Biden hevder Gaza-avtale er nærmere enn noensinne. Nye samtaler neste uke.

1 month ago 25



Meglere skal de neste dagene fortsette å jobbe med detaljene i et forslag til våpenhvileavtale for Gaza. En avtale er nærmere enn noen gang, ifølge USAs president Joe Biden. Men Hamas er tilsynelatende uenig.

Mens forhandlingene pågikk via meglere i Qatar fredag, rykket politiet inn og fjernet demonstranter utenfor det britiske konsulatet øst i Jerusalem. Britenes utenriksminister var på besøk i byen, og demonstrantene krever at Storbritannia slutter å forsyne Israel med våpen til krigføringen i Gaza. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

Publisert: 16.08.2024 19:08

Kortversjonen

Den siste forhandlingsrunden i Doha denne uken resulterte ikke i noen våpenhvile på Gazastripen.

I uttalelsen fredag heter det at USA la frem et nytt forslag som tetter gjenværende hull slik at en avtale raskt kan settes ut i livet. Forslaget er i overensstemmelse med våpenhvileforslaget president Joe Biden la frem i mai, opplyser de tre landene som megler i konflikten mellom Israel og Hamas.

Biden sa fredag at forhandlingene i Qatar de siste dagene har brakt partene nærmere en avtale, men erkjente at de ennå ikke er i mål.

Samtidig sier Hamas-kilder til nyhetsbyrået AFP at de ikke kommer til å godta det de beskriver som nye israelske vilkår fremmet i samtalene i Qatar.

Israel har blant annet krevd å få beholde soldater på Gazastripen, langs grensen mot Egypt, ifølge kildene. De påpeker at den palestinske gruppen krever en fullstendig våpenhvile, full israelsk tilbaketrekning og retur av internt fordrevne, samt en fangeutvekslingsavtale.

USAS president Joe Biden mener det nærmer seg en avtale. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Hamas-anklager mot USA

Den høytstående Hamas-tjenestemannen Sami Abu Zuhri hevder at Bidens administrasjon ikke egentlig har til hensikt å stanse krigen. USA forsøker å skape et falskt positivt inntrykk og prøver bare å kjøpe seg tid med de siste våpenhvileforhandlingene, sier Zuhri til Reuters fredag.

Store deler av Gazastripen er ødelagt av konstant israelsk bombing. Bildet viser et luftangrep mot Khan Younis 16. august. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Den israelske delegasjonen reiser tilbake til Israel fredag kveld, mens meglerne ifølge uttalelsen skal møtes innen slutten av neste uke i Kairo i håp om å oppnå enighet på grunnlag av kriteriene som ble bestemt fredag.

En talsmann for Hamas sier imidlertid at opplysningene de har fått fra møtet, tyder på at den nye avtalen ikke er i overensstemmelse med hva det ble enighet om i juli.

Trusler mot regjeringen

Mens Israel møtte frem til forhandlingene i Qatar, holdt Hamas seg unna. Hamas gjorde det forrige helg klart at de mener det ikke er behov for flere forhandlinger.

Bidens våpenhvileforslag, som det ble enighet om i juli og som Hamas har godtatt, må i stedet iverksettes nå, mener den palestinske gruppen.

I motsetning til Hamas har Israel ikke godtatt det amerikanske forslaget slik det foreligger. Flere av Benjamin Netanyahus ministre truer med å velte regjeringen om han godtar en våpenhvile.

Ifølge Hamas-kontrollerte helsemyndigheter er 40.000 mennesker blitt drept i israelske angrep siden oktober i fjor. Det er vanskelig å verifisere disse tallene. Bildet viser en mann med sin døde datter etter et angrep i Rafah tidligere i år. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

Press fra Iran

Før forhandlingene startet torsdag la Iran press på forhandlerne ved å si at deres varslede gjengjeldelse etter drapet på Hamas-lederen Ismail Haniyeh i Teheran kunne utsettes dersom det ble en avtale om våpenhvile mellom Israel og Hamas.

I mellomtiden ventes USAs utenriksminister Antony Blinken å besøke Israel og møte statsminister Benjamin Netanyahu mandag, opplyser israelske kilder til blant andre nyhetsbyrået Reuters.

Read Entire Article