Begge bussene havnet i havet, bare en av sjåførene mistet lappen

2 weeks ago 9



2. juledag omkom tre personer i da en bussulykke på E10 i Hadsel.

12. januar ble flere skadet etter enda en bussulykke på E10, denne gang i Flakstad.

I begge ulykkene var det utfordrende føre og mye vind. Begge bussene kjørte utenfor veien og havnet i vannet.

Den ene bussjåføren ble fratatt førerkortet, den andre ikke.

Bussjåfør Rune Korneliussen sier det oppleves tilfeldig hvilke yrkessjåfører som mister lappen etter ulykker. Og at dette er et eksempel på det.

– Jeg reagerte på uttalelsene fra politiet etter ulykken i Flakstad om at det er lov å være uheldig. Det er to identiske hendelser. Det kunne ha gått liv hos han andre òg. Dessverre gikk det liv i den første, sier Korneliussen.

Korneliussen er ikke involvert i noen av ulykkene, men sier at han selv har kjørt av veien med buss i nærheten av der Hadsel-ulykken skjedde.

– Men jeg var heldig. Det var rekkverk der som tok imot meg, så jeg havna ikke i havet.

Politiet på sier på sin side at det er to forskjellige saker.

– Blant annet informasjon om fart og føre, samt konsekvensene, sier politiinspektør Steffen Ravnåsen.

– Store konsekvenser

På noen områder er sakene like, men de er også veldig forskjellige. For eksempel omkom tre personer i Hadsel, i Flakstad overlevde alle. Bør ikke de da bli behandla forskjellig og få forskjellige konsekvenser?

– Hvis du gjør noe ulovlig i Norge, så er du uskyldig til det motsatte er bevist. Det gjelder ikke yrkessjåførene i Norge. Vi er rettsløse i minst tre uker til en rett har bestemt om du får tilbake sertifikatet eller ikke. Vi blir straffet fra dag en fordi du er fri for lønn og ikke kan gå på jobb, svarer bussjåfør Korneliussen.

Bussjåfør Rune Korneliussen står framfor en buss.

– Det er ingen av oss yrkessjåfører som er imot at man skal miste sertifikatet hvis man har gjort noe galt, sier bussjåfør Rune Korneliussen.

Foto: Privat

I saker der politiet mener en sjåfør har kjørt uaktsom eller brutt vegtrafikkloven, skal de spørre sjåføren om de samtykker til inndragelse av førerkortet. Om sjåføren ikke er enig, må saken sendes til tingretten innen tre uker.

I disse tilfellene mener Korneliussen at yrkessjåføren i større grad burde beholde sertifikatet til saken har vært oppe i rettssystemet.

– Kan de ikke heller la vedkommende beholde sertifikatet til at det har vært gjennom et rettssystem som sier at her er det grunnlag for å beholde førerkortet eller ikke. For det er ingen som kjører utfor veien og ned i havet med vilje. Det er et uhell.

Han sier det har store konsekvenser for en yrkessjåfør å miste lappen.

– Sitter du på ett kontor og jobber, så har du full mulighet til å ta bussen til jobb for å dra på kontoret og jobbe. Men en yrkessjåfør har ikke muligheten til å tjene levebrødet sitt, sier han.

Det var Lofotposten som skrev om saken først.

Anbefaler å ikke samtykke

Yrkestrafikkforbundet (YTF) er fagforeningen for bussjåfører og andre yrkessjåfører. Generalsekretær Linda Jæger sier at de alltid anbefaler deres medlemmer om ikke å samtykke til førerkortbeslag etter ulykker.

Juridisk avdeling i YTF anbefaler at våre medlemmer ikke samtykker til førerkortbeslag, da vår erfaring er at tingretten ofte opphever beslaget ved dens behandling av saken noen uker etter ulykken.

Generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet, Linda Jæger står med armene i kryss framfor en lastebil ikledd blå dressjakke.

Generalsekretær i Yrkestrafikkforbundet, Linda Jæger sier at de alltid anbefaler deres medlemmer om ikke å samtykke til førerkortbeslag etter ulykker.

Foto: Yrkestrafikkforbundet

Hun sier at et førerkortbeslag oppleves som en umiddelbar straff for en yrkessjåfør.

Fra YTF sitt ståsted kan vi si at det er viktig at politiet gjør en vurdering av hver sak. Politiet har ikke adgang til å beslaglegge førerkortet rutinemessig. For sjåførene er det viktig at politiet tar seg tid til å gjøre denne vurderingen da et førerkortbeslag rammer sjåføren svært hardt og oppleves som en umiddelbar straff.

Er vurderingene til politiet for vilkårlige i slike saker?

Enhver ulykke må vurderes for seg og det er derfor ikke uventet at vurderingene blir forskjellige.

Uenig om sakene er sammenliknbare

Bussjåføren i Hadsel har fått inndratt sertifikatet sitt midlertidig i seks måneder, men fordi han ikke samtykket til førerkortbeslag, skal tingretten nå behandle saken.

Sjåføren er nemlig uenig i at han kjørte uaktsomt under utforkjøringen 2. juledag, sier forsvarsadvokaten hans, Stig Mortensen.

Uenigheten går på at vi mener han ikke har opptrådt uaktsomt i forbindelse med saken, og at han har kjørt etter forholdene. Det er ytre faktorer som medførte at bussen kjørte av veien som er hovedårsaken, sier Mortensen.

forsvarer Stig Mortensen

Forsvarsadvokat Stig Mortensen.

Foto: Trude Furuly / NRK

Han mener at ulykkessakene er relativt sammenliknbare når det gjelder førerkortbeslag, men at de blir behandla ulikt.

– Ja. For min klients vedkommende så betyr det at han har han faktisk er fratatt muligheten til å jobbe.

Han vil ikke påstå at det er tilfeldig hvilken yrkessjåfør som får inndradd førerkortet etter ulykker, men han mener det framstår vilkårlig.

– Jeg noterer meg at politiet i ulykken i Flakstad sier at det er lov å være uheldig.

Men politiet er tydelig på at sakene er forskjellige.

Selv om sakene ut fra vær og bilder ser like ut, er det to forskjellige saker. Det foretas en konkret vurdering i hver enkelt sak ut fra den samlede informasjonen som foreligger på beslutningstidspunktet, sier politiinspektør Steffen Ravnåsen.

Hva skal til for at politiet beslaglegger et førerkort etter en ulykke?

Skjellig grunn til mistanke om et straffbart forhold som kan medføre tap av retten til å føre førerkortpliktig motorvogn, jf. vegtrafikkloven § 33 nr. 3. Overtredelser av vegtrafikkloven § 3 om uaktsom kjøring kan i visse tilfeller medføre tap av førerretten, jf. tapsforskriften § 2–5.

Publisert 21.01.2025, kl. 16.51

Read Entire Article