Ber regjeringen være ærlig om ventelistekøene

1 week ago 11



Pasienter i kø:

Høyre-leder Erna Solberg oppfordrer regjeringen og statsministeren til å slutte å skjønnmale ventelistesituasjonen i helsevesenet.

 Sveinung Kyte / TV 2
SKJØNNMALER: Erna Solberg mener regjeringen skjønnmaler og pynter på virkeligheten om helsekøene i Norge. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Publisert 29.09.2024 22:28

– Jeg synes det er viktig at vi sier ting som det er, og ikke skjønnmaler virkeligheten eller pynter på sannheten. Helsekøene har økt kraftig etter at Støre ble statsminister, sier Høyre-leder Erna Solberg. 

Reaksjonen kommer etter at hun før helgen fikk svar på et skriftlig spørsmål om helsekøene fra statsminister Jonas Gahr Støre. Utgangspunktet var at statsministeren på sin Facebook-side, sammen med helseminister Jan Christian Vestre, la ut en post med tittelen: «Ventetidene går ned – Ventetidsløftet virker». 

Opp – ikke ned!

Solberg mener påstanden er feil, og tolker statsministerens svar som en innrømmelse – at de totale ventetidene har gått opp siden de rødgrønne og Støre overtok, hvis man ser helse-Norge under ett.

I sitt svar på Solbergs skriftlige spørsmål viser statsministeren til at gjennomsnittsventetiden for påbegynt helsehjelp vil øke når de pasientene som har ventet lengst får tilbud om behandling.

«Det betyr at den registrerte ventetiden for påbegynt behandling vil kunne øke i stedet for å gå ned, men denne effekten er midlertidig», skriver Støre i sitt svar, og legger til at dette er noe både han og helseministeren har påpekt tidligere.  

Men Solberg fastholder sin kritikk.

– Over 260.000 mennesker står i kø, og ventetidene er i snitt 13 dager lengre enn de var da Støre-regjeringen overtok. Hvis vi skal klare å finne gode løsninger for å hjelpe flere som er syke raskere, må vi starte med å være ærlige om hvordan verden ser ut, sier hun. 

Solberg mener dette er særlig viktig i en tid med mye desinformasjon i sosiale medier og dalende tillit til politikere og myndigheter.  

Avviser skjønnmaling

Helseminister Jan Christian Vestre avviser at regjeringen eller Støre pynter på virkeligheten. Han viser til at Facebook-posten beskrev et besøk på Ahus, der man har sett gode resultater etter at regjeringen lanserte sitt ventelisteløft før sommeren.  

 Pål S. Schaathun / TV 2
SKAL LYKKES: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre avviser at regjeringen skjønnmaler ventelistesistuasjonen. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

– Statsministeren viste helt korrekt til at gjennomsnittlig ventetid for ventende på Ahus er redusert med 14 dager fra mars til august og at fristbruddene er redusert med 60 prosent i samme periode. Det er fakta som Høyre bør glede seg over. Slike eksempler ser vi nå flere steder i landet, sier Vestre til TV 2.

Men Høyre-lederen er langt fra fornøyd med Støre-regjeringens håndtering av ventelistene. 

– Da Bent Høie var helseminister ble ventetidene i snitt 14 dager kortere. Det skyldtes en kombinasjon av mange satsinger. Blant annet innførte vi pakkeforløp for kreft og fritt behandlingsvalg, en ordning som Støre-regjeringen dessverre har avviklet, påpeker Solberg. 

 Marie Grensbråten Lorvik / TV 2
ALT VAR BEDRE FØR: Erna Solberg mener i alle fall at helsedepartementet gjorde mer for å korte ned køene da Bent Høie var statsråd. Foto: Marie Grensbråten Lorvik / TV 2

Likevel, i likhet med regjeringen, håper hun at de grepene som nå er tatt for å få ned helsekøene skal bidra til å snu utviklingen. 

– Men det skjer altså etter tre års kamp mot private som har ønsket å jobbe sammen med det offentlige om å gi flere pasienter helsehjelp raskere. Det regjeringen nå gjør er å bøte på konsekvensene av sin egen politikk, mener Solberg. 

– Pompøst

Helseminister Vestre avviser Høyres historieskrivning.

– Ventetidene begynte å øke midt i Erna Solbergs regjeringsperiode. Da vi lanserte Ventetidsløftet, sa vi at gjennomsnittlig ventetid ville kunne gå opp før den kan gå markant ned. Det er fordi sykehusene først prioriterer å ta unna de som har ventet lengst. 

Vestre er heller ikke imponert av Høyres forslag til løsninger, som fritt behandlingsvalg. 

– Hun overser da at hennes egen faglige evaluering av ordningen konkluderte med at fritt behandlingsvalg ikke hadde særlig effekt på ventetidene. Det er kanskje en ærlig sak å ville utelate det, men da blir det litt pompøst å slå om seg med desinformasjon og dalende tillit, sier helseministeren.

Han avviser også at regjeringen motarbeider private aktører i helsevesenet.

– Kjøp fra private har økt over tid og vil sannsynligvis nå ny rekord i år. Det er satt i gang hundrevis av effektive tiltak for over hele landet for å redusere ventelistene, og jeg er sikker på at vi vil lykkes, sier Vestre.

Read Entire Article