Ble fratatt sønnen (5) på flyplass i Brasil i mars: Får ikke gutten hjem

3 hours ago 4



Faren til gutten er svært bekymret.

Jeg er livredd for ham og tenker hele tiden på hvordan han har det, og hva han blir utsatt for, sier far gråtkvalt til NRK.

Vi møter han hjemme, et sted på Østlandet. NRK har valgt å anonymisere mannen av hensyn til barnet.

Femåringen fikk forbud mot å reise

Det startet 26. mars i år da faren, sønnen og hans nye samboer skulle reise hjem med deres felles datter, fra ferie i Brasil.

På flyplassen fikk de beskjed om at sønnen hadde utreiseforbud, og at faren også hadde kontaktforbud med sønnen.

pTB0jQlLG9w

STOPPET HER: Reisen hjem med familien stoppet på flyplassen i Brasil 26. mars i år.

Foto: Reuters

Dermed ble far hindret i å ta med sønnen hjem til Norge.

– Hele tiden blir jeg oppsøkt av denne episoden på flyplassen hvor jeg ikke greier å beskytte familien. Det er beintøft, sier han.

Jeg har jo en skyldfølelse for at dette har skjedd, og jeg greier på en måte ikke å tenke på noe annet, sier faren.

Grunnløse overgrepsanklager

Bakgrunnen for saken er en konflikt mellom far og mor med sterke beskyldninger fra mor.

Anmeldelsene fra mor er henlagt av norsk politi.

Beskyldningene omtales som grunnløse i domstolen som har behandlet foreldretvisten. I den samme kjennelsen har moren til gutten mistet foreldreansvaret for barnet. Hun har anket den avgjørelsen.

Da far planla reisen til Brasil skrev mor en erklæring om at mormor skulle overta omsorgen for gutten deres i Brasil.

Få dager etter at de landet i Brasil anmeldte mormoren far til politiet i Brasil, for seksuelle overgrep mot gutten.

Far fikk medhold i brasiliansk rett 10. mai i år og trodde han endelig kunne ta barnet sitt med hjem, men nå er saken anket videre til Høyesterett.

Kvinnens advokat Helge Ekelund sier til NRK at de forholder seg til den brasilianske domstolen som har avgjort at gutten har utreiseforbud fra Brasil.

Barnet bor nå hos mormor i Brasil.

Min generelle forståelse er at de tar overgrepsanklagene på alvor for det er et stort problem i Brasil, og det er jo i utgangspunktet bra. Men det åpner opp for at det kan misbrukes som i dette tilfelle, sier Thomas Andrews, advokat for far.

Advokat Thomas Andrews.

BISTÅR FAR: Advokat Thomas Andrews bistår far som etter hvert er blitt tilkjent fri rettshjelp i den krevende og omfattende saken.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Retten mener anklagene er konstruert

Beskyldningene fra mor dreier seg blant annet om seksuelle overgrep, og de er altså på nytt fremsatt av guttens mormor, i Brasil.

I den ferske norske kjennelsen om foreldreansvar skriver tingretten at mor har svekket troverdighet. Retten peker blant annet på det de mener fremstår som konstruerte beskyldninger om drapstrusler mot sønnen og moren.

«Mor og mormors anklager fremstår fremsatt på strategiske tidspunkt, sett opp mot utviklingen i foreldretvistesaken og guttens utreise fra Brasil.

Retten skriver videre at det er «påfallende at anklagene stadig har blitt mer alvorlige, etter hvert som rettsprosessene i Norge og Brasil har skredet frem.»

Faren er fortvilet over situasjonen.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Retten i Norge finner ingen omstendigheter som underbygger at gutten har vært utsatt for overgrep, forgiftning eller grenseoverskridende atferd av far. De peker på uttalelser fra barnevernet, barnehagen, mors lege, politiet og to rettsoppnevnte sakkyndige.

Morens advokat anførte i retten at det har skjedd følgefeil, på grunn av feilvurderingene til mors lege og barnevernet.

Gutten har også blitt undersøkt i Brasil. I den norske dommen om foreldreansvar omtales det hva som er gjort i Brasil.

«Det fremgår av rettsdokumenter og en tverrfaglig rapport at verken påtalemyndigheten, sakkyndige eller straffedomstolen finner bekreftende grunnlag for anklagene».

«Situasjonen til gutten er kritisk»

Etter seks måneder med søvnløse netter har ikke faren fått gutten sin hjem. Familiens norske advokat kaller saken en tragedie for alle parter.

Vi er nå prisgitt det brasilianske rettssystemet som er ganske uforutsigbart og sendrektig. Og en vet ikke hvor lenge en skal vente. Det kommer liksom aldri et definitivt svar som gjør at en kan reise hjem. Familien lever i usikkerhet, sier advokat Andrews.

UD

Utenriksdepartementet i Oslo kan ikke uttale seg om saken.

Foto: Annika Byrde / NTB

Han har bedt norske myndigheter, gjennom blant annet Utenriksdepartementet (UD), om å hjelp for å få barnet hjem.

«Situasjonen til gutten er kritisk, da den informasjonen man har om han tilsier at han er hjemløs og ikke får dekket sine nødvendige behov der han er nå. Det bes derfor om en rask tilbakemelding, skriver advokaten i brevet til UD.»

Vi har en konvensjon som etter vårt skjønn skal ivareta barnet, men den har ikke en effekt. Det opplever vi som spesielt, sier advokat Andrews.

Utenriksdepartementet svarer NRK at det er Bufdir som håndterer saken. Bufdir vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier:

Barnerommet der gutten skulle bodd står tomt.

Barnerommet der gutten skulle bodd står tomt. Og alle dinosaurene venter på mer lek.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Vi vil gjennom hele prosessen ha kontakten med sentralmyndigheten i den andre staten, sier Jonas Hågensen, kommunikasjonsrådgiver i Bufdir.

Han sier rollen deres er å informere den andre sentralmyndigheten om norske regler, samt å innhente informasjon om rettssystemet i staten barnet er bortført til.

For familien er det tungt at saken ikke får en løsning.

Vi har en liten datter som snakker om ham hver dag. Hvorfor tok de NN?» spør hun, sier faren.

Hun er traumatisert av det som skjedde på flyplassen. Og gutten vår var så glad for at han skulle komme hjem til vennene sine etter ferien, men nå har han vært mer enn fem måneder i Brasil, sier faren.

– Grusomt

Moren til banet har kun rett til noen få timer med samvær, under tilsyn, i opptil 16 timer i året. Det slo tingretten i Norge nylig fast.

Vi vet at sønnen min er i Natal og går på en offentlig skole, i et av de verste områdene i favelaen. De fleste setter ikke ungene på skolen der fordi det er så grusomt. Utover det vet vi absolutt ingenting om ham, sier faren.

Brasils ambassade i Norge sier de ikke kan kommentere saker som er i rettssystemet. I en e-post minner der om at «en rekke av våre statsborgere også har opplevd varetektssaker i det norske rettssystemet.»

Brasils ambassade i Oslo

Brasils ambassade i Oslo.

Foto: Bengt Kristiansen/NRK

«Enhver prosess med varetekt forårsaker uønsket følelsesmessig stress hos mindreårige, og brasilianske myndigheter vil absolutt være oppmerksomme på barnas behov, sikkerhet og velvære til enhver tid.»

For faren er hele situasjonen vanskelig med grove anklager og en sønn han savner.

De siste to årene har vært en enorm påkjenning, før dette eskalerte med sønnen min i Brasil. Det er grusomt, og det er vanskelig å konsentrere seg i hverdagen om bare dagligdagse ting.

Publisert 24.11.2024, kl. 18.48 Oppdatert 24.11.2024, kl. 18.56

Read Entire Article