Beskylder forlaget bak Jonas-bok for løgn

4 hours ago 3



 Privat / PrivatDREPT: Jonas Aarseth Henriksen. Foto: Privat / Privat

Aschehoug hevder de har invitert familien til drapsofferet Jonas Aarseth Henriksen (30) til møte om boken «Drapet på Jonas – en beretning om et varslet mord». Det avviser familiens advokat kontant.

lørdag 12. oktober kl. 12:20

Kortversjonen

  • Bistandsadvokaten til familien til Jonas Aarseth Henriksen sier det overhode ikke har vært kontakt mellom forlaget og de etterlatte om den kommende boken om drapet.
  • Aschehoug hevder de via Henriksens søster har invitert til dialog, men sier de nå inviterer på nytt - denne gang via familiens advokat.
  • Familien mener at boken inneholder faktafeil.
  • Rettssaken om drapet er berammet til februar neste år.

– Familien og jeg reagerer sterkt på forlagets uttalelse til VG. Familien har hverken fått tilbud av forlaget om å lese gjennom manus, eller blitt invitert til noe møte med dem

Det sier familiens bistandsadvokat, Marijana Lozic, til VG. Ifølge henne har det «overhodet ikke vært noe kontakt mellom forlaget og familien.»

Mener du forlaget lyver?

– Ja, svarer Lozic.

 FRODE HANSENI SORG: VG traff Ida Aarseth Pedersen ved graven til broren Jonas Aarseth Henriksen like før jul i fjor. Nå reagerer hun på det hun mener er faktafeil i ny bok. Foto: Foto: FRODE HANSEN

– Mildt sagt oppsiktsvekkende

Fredag kveld skrev VG at familien til drapsofferet reagerer på flere faktafeil i den kommende boken, som er skrevet av redaktør Stein Morten Lier i podkasten «Avhørt».

De har ikke ønsket å kommentere konkret hva de mener er feil. Verken til VG, eller til forfatteren selv, som de har hatt kontakt med.

Dette begrunner familien med at de ønsker en mest mulig rettferdig rettssak, og de frykter at boken kan påvirke saken uheldig. De ønsker at lanseringen av boken skal skje først etter at rettssaken er over.

 Julie Holmberg / VGBISTANDSADVOKAT: Marijana Lozic Foto: Julie Holmberg / VG

Nylig fikk de muligheten til å lese bokmanuset.

– Manuset ble etterlyst av familien hos forfatteren etter at man så en beskrivelse av boken hos en bokhandel, og et eventuelt møte leser vi først om i VG, sier bistandsadvokaten, og fortsetter:

– Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende av det som skal være et seriøst forlag. Det blir vanskelig å få til noe samarbeid når forlaget på denne måten kommer med direkte usannheter.

Forlagssjef: - Inviterer til møte - på nytt

Forlagssjef for sakprosa i Aschehoug, Live Thorsen, opplyste til VG fredag at forlaget ikke har fått noen direkte tilbakemeldinger fra de etterlatte, men at de via media har registrert at familien mener det eksisterer feil. Hun sa at de derfor har bedt dem om å lese boken og komme med tilbakemeldinger.

– Vi har også invitert dem til et møte med både forfatter og forlag av samme grunn, sa Thorsen fredag.

Det er altså dette familiens bistandsadvokat reagerer på. Lørdag sier Thorsen følgende til VG:

– Vi har via Jonas’ sin søster distribuert manus, ønske om innspill og bedt om et møte med familien. Vi har oppfattet henne som en talsperson for familien. Vi hører nå via VG at hun ikke er det. Jonas’ familie er selvsagt alle invitert til et møte med oss om manuset som er under arbeid.

Forlagssjefen opplyser at de nå sender invitasjon til møte med forfatter og forlag, ifølge henne på på nytt, men denne gang til bistandsadvokaten.

– Vi håper flest mulig av familien benytter seg av invitasjonen, sier hun, og legger til at manuset er ikke ferdig og at både familien og advokaten kan ta kontakt både med forfatter og forlag.

Bistandsadvokat Marijana Lozic bekrefter at en slik invitasjon kom etter at VG kontaktet forlaget lørdag.

Rettssak neste år

Også forfatter Stein Morten Lier sa til VG fredag at forlaget hadde «invitert familien inn», for å gjennomgå det familien mener er feil i boken. Han sier de har en stående invitasjon, og at han er åpen for å gjøre endringer, men at det blir vanskelig så lenge familien ikke vil konkretisere hva de mener er feil.

Les også: Nytt bokbråk: Statsadvokat vil utsette Jonas-bok

Lastebilsjåføren og TikTok-profilen Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet skutt og drept i et hytteområde i Nes i Ådal i august i fjor.

Totalt fem personer er siktet i saken, men ingen av dem erkjenner straffskyld.

Rettssaken er berammet i Ringerike, Asker og Bærum tingrett i slutten av februar neste år – men allerede om et par uker planlegger altså forlaget Aschehoug å utgi Liers bok.

Read Entire Article