Leiekontraktene oppsagt:
De tre utviklingshemmede som ikke ønsker å flytte fra bofelleskapet i Stange har nå fått oppsigelse av leiekontraktene sine fra kommunen.
Publisert 03.10.2024 16:43
– Stange kommune behandler beboerne som om de er hjernedøde individer, og de tar ingen menneskelige hensyn. Det er ikke til å forstå, sier Steinar Posaasen.
Saken oppsummert
- Stange kommune har sendt oppsigelse til beboere i tilrettelagte bofellesskap, til tross for sterk motstand fra pårørende og Norsk forbund for utviklingshemmede.
- Beboerne, Trond Posaassen og Tore Dillerud, har bodd i sine leiligheter i henholdsvis 32 og nesten 17 år, og nekter å flytte fra det døgnbemannede bofellesskapet.
- Kommunen planlegger å omstrukturere virksomheten for tilrettelagte tjenester, noe som innebærer flytting til større enheter.
- Likestillingsombudet mener tvangsflyttingen strider mot menneskerettighetene, da utviklingshemmede har rett til å velge bosted selv. Kommunen mener ikke retten er absolutt.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Broren hans, Trond Posaasen (62) og Tore Dillerud (41) har sagt de nekter å flytte og må bæres ut.
Bakgrunnen er at Stange kommune vil tvangsflytte tre utviklingshemmede fra et lite bofellesskap til en større institusjon, blant annet for å spare penger.
Trond har bodd i leiligheten sin i 32 år, Tore i snart 17. De mener kommunen er i ferd med å rive i stykker en stor og god familie. Med beboere, pårørende og ansatte på det døgnbemannede bofelleskapet.
– Jeg begynte å gråte
TV 2 har stilt flere spørsmål til fungerende ordfører Truls Gihlemoen (Frp). Han har overlatt til kommunalsjef Tove Selnes å svare.
– Jeg har forståelse for at dette oppleves vanskelig for innbyggerne det gjelder og deres pårørende. Kommunen har bestrebet seg på å være i dialog med pårørende i prosessen som fører fram til flytting innen utgangen av inneværende år, skriver hun.
Kommunen valgte å sende ut oppsigelsen til tross for sterk motstand fra pårørende og Norsk forbund for utviklingshemmede. De tar heller ikke Likestillingsombudets anbefaling om å stanse planene til følge.
Ombudet mener tvangsflyttingen er i strid med menneskerettene fordi utviklingshemmede har rett til å velge hvor de vil bo selv.
– Skrekkelig måte å spare penger på
– Administrasjonen gjennomfører et kommunestyrevedtak. Kommunens oppfatning er, at heller ikke psykisk utviklingshemmede har en absolutt og ubetinget rett til å bo på samme sted gjennom hele livet, skriver kommunalsjefen.
Her er kommunens svar:
Kommunalsjef, Helse Tove Selnes svarer slik på spørsmålene TV2 har sendt til fungerende ordfører, Truls Gihlemoen (FrP):
– Hva har du å si til kritikken fra de pårørende?
– Jeg har forståelse for at dette oppleves vanskelig for innbyggerne det gjelder og deres pårørende. Kommunen har bestrebet seg på å være i dialog med pårørende i prosessen som fører fram til flytting innen utgangen av inneværende år.
– Er dere villig til å tvangsflytte beboerne til tross for at Likestillings- og diskrimineringsombudet mener dette er en krenkelse av menneskerettene?
– Administrasjonen gjennomfører et kommunestyrevedtak. Kommunens oppfatning er, at heller ikke psykisk utviklingshemmede har en absolutt og ubetinget rett til å bo på samme sted gjennom hele livet. Kommunen har gjort rede for hvorfor vedtaket er lovlig, også i henhold til menneskerettighetene, i sitt brev til LDO som TV2 har trykket i en tidligere artikkel. Administrasjonen registrerer at LDO gir utrykk for en annen oppfatning i den samme artikkelen, men registrere også at KS v/leder Gunn Marit Helgesen synes å ha en annen oppfatning enn LDO i VG artikkelen.
https://www.vg.no/nyheter/i/W07mMk/tvangsflytting-tvangsflyttinger-flyttet-mot-sin-vilje-utviklingshemmede
https://www.vg.no/nyheter/i/B0ygrw/kommunen-mener-ingen-er-tvangsflyttet-teller-ikke-med-anita#:~:text=FLYTTET:%20Anita%20(22)%20har%20autisme%20og%20utviklingshemming.%20En%20dag%20i
– I kommunestyrevedtaket framgår det at flytting i størst mulig grad skal baseres på frivillighet og reell medvirkning. Kan dere flytte beboere med tvang uten at saken behandles på ny i kommunestyre?
– Det er ikke planlagt å legge fram ny sak for Kommunestyret, skriver kommunalsjef Tove Selnes.
– I kommunestyrevedtaket framgår det at flytting i størst mulig grad skal baseres på frivillighet og reell medvirkning. Kan dere flytte beboere med tvang uten at saken behandles på ny i kommunestyret?
– Det er ikke planlagt å legge fram ny sak for kommunestyret.
I oppsigelsesbrevet til beboerne er begrunnelsen at kommunens virksomhet for tilrettelagte tjenester skal omstruktureres.
Beskjeden til beboerne er at de må flytte til en nytt botilbud innen tre måneder.
Tidligere har kommunen opplyst at byggene i to bofelleskap er gamle og uegnet. Og at flytting til større enheter vil gi like gode tilrettelagte tjenester. Samt besparelser for Stange kommune, som har et overforbruk på 80 millioner kroner.
– At de nå sier opp leiekontraktene viser at kommunen ikke har skrupler i det hele tatt. Gutta skal ut uansett, sier broren til Trond, Steinar Posaasen.
Moren til Tore, Sidsel B. Lie, sier han er skuffet over oppsigelsen.
– Men han er helt bestemt på at han ikke flytter og vil kjempe til siste slutt.
– De er klare på at de vil være der de er. Så dette ender med at både de og vi pårørende må bæres ut, sier Steinar Posaasen.
Saken er ikke enestående. Både Norsk Forbund for utviklingshemmede og Likestillingsombudet sier flere norske kommuner tvangsflytter utviklingshemmede til større institusjoner, blant annet for å spare penger.
Og VG avslørte nylig at norske kommuner har flyttet 116 personer mot deres vilje de siste fem årene.