Bjørnar Moxnes krever at Tor Mikkel Wara viser kundelistene fra First House

1 month ago 20



 Mattis Sandblad / VGVIL TILBAKE TIL STORTINGET: Tor Mikkel Wara ligger godt an til å bli valgt inn i landets nasjonalforsamling neste høst. Foto: Mattis Sandblad / VG

Bjørnar Moxnes reagerer på Tor Mikkel Waras skytteltrafikk mellom lobbybransjen og politikken. Wara fnyser, og mener flere stortingspolitikere burde skaffe seg erfaring fra det virkelige liv.

søndag 13. oktober kl. 19:57

Kortversjonen

  • Tor Mikkel Wara er innstilt på førsteplass på Oslo Frps nominasjonsliste til Stortinget, men støter på kritikk fra Bjørnar Moxnes for sin bakgrunn i PR-bransjen.
  • Moxnes ønsker mer åpenhet om hvem Wara har jobbet for i First House.
  • Wara avviser kritikken og mener flere politikere bør ha erfaring fra det private næringslivet.
  • Wara ønsker ikke å offentliggjøre sine tidligere kundelister fra First House.

Valgkomiteens innstilling i Oslo Frp er klar, og ringreven Tor Mikkel Wara er tilbake i den politiske sirkusmanesjen:

Han er innstilt på første plass på Oslo Frps nominasjonsliste foran stortingsvalget neste år.

Med ønske om å sikre seg den plassen ga Wara seg som partner i pr-byrået First House i sommer. Der hadde han jobbet siden desember 2019, etter at han gikk av som justis- og innvandringsminister i Erna Solbergs regjering i mars samme år, som følge av Bertheussen-saken.

Også før han gikk inn i Solberg-regjeringen jobbet Wara i First House.

Bilde av Bjørnar MoxnesBjørnar Moxnes

For Rødts Bjørnar Moxnes holder det ikke at Wara har sluttet. Han ber nå om at listetoppen offentliggjør hvem han har hjulpet som kunder mens han jobbet der.

– Når Frps toppfolk går i skytteltrafikk mellom politikken og som betalte påvirkningsagenter for landets mektigste, må det være åpenhet om koblingene, sier den tidligere Rødt-lederen.

Han fortsetter:

– Vi skal ikke være en bananrepublikk. Folk fortjener å få vite om hvilke særinteresser man har jobbet for i det skjulte.

– Kongen av svingdøren

Moxnes ser på «svingdør»-fenomentet som en trussel for demokratiet.

– Den ene dagen er de pengemaktens tjenere. Den neste dagen dukker de opp som folkemaktens ledere. Pengesterke aktører som ønsker å påvirke norsk politikk får mer og mer makt blant annet gjennom bruk av pr-byråer.

 Hallgeir Vågenes / VGPILSPALS: Fpu-leder Simen Velle ble valgt på andreplassen til Frp Oslos stortingsliste. Her nyter han og Tor Mikkel Wara en pils i en hotellbar på Gardermoen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Og ifølge Rødt-politikeren er Wara «kongen av svingdøren mellom politikk og PR».

– Wara har hatt hemmelige kundelister. Så ingen vet hvem han har jobbet for, eller om det finnes noen koblinger mellom kommersille særinteresser og Frps toppkandidat i Oslo til Stortinget.

Så tette frykter Moxnes at koblingene er at han for en sjelden gangs skyld må si seg enig med ex-Frper Christian Tybring-Gjedde:

– Selv han sa i sommer at han forlater et parti som ikke lenger er hans, men som First House har overtatt.

– Typisk Moxnes

Tor Mikkel Wara selv går overhode ikke med på kritikken fra Moxnes.

– Det er typisk Moxnes å være livredd for folk som har jobbet i det private næringslivet. Det er ikke noe å være redd for, sier han.

Hva tenker du?Bør folk som har jobbet i lobbybransjen legge frem kunde-listene sine dersom de blir valgt inn på Stortinget, eller skal inn i regjering?aJabNeicJa, men ikke dersom det er mer enn et år siden

Han avviser kontant at det er et demokratisk problem, og fortsetter på utpust:

– Det er derimot altfor få politikere som har den erfaringen. Det gir en unik forståelse. Det som eventuelt er et problem er å bli sittende fast på Stortinget. Jeg ble først valgt inn i 1989, så gikk jeg ut i 1993. Hvis jeg ikke hadde noen annen erfaring så ville det vært et problem.

Vil ikke offentliggjøre

Wara sier han likevel har forståelse for at det stilles spørsmål om åpenhet.

– Mer åpenhet ville gjort livet enklere for alle oss som har jobbet i den bransjen.

– Kommer du til å offentliggjøre dine kundelister fra First House?

– Det er det ingen grunn til å gjøre nå. Jeg sluttet da det var mer enn ett år igjen til valget, for å unngå den problemstillingen. Poenget er at man må vise at det ikke er problemstillinger man nylig har jobbet med.

– Så du mener ikke det kan være grunn til å offentliggjøre hvem som har vært kundene i de fire-fem årene som har gått frem til du ga deg?

– Nei. Jeg har ingen bindinger i det øyeblikket jeg slutter. Og i alle fall ikke et år etterpå.

 Cornelius Poppe / NTBSTATSRÅD: Tor Mikkel Wara var sist i politikken da han ble Erna Solbergs justis- og innvandringsminister i 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Forsøker flytte makt

Wara har opplevd denne utfordringen før, da han ble statsråd i 2018.

Da kom han også fra First House. Det endte med at selskapet offentliggjorde navn fra Waras kundeliste, hvor kundene hadde sagt ja til at de gjorde det.

Rødts Bjørnar Moxnes mener håndteringen illustrerer problemet.

– De åpenbart interessante kundene å få vite om er jo de som ikke ønsker å si at de har brukt First House, sier Moxnes.

Han peker på at hele hensikten med et slikt byrå er å forsøke å flytte makt og å påvirke beslutninger til kundenes gunst.

– Da er det viktig at det er åpenhet rundt de bindingene. For eksempel dersom en politiker skal jobbe med saker som berører interessene til tidligere kunder.

Read Entire Article