Berg ser muligheter mot «ekstreme Østerrike» – Solbakken skeptisk til teori

1 month ago 14



Norge klarte ikke å score mot et Kasakhstan-lag som «parkerte bussen». Akkurat på dét området kunne mandagens motstander knapt vært mer ulik.

 Ståle Solbakken stiller seg uforstående til VGs spørsmål om mandagens motstander. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 09.09.2024 17:01 | Oppdatert: 09.09.2024 17:27

– Jeg vet ikke hva du mener med det. Jeg vet at du synser veldig mye om det spillet der. Jeg er veldig sjelden enig med deg.

Det svarer Ståle Solbakken da VG spør om det kan være en fordel for Norge å møte et lag som presser knallhardt og høyt i banen – istedenfor et lag som forsvarer seg lavt med mange spillere.

– Det kan godt hende at noen kamper er det en fordel, noen ganger er det ikke en fordel. De vil jo ikke være det første laget som presser Norge høyt hvis de velger å presse oss høyt, sier Solbakken.

Ifølge VGs opplysninger legger Solbakken om formasjonen til å spille med både Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth som et spisspar på topp, noe som kanskje kan tyde på en mer direkte spillestil.

Østerrike ledes nemlig av Ralf Rangnick, mannen som har fått æren for innføringen av «gegenpresset», som blant andre Jürgen Klopp har hatt suksess med i Liverpool.

Ralf Rangnick

Østerrike-trener og mannen bak «gegenpress»-stilen

Det går ut på at laget går rett i strupen på motstanderen med mange spillere i et forsøk på å vinne tilbake ballen, istedenfor å løpe raskt hjemover etter et balltap.

Tall VG har funnet med hjelp fra Sofascore viser at det kun var verdensmester Spania som oftere fikk tak i ballen på den siste tredjedelen av banen nærmest motstanderens mål, enn det Østerrike klarte under sommerens EM.

Diskusjonen rundt landslaget raste også i dagens episode av «Fotballpodden»:

Etter kampen mot Kasakhstan var ekspertene kritiske til hvordan Norge ikke evnet å bryte ned et lavtliggende Kasakhstan. Mye av kritikken gikk på at midtstopperne ikke klarte å flytte ballen opp til spillere i farlige situasjoner.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen omtalte forsvarsspillerne som «feige». Også NRK-ekspert Kristoffer Løkberg pekte på dette som et problem. Flere av spillerne innrømmet også at det var en fase Norge burde bli bedre i.

Dette var også et tema i mars. Da viste VGs tall at det kun stopperne til San Marino, Gibraltar og Albania hadde færre såkalte «nøkkelpasninger» enn de norske midtstopperne i løpet av hele EM-kvalifiseringen.

Allerede etter fredagens kamp mot Kasakhstan påpekte midtbaneanker Patrick Berg at Østerrike er en veldig annerledes motstander – og at det gir Norge muligheter til å finne større rom å angripe i enn det var i Almaty.

– Det blir mest sannsynlig en helt annen type kamp, med et lag som virkelig liker å presse. De er ganske intensive og mye fremover i presset sitt. Det handler om å klare å finne rommet inn bak dem, sier Berg.

Patrick Berg

Midtbanespiller for Norge

– Er det gunstig? spør VG.

– Både òg. Hvis man klarer å spille av det presset så vil det jo være masse rom på dem. Men hvis man blir feige og ofte spiller hjemover så inviterer man de jo opp i banen til å presse høyt, så vi må studere de på video og legge en god plan. Om man løser det riktig kan det bli veldig bra. Løser man det feil, kan det bli tøft.

– Tror du de kommer til å tørre å stå mann-mot-mann med forsvarssspillerne sine mot Sørloth, Haaland og Nusa?

– Det vil jeg tro. Sånn jeg kjenner Østerrike, etter å ha fulgt med på dem i mesterskap og sett dem tidligere, så vet jeg at de kommer til å ønske å presse oss. Vi vet at det gir oss muligheter om de tør å stå mann-mann, så er det opp til oss andre å klare å fôre dem og utnytte den situasjonen, sier Berg.

 Erling Braut Haaland kan trolig få mer rom å løpe i mot Østerrike. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Da VG spør Ralf Rangnick om man kan forvente knallhardt østerriksk press på Ullevaal-matten mandag, ba han om forståelse for at han ikke ville avsløre for mye.

Likevel kommer han med en liten analyse:

– Vi har en motstander i Norge, som selv ønsker også å spille fotball og ser etter lekne løsninger. Derfor trenger vi en god miks av kompakt, aggressivt spill uten ballen, hvor vi forsøker å tillate minst mulig pasninger til Haaland. Det vil være en av hovedoppgavene, sier Rangnick – og fortsetter:

– Men vi får også perioder hvor vi må finne gode løsninger når vi har ballen, og skape scoringsmuligheter. Å finne den optimale balansen vil være viktig for oss.

 Mye handler om Erling Braut Haaland både på og utenfor banen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Ståle Solbakken har mange ganger trukket frem at Norge har blitt et mer spillende lag.

Han har blant annet uttalt at de «spiller en fotball Norge ikke har gjort på over hundre år».

– Du sier ofte at Norge har blitt så gode med ballen og så videre. I hvilken grad er det planen som skal ha æren for at dere har ballen mer, og i hvilken grad er det at spillerne bare er mye bedre enn tidligere? spør VG.

– Det henger sammen med at vi hele tiden tar steg, så fyller vi også på med andre typer spillere. Den samlingen her hadde vi hadde vi håpet å ha med Oscar (Bobb), og hvis (Antonio) Nusa hadde hatt mer spilletid så hadde vi enda bedre forutsetninger for å være på et enda høyere nivå, sånn vil det alltid være i starten av en sesong, svarer Solbakken.

Han fortsetter:

– Vi håper å hele tiden bygge videre. Julian Ryerson er en spiller som bare for kanskje syv-åtte måneder siden ikke var i nærheten av å være på det nivået han er på nå. Det er en del av det, absolutt.

Norge tar imot Østerrike klokken 20.45. Kampen vises på TV 2.

Read Entire Article