Blandede signaler fra USA: – Vi må være tydelige

1 month ago 44



MÜNCHEN (TV 2): Konferansen i München skjer på det mest dramatiske tidspunktet, sier Espen Barth Eide.

 Javad Parsa / NTB
SPENNING: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på plass i München for den årlige sikkerhetskonferansen. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert 14.02.2025 14:59 Sist oppdatert 9 minutter siden

– Uten sammenligning er dette det mest spennende og dramatiske tidspunktet å ha en München-konferanse på, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til norsk presse i München fredag. 

Den årlige sikkerhetskonferansen i München (MSC) åpner fredag og pågår til søndag. Konferansen regnes som verdens ledende forum innen forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Møtet skjer kort tid etter at Donald Trump og Vladimir Putin denne uken ble enige om å innlede forhandlinger om krigen i Ukraina. 

 Evan Vucci / AP / NTB
ENIGE: Vladimir Putin og Donald Trump sier de er enige om å starte forhandlinger om Ukraina. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

 Om Ukraina selv skulle få sitte ved forhandlingsbordet, var presidentene ordknappe om. 

– Det er ikke galt med fredsavtaler, men Ukraina må sitte ved bordet og være med på premissene om disse samtalene, sier Barth Eide.

Også under Nato-møtet i Brussel denne uken var signalene mange og blandede. 

– Doble signaler 

Også USAs sikkerhetsgarantier har særlig vært aktuelt. 

Under Nato-møtet i Brussel ble Trumps signal gjentatt av USAs forsvarsminister Pete Hegseth – Europa må ta mer markant ansvar for egen sikkerhet, mener de. 

Så avsluttet han møtet med å si «Make Nato great again». 

Den norske regjeringen velger å stole på at USAs sikkerhetsgaranti fortsatt gjelder – det til tross for doble signaler hele veien, ifølge Norges forsvarsministers egne ord. 

– Det er ingenting som tyder på at det ikke skal stå på lag, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) til TV 2. 

 Øystein Bogen / TV 2
MYE PÅ SPILL: Konferansen i München starter fredag. Norges utenriksminister Espen Barth Eide ( Ap) og forsvarsminister Tore Sandvik (Ap) er blant dem som er på plass. Foto: Øystein Bogen / TV 2

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) påpeker at det enda er tidlig for den amerikanske administrasjonen. 

Støre kaller heller de blandede signalene for «en politikk i prosess». 

–  Nå er de på møter i Europa. Da må vi være med i de samtalene, for her har ikke alt landet, sier Støre. 

–  Hvordan står den amerikanske sikkerhetsgarantien seg nå etter de siste dagene?

–  Det er ikke mulig å konkludere på det nå, for her er politikk i utformingen, sier Støre, og påpeker at Norges syn og støtte til Ukraina ikke vil endres som følge av USAs nylige uttalelser. 

Sjokkbølger i Nato 

Hegseth sendte sjokkbølger gjennom Nato da han parkerte både Ukrainas mål om å gjenerobre alle landområder og ambisjonen om fullt Nato-medlemskap.

Utenriksminister Barth Eide sier derimot at et sterkt Europa har gått tydelig imot budskapet. 

– Ingenting er av bordet, verken amerikansk deltakelse eller Nato-deltakelse. Det kan jo være det har noe å gjøre med de tydelige tilbakemeldingene fra et samlet Europa. Det viser hvor viktig det er å snakke sammen, sier utenriksministeren overfor TV 2. 

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Mark Rutte, USAs visepresident J.D. Vance og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal delta under konferansen.

Fra Norge stiller statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Espen Barth Eide og finansminister Jens Stoltenberg.

Trump har snakket om et møte med russiske representanter i München, men Russland sier de ikke skal delta på sikkerhetskonferansen i byen.

– Som dere vet, er ikke russiske tjenestemenn invitert til München-konferansen, sier talsperson Maria Zakharova i utenriksdepartementet i Moskva til pressen fredag.

Read Entire Article