Bakkekrig i Libanon er det siste verden trenger nå

1 week ago 8



Det er én ting verden nå virkelig ikke trenger, på toppen av alt annet: En full krig i Libanon mellom Israel og Hizbollah.

Den drepte Hizbollah-lederen Ibrahim Aqil ble søndag begravet i Dahiyeh sør i Beirut. Foto: Gina Grieg Riisnæs / Aftenposten

Publisert: 26.09.2024 13:27

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Minst 569 mennesker ble mandag og tirsdag drept av israelske bombeangrep i Libanon, ifølge opplysninger fra helsedepartementet i Beirut. Hundretusener av libanesere er på flukt fra sine hjem. Tirsdag gikk flyalarmen også i Tel Aviv. Den islamistiske Hizbollah-bevegelsen forsøkte seg med et rakettangrep mot hovedkvarteret til den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad.

FNs hovedforsamling er denne uken samlet i New York. Beskjeden derfra må være sterk og klar til Israel og statsminister Benjamin Netanyahu, som kommer til byen for å tale fredag: Denne nye runden med krigshandlinger i Midtøsten må stanses før den utvikler seg til en regional storkrig.

I klartekst betyr det at Israel må la være å sende bakkestyrker inn i Libanon og ende i en hengemyr av en krig der med Hizbollah. Erfaringene fra Gaza, der mer enn 40.000 mennesker nå er drept, må tjene som en svært sterk advarsel.

Det er store likheter mellom Hamas i Gaza og Hizbollah sør i Libanon. Begge de to militsene er å regne som terrorbevegelser og tungt støttet av det islamistiske presteregimet i Iran.

Israels regjering ser dem som sine livsfiender. Statsminister Netanyahu har som mål å knekke Hamas en gang for alle som reaksjon på terroren mot Israel 7. oktober i fjor. Forhatt er også Hizbollah, som gjennom tiår har styrket seg som en stat i staten i svake Libanon. Siden Gaza-krigens utbrudd har Hizbollah gjentatte ganger pepret Nord-Israel med raketter og tvunget mange israelere til å evakuere.

Israel tok aldri på seg noe ansvar, men sto høyst sannsynlig bak den teknologisk oppsiktsvekkende aksjonen som i forrige uke fikk tusener av personsøkere til å eksplodere i Hizbollah-medlemmers lommer. Det ble fulgt opp med med et angrep mot et bygg sør i Beirut der operasjonssjef Ibrahim Aqil og flere andre Hizbollah-ledere ble drept. De siste par dagers bomberegn har utløst spekulasjoner og dyp bekymring om hva som kan bli konfliktens neste trinn.

Hamas i Gaza er kraftig svekket militært. Svekket er nå også Hizbollah. Netanyahu skulle helst ha knust disse bevegelsene en gang for alle, men kommer ikke til å lykkes med det.

Det Israel nå mer enn noe trenger, og som store deler av folket krever, er en våpenhvile i Gaza og frihet for de israelske gislene som ennå lever. En avtale for Gaza er også det ene store steget som trengs for å nedtrappe konflikten med Hizbollah i nord. Det er en tragedie at Netanyahu er et hinder for å få det til.

Read Entire Article