Barth Eide til TV 2 om Libanon-angrepet: – Hele regionen er en kruttønne

2 days ago 5



 Thomas Nilsson / VG Foto: Thomas Nilsson / VG
tirsdag 17. september kl. 22:56

Tirsdag ettermiddag ble flere tusen skadet etter at personsøkere til Hizbollah-medlemmer begynte å eksplodere.

Utenriksminister Espen Barth Eide ønsket ikke å kommentere hendelsene i Libanon tidligere tirsdag.

Nå sier han følgende til TV 2:

– Dette er en svært alvorlig situasjon.

Han beskriver eksplosjonene som et stort, koordinert og svært avansert angrep på Hizbollah.

– Dette har vi aldri sett før på denne måten. Hele regionen er en kruttønne. Vi har lenge fryktet en regional eskalering, og dette kan veldig godt bidra til noe som blir mye større, sier han videre til nyhetskanalen.

– Det vil jeg advare svært mye mot, fordi det siste vi trenger er at den allerede grusomme krigen på Gaza og det som skjer på Vestbredden vokser inn i en regional krig. Frykten for det har ikke blitt mindre i løpet av kvelden.

Dette har skjedd i Libanon og Syria

Hva har skjedd i Libanon?

Helseministeren i Libanon forteller til VG at minst 2800 personer skadet, hvor 200 er kritisk skadet, etter at personsøkere til Hizbollah-medlemmer begynte å eksplodere. Minst 11 personer er døde, blant annet en ung jente, ifølge helseministeren i landet.

Hva har skjedd i Syria?

Også i Syria har personssøkere eksplodert. Her skal minst 14 personer være skadet.

Hva er en personsøker?

En personsøker er et mobilt apparat som kan motta enkle meldinger i form av radiosignaler sendt fra en basisenhet, f. eks. en telefon. De er gjerne koblet på kroppen.

Hvem er Hizbollah?

Hizbollah er en kjent støttespiller til Hamas, og hører til i Libanon. De er et islamistisk parti, sosial bevegelse og militær organisasjon med røtter i Iran. Hizbollah har størst oppslutning i Libanons befolkning sør i landet.

En rekke stater regner Hizbollah som en terrororganisasjon, blant annet USA. EU har kun har den væpnede fløyen på sin terrorliste, ifølge SNL.

Hvem tror Hizbollah står bak eksplosjonene?

Nyhetsbyrået AP siterer en tjenestemann i Hizbollah, som anklager Israel for å stå bak. Det samme gjør informasjonsministeren i Libanon, som kaller det for «israelsk aggresjon».

Hva sier Israel om anklagene?

Israel har ikke kommentert hendelsen eller tatt på seg ansvaret for eksplosjonene.

Hvordan kan personsøkere eksplodere?

Det er to hovedteorier: Den ene er at eksplosiver ble plantet i personsøkerne, og den andre er at det var et cyberangrep som fikk dem til å eksplodere. Les mer om ekspertenes teorier her.

Hva er et cyberangrep?

Et cyberangrep er når noen bruker datateknologi for å skade eller forstyrre systemer. I dette tilfellet kan det ha vært brukt for å manipulere personsøkerne til å eksplodere.

Hvorfor er dette en stor sak?

Dette er en stor sak fordi svært mange mennesker er skadet. Hendelsen kan føre til økt spenning og konflikt mellom Hizbollah og Israel.

Konflikten mellom Hizbollah og Israel går langt tilbake i tid, men har fått en ny eskalering den siste tiden.

Hva skjer videre?

Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, og eksperter advarer mot å trekke forhastede konklusjoner. Ekspertene tror hendelsen både kan virke de-eksalerende, fordi angrepet kan skremme Hizbollah og ramme Hizbollah militært. Men hendelsen kan også eksalere spenningen mellom Hizbollah og Israel, og føre til hevnangrep fra Hizbollah.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Publisert: 17.09.24 kl. 22:37Oppdatert: 17.09.24 kl. 22:56
Read Entire Article