet alkohol.

– Jeg insisterte på at jeg bare hadde drukket en øl, så jeg kunne umulig være full. Flyverten ville ikke gi seg med sine påstander om at jeg måtte ha drukket mer enn en øl.

Rune Aanderaa

Rune Aanderaa har engasjert advokat fordi han ikke ønsker at noe lignende skal skje med andre i fremtiden.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Aanderaa fant flyvertens påstander pinlige og nedverdigende. Han prøvde å si at han ikke hadde sovet mye i det siste, og at det sannsynligvis var derfor han så litt redusert ut.

– Etter dette skiftet anklagene til at jeg i tillegg hadde blitt høyrøstet og at jeg kunne ha planer om å lage problemer under flyturen.

Det hele utviklet seg etter hvert til en diskusjon mellom Aanderaa og flyverten som endte med at offshorearbeideren fikk beskjed om å forlate flyet.

Politiet: «Fin og grei oppførsel»

– Jeg krevde å få ta en alkotest for å bevise at jeg på ingen måte var full. Jeg insisterte på at politiet måtte tilkalles, slik at jeg kunne få dokumentert promillenivået mitt, sier Aanderaa.

Han gikk så ut av flyet, og ringte politiet for å få bekrefte at de faktisk var tilkalt.

– Heldigvis kom politiet etter få minutter. De tok en promilletest av meg som samsvarte med påstanden min om at jeg bare hadde hatt en øl.

Roar fylling, operasjonsleiar i Møre og Romsdal politidistrikt.

Roar Fylling, leder av operasjonssentralen i Møre og Romsdal politidistrikt.

Foto: Casper Kanestrøm / Politiet

Roar Fylling, leder av operasjonssentralen i Møre og Romsdal politidistrikt, sier til NRK at politiet oppfattet Rune Aanderaa som «fin og grei» i oppførselen overfor politiet på flyplassen.

– Utåndingsprøven viste en promille på 0,34, og vedkommende ble dimittert av politiet på stedet, ifølge operasjonslederen.

Aanderaa måtte så ta inn på hotell for egen regning, og kjøpe ny flybillett til neste dag.

Jason Lahiff jobber sammen med Aanderaa på riggen og var med ham på reisen.

– Vi snakket sammen på gaten like før avgang, og jeg merket ikke noe unormalt. Inne på flyet leste jeg i en bok før avgang. Jeg fikk ikke med meg at det var noen diskusjoner, og oppdaget heller ikke at min kollega måtte forlate flyet. Jeg hadde ikke hodetelefoner på meg, og ville ha hørt det dersom det opsto en høylytt krangel i kabinen, sier han.

Har engasjert advokat

Da politiet rykket ut var meldingen fra Widerøe at passasjeren var «overstadig beruset».

Politiet ønsker ikke å kommentere vurderingen fra flyselskapet.

Advokat Kjell Erik Grøsfjeld skriver i en klage til Widerøe at klienten «praktisk talt var edru under opptrinnet til flyverten, og at episoden i ettertid fremstår som trakassering av Aanderaa».

«Det var kabinpersonalet som eskalerte situasjonen ved å påstå at han luktet alkohol og med å komme med grunnløse anklager om at han skulle være en potensiell bråkmaker», skriver advokaten videre.

Widerøe: «Aggressiv oppførsel»

Lina Lindegaard Carlsen, kommunikasjonsrådgiver i Widerøe, har innhentet rapporter fra de som jobbet på den aktuelle avgangen.

– Kabinpersonalet ble oppmerksomme på passasjeren under ombordstigning, da vedkommende snublet og luktet mildt av alkohol på vei nedover midtgangen. I slike tilfeller er rutinen å ta en rolig prat med vedkommende for å vurdere om han eller hun er i stand til å følge beskjeder og evakuere seg selv i en potensiell nødssituasjon.

Kommunikasjonsrådgiver i Widerøe, Lina Lindegaard Carlsen.

Lina Lindegaard Carlsen, kommunikasjonsrådgiver i Widerøe.

Foto: Einar Aslaksen / Widerøe

Ifølge personalet ble passasjeren tydelig fornærmet over spørsmål rundt dette, og de mener samtalen fort eskalerte i en høylytt retning fra passasjerens side.

– Det var to kabinansatte, og begge forsøkte etter tur å snakke med vedkommende for å roe ned situasjonen. Det var altså den aggressive oppførselen som utløste avgjørelsen om å ikke ta med passasjeren på flyvningen – ikke mengden alkohol som var inntatt, hevder flyselskapet.

NRK har bedt om å få lese rapportene som ble laget av Widerøe etter hendelsen, men vi har fått tilbakemelding om at «rapportene er interne og konfidensielle, og deles derfor ikke».

Publisert 21.02.2025, kl. 09.02

Read Entire Article