FINNEIDFJORD/OSLO (Aftenposten) Etter en kartlegging i 2022 ble det ikke vurdert behov for ytterligere tiltak der ulykken skjedde torsdag. Strekningen mangler varslingssystem for ras.
Publisert: 25.10.2024 11:18
Kortversjonen
- Et tog fra SJ Norge sporet av på Nordlandsbanen mellom Finneidfjord og Bjerka, og én person mistet livet mens fire ble skadet.
- Avsporingen skyldtes sannsynligvis en steinblokk som raste inn i sporet. Til tross for tidligere sikringstiltak var området ikke utpekt som risikabelt i siste vurderinger.
- Bane Nor har ingen tekniske varslingssystemer på denne strekningen og etterforsker hendelsen i samarbeid med politiet og Statens havarikommisjon.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Torsdag ettermiddag sporet et passasjertog fra SJ Norge av på Nordlandsbanen. Avsporingen skjedde på strekningen mellom Finneidfjord og Bjerka.
En person mistet livet. Fire ble skadet. Totalt var det 49 passasjerer om bord i toget, som var på vei fra Trondheim til Bodø.
Bilder fra stedet viser en stor steinblokk som har rast ut fra fjellsiden og ned i sporet. Toget har trolig truffet steinen og sporet av.
Strekningen ligger på en del av Nordlandsbanen som er rasutsatt. Også i 2016 sporet et tog av like ved. To personer ble skadet.
Fredag bekrefter Bane Nor at de gjennomførte omfattende sikringsarbeid ved ulykkesstedet skjedde i 2018.
Flere rapporter om fare for skred og ras
– Det har vært arbeidet med skredsikring i dette området i flere omganger. Det ble etablert en terrenggrøft i forbindelse med et skred i 2015, og høsten 2016 ble det iverksatt tiltak med rensk av terreng og utbedring av grøft.
Det opplyser Bane Nor i en e-post. Også i 2021 gjorde de en geologisk vurdering. Da ble det utført mindre tiltak. De opplyser at togene vanligvis ikke kjører med redusert hastighet på denne strekningen.
På bilder fra ulykkesstedet kan man se at det er borret bolter inn i fjellet rett ovenfor sporet. Disse boltene borres vanligvis flere meter inn for å hindre ras og steinsprang.
I 2022 gjorde NGI en skredkartlegging av hele Nordlandsbanen.
– Der ble det ikke vurdert behov for tiltak på dette stedet fordi det allerede var gjort en rekke tiltak her, opplyser Bane Nor og fortsetter:
– Vi har kontrollert sideterrenget i år på denne strekningen. Det var ikke noen punkter som ble merket med behov for oppfølging.
«Fare for stein og ras»
Like nord for der ulykken skjedde er det fare for steinsprang, snøskred, flomskred og sørpeskred, skrev Sweco på oppdrag fra NVE, i 2022.
På NVEs kart er det også fare for steinsprang like ved ulykkesstedet.
Statistikken over jernbaneulykker viser at kategorien «sammenstøt» er den typen hendelse det er registrert flest av på den norske jernbanen.
Først og fremst er dette sammenstøt med ting som stein og ras, skrev Jernbanedirektoratet i en rapport i fjor.
De skrev videre at det som følge av mer nedbør vil bli en økning i skred- ras- og flomhendelser i årene som kommer.
Nabo: - Vi har ventet på dette
Tor Gunnar Martinsen bor like ved. Martinsen jobbet som vedlikeholdsarbeider på Nordlandsbanen på 70- og 80-tallet. Han sier at det har vært avsporinger og ras i området tidligere.
– Det er bratt. Fjellet ligger helt på skrå, og det er dårlig fjell. I tillegg har det regnet i flere dager, sier han.
– Vi har ventet på dette. Vi snakket om det nylig, at det er lenge siden sist ulykke. Det måtte komme.
Ikke teknisk varslingssystem ved ulykkesstedet
Aftenposten har spurt Bane Nor om hva slags rutiner og verktøy de har for varsling av ras på togstrekninger som denne.
– På dette stedet er det ikke teknisk varselsystem. Vi følger nøye med varsel om mye snø og regn, og har rutiner for å innføre for eksempel saktekjøringer og eventuell stenging av banestrekninger i forkant av varsel om mye nedbør, opplyser Bane Nor.
– Ble lokfører varslet om at det var gått ras før ulykken?
– Politiet og Statens havarikommisjon skal undersøke ulykken og årsaken til den. Det er derfor ikke naturlig å si noe om dette nå, svarer Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Bane Nor.
Hun opplyser videre at det ikke er rasvarslingsgjerde rasvarslingsgjerde Sensor langs sporet som er satt opp for å registrere ras. Knyttes sammen med signalanlegg for å varsle lokfører om at det ligger ras over sporet.på strekningen.